Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Volatiliteit op hoogste niveau ooit

Marktupdate BNP Paribas IP: Volatiliteit op hoogste niveau ooit
  • Volatiliteit op hoogste niveau ooit.
  • Niet-synchrone economische groei: betere cijfers in ontwikkelde economieën dan in de opkomende markten.
  • Winstneming op onderweging EMD in harde valuta’s.

De afgelopen week riepen de aandelenmarkten in Azië, de VS en Europa om het hardst om aandacht. De verandering in volatiliteit – ook wel bekend als de volatiliteit van de volatiliteit – lag hoger dan ooit.

Dat de Chinese renminbi sinds de waardedaling van 11 en 12 augustus stabiel bleef, hield een aantal opkomende valuta’s op de been, al was er sprake van een verdere daling in de munten van Indonesië, Maleisië, Brazilië en Chili. De spreads op bedrijfsobligaties en op EMD werden groter.

Winst namen we op onze onderweging van EMD in harde valuta’s, een eerste stap in de richting van een grotere positie in risicobeleggingen in onze basisassetallocatie.

Geen invloed cijfers ontwikkelde economieën

In de economische cijfers over de ontwikkelde economieën valt vooralsnog niets terug te vinden van de leegloop uit beleggingen in de opkomende markten. De onderliggende economische verbetering in de VS en de eurozone biedt enig tegenwicht. De scherpe stijging in augustus van het Amerikaanse consumentenvertrouwen volgens de index van de Conference Board was bemoedigend: dat vertrouwen zit nu vlak bij het hoogste niveau sinds de recessie.

De consument toonde zich ook positiever over de arbeidsmarkt. De lage eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering op weekbasis wijzen eveneens op een aanhoudend krachtige arbeidsmarkt. En dat is weer gunstig voor de huizenmarkt. Uit de cijfers voor juli bleek dan ook terreinwinst bij huizenverkopen en -prijzen.

Ook in de eurozone verbeterde het consumentenvertrouwen. De Duitse Ifo-index was in augustus sterker dan verwacht, nadat de bbp-cijfers voor het tweede kwartaal een economie hadden laten zien die voor de groei sterk afhankelijk is van de externe handel, alsook een economie van dalende bedrijfsinvesteringen en bouwactiviteit. De groei van de detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk bleef sterk.

Ook de inkoopmanagersindices in de VS, de eurozone en Japan wezen in augustus op voortgaande groei. In de eurozone was de inkoopmanagersindex voor de maakindustrie onveranderd, maar die voor de dienstensector ging omhoog. In de Verenigde Staten is de index in beide sectoren gedaald, maar bevindt de samengestelde index zich met 55,2 slechts licht onder het langetermijngemiddelde. In Japan steeg de productie-index naar 51,9. Dat is het hoogste punt in vijf maanden. Het vertrouwen bij kleine bedrijven verzwakte iets. Daaruit blijkt dat Japan het moeilijk heeft om na het zwakke tweede kwartaal weer op stoom te komen.

Niet-synchrone groei opkomende markten

In tegenstelling tot de ontwikkelde economieën noteerden de opkomende economieën in het algemeen zwakke cijfers. De Markit-inkoopmanagersindex voor de maakindustrie in China is in augustus gedaald tot het laagste niveau sinds maart 2009. De groei van de export vanuit Hongkong is op jaarbasis enigszins verbeterd, maar lag wel lager dan in juli.

De import is nog sterker gedaald en wijst op een zwakke binnenlandse vraag. Singapore en Taiwan hadden te maken met een algehele zwakte in de industriële productie. In Indonesië waren zowel de export als de import zwak. In Brazilië schoot het werkloosheidspercentage omhoog; het consumentenvertrouwen, dat hier in juli al een dieptepunt bereikte, zakte in augustus nog verder weg.

Tot de paar meevallers behoorde de verbetering van het consumentenvertrouwen in Zuid-Korea en China voor de tweede maand op rij. De vergelijkingsbasis was echter laag. We rekenen dan ook niet op een door consumenten gedragen herstel in Azië.

Het gebrek aan afstemming in economische groei tussen de ontwikkelde en opkomende markten lijkt vreemd. Normaliter volgen de opkomende markten de conjuncturele ontwikkelingen in de ontwikkelde wereld. Maar misschien is de wereld wel veranderd. De opkomende markten zijn tegenwoordig een belangrijkere factor in de internationale groei en de aantrekkende factor van de ontwikkelde economieën is verzwakt.

volatiliteit

Assetallocatie: winstneming op onderweging opkomende markten in harde valuta’s

Dit onderdeel is geschreven door Colin Graham, CFA, CAIA, CIO, Multi Asset Solutions

Kernposities

De belangrijkste reden voor de recente onrust is volgens ons dat er in de financiële markten een harde landing voor China wordt verdisconteerd. Zoals hierboven al aangegeven, verloopt de groei niet synchroon en zal zich in de Chinese economische groei waarschijnlijk een verdere vertraging aftekenen.

Vooralsnog is er ruimte voor stimuleringsmaatregelen op monetair en begrotingsgebied. Dat kan een harde landing in China voorkomen. Voor het sentiment is monetaire verruiming niet gunstig: dergelijke maatregelen worden uitgelegd als bewijs dat de economie er slechter voorstaat dan uit de officiële groeicijfers blijkt. Hoe dan ook, het pakket versoepelingsmaatregelen kan in de marge wat helpen.

Is de marktreactie te sterk overtrokken, dan is dit een goed moment om onze positie in risicobeleggingen uit te breiden. Naar onze inschatting blijven de markten evenwel wisselvallig. We staan dus niet te popelen om vol in te stappen.

  • Winstneming op onze onderweging van EMD in harde valuta’s lijkt echter verstandig, want de spread is opgelopen tot het hoogste punt dit jaar. Dit kan worden gezien als een eerste stap in de richting van een hogere risicopositie.
  • Ten aanzien van internationale aandelen zijn we neutraal. De lage rente en soepele opstelling van centrale banken zijn pluspunten, maar onze verwachtingen voor de internationale groei zijn neutraler en we staan negatiever ten opzichte van de vooruitzichten voor de opkomende markten. Het hoogste punt in de volatiliteit lijkt dichterbij te komen. Zoals we al hebben aangegeven, is dat voor ons een bepalende factor voordat we onze positie in aandelen verhogen. We hebben vooralsnog een afwachtende houding.
  • Om toch mee te liften op de aantrekkelijke waarderingen van opkomende aandelen ligt onze voorkeur bij een overweging van opkomend Azië ten opzichte van de internationale index voor opkomende aandelen. Azië biedt volgens ons waarde en kwaliteit.
  • In Europa geven we de voorkeur aan small caps boven large caps; eerstgenoemde aandelen kunnen meer profiteren van de binnenlandse groei.
  • In vastrentende beleggingen zijn we verder overwogen in Europese hoogrentende obligaties. We hebben dus wel een positie in Europese activa, maar die is in enige mate afgedekt door onze shortpositie op de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
  • Neutraal zijn we in duration, vastgoed en grondstoffen.

Flexibele multiasset posities

  • Binnen onze flexibele multiassetposities hebben we een longpositie in Amerikaanse hoogrentende bedrijfsobligaties ten opzichte van CDS. Dit in de overtuiging dat het spreadverschil en de spreadratio tussen die twee beleggingscategorieën naar elkaar toe zullen bewegen.
  • Positief schatten we de vooruitzichten in voor Japanse bedrijfsobligaties en voor langlopende vijfjarige Amerikaanse inflatieswaps.
  • Bij valuta hebben we een longpositie in de Mexicaanse peso ten opzichte van een 50/50 mandje van sterling en de Zuid-Koreaanse won, zijn we long in de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Zwitserse frank, short in de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar en long in de Japanse yen ten opzichte van de Nieuw-Zeelandse dollar en de Zuid-Koreaanse won. Onze valutatransacties worden doorgaans ingegeven door relatieve waardering en de monetaire beleidsvooruitzichten.


Bloomberg en Datastream zijn de bronnen en alle cijfers zijn per 26 augustus, tenzij anders vermeld.

Meer Beleggingsideeën van BNP Paribas

 


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links