Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Let op: Kritiek op de Fed heeft consequenties

Let op: Kritiek op de Fed heeft consequenties

Hoewel de Federal Reserve in haar monetaire beslissingen onafhankelijk blijft van politieke invloed, kan elke stap die zij neemt in de nasleep van negatieve opmerkingen van het Witte Huis, ernstige gevolgen hebben.

Het is niet de taak van marktdeelnemers om gekozen ambtenaren te vertellen wat ze wel of niet moeten zeggen, maar we zien het wel als onze taak om de gevolgen van hun opmerkingen in overweging te nemen. En denkend aan de recente kritiek van president Trump op het monetaire beleid, zijn er redenen om bezorgd te zijn. De kritiek is opmerkelijk, niet vanwege de scherpe toon, maar eerder omdat het een breuk is met het precedent.

In de afgelopen decennia hebben Amerikaanse regeringen commentaar op het monetaire beleid vermeden vanwege de onafhankelijkheid van de Federal Reserve van de politiek. Bovendien, dat er kritiek is gekomen als gevolg van slechts een daling van 6% in de S&P 500 roept vragen op over hoe de president zou reageren op een meer betekenisvolle economische schok, en wat voor soort druk de regering zou kunnen uitoefenen op Fed-functionarissen in dergelijke gevallen.

De Fed: politieke druk afstellen

Voor alle duidelijkheid: er is geen reden om eraan te twijfelen dat Fed-beleidsmakers trouw blijven aan hun wettelijk mandaat om de prijsstabiliteit, maximale werkgelegenheid en een gematigde langetermijnrente te bevorderen, en politieke druk in het proces te negeren. De markten lijken deze mening ook te hebben.

Elke ernstige bezorgdheid over een gepolitiseerde centrale bank zou het meest direct tot uiting komen in hogere break-eveninflatie, maar deze maatstaf blijft tot nu toe binnen de recente marges. Het feit dat president Trump juist goed gekwalificeerde personen in de raad van bestuur van de Fed heeft benoemd, draagt waarschijnlijk bij aan het vertrouwen van de markt dat de centrale bank onafhankelijk van politieke druk zal handelen. En u zou kunnen stellen dat de kritiek van de president een positieve kant heeft: dit geeft juist aan dat de Fed het monetaire beleid bepaalt zonder input van het Witte Huis.

Lees meer over waarom de geloofwaardigheid en onafhankelijkheid van de Federal Reserve van cruciaal belang is - niet alleen voor beleggers, maar ook voor de stabiliteit van de economie van veel landen.

BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. (adres: Postbus 71770, 1008 DG Amsterdam), de beheerder, is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten. Voordat u investeert in enig financieel instrument dient u het prospectus alsmede de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) met informatie over het product, de kosten en de risico’s te lezen. Het prospectus, de EBi alsmede overige informatie zijn verkrijgbaar op de website: www.bnpparibas-am.nl. De in dit artikel opgenomen opinies zijn het oordeel van BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. op het gespecificeerde moment en kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht.