Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Een multi-asset toolkit die goed werkt in uitdagende markten

Een multi-asset toolkit die goed werkt in uitdagende markten

Wanneer markten volatiel zijn, is timing alles. De combinatie van fundamentele analyse en beoordeling van de dynamiek en technische kaders van markten kan effectief zijn bij het opsporen – en benutten van – beleggingsmogelijkheden.

Begin oktober beleefden de wereldwijde aandelenmarkten een van de grootste uitschieters tot nu toe. De S&P 500 index daalde met bijna 7% van piek tot dal, terwijl andere belangrijke indices – in Europa, Japan en de opkomende markten – vergelijkbare dalingen ondervonden.

Veel analisten en marktpartijen hebben geprobeerd deze bewegingen uit te leggen met concurrerende fundamentele macro-economische verhalen. Hoewel economische fundamentals er toe doen, worden ze meestal het best begrepen nadat marktbewegingen zich hebben ontvouwd. Er is dus een behoefte om fundamentele analyse aan te vullen met de studie van de dynamische en technische analyse van de markten om signalen bloot te leggen die beleggers kunnen helpen met de timing van hun investeringsbeslissingen.

Fundamentals: tussen een gerijpt Amerikaans herstel en kwantitatieve verkrapping

Analisten hebben gelijk wanneer ze gelijkenissen signaleren tussen de correctie van oktober en die in januari-februari. Beiden waren scherp, op aandelen gericht, grotendeels onverwacht en kwamen na een aanhoudende stijging van de Amerikaanse staatsobligatierendementen in een marktklimaat met lage volatiliteit.

Fundamenteel is de belangrijkste reden voor deze plotselinge bewegingen het feit dat de markten voor de tegenstrijdige krachten staan: een sterk, maar volwassen Amerikaans herstel en kwantitatieve verkrapping door de Federal Reserve die de stimulus geleidelijk wegneemt na jaren van onconventionele versoepeling. Dit proces is verder bemoeilijkt door het feit dat de Amerikaanse overheid eind vorig jaar een aanzienlijke budgettaire expansie heeft ingezet. Fiscale stimulering heeft de druk op de vraag die de Fed moet hebben om de inflatie dicht bij zijn doelstelling te houden, vergroot. Met andere woorden, markten erkennen het risico dat de Amerikaanse economie oververhit kan raken.

De meeste marktwaarnemers begrijpen deze spanningen evenals andere opmerkelijke risico's zoals de Italiaanse politiek, de voortdurende vertraging in China en de handelsbetrekkingen tussen de VS en China.

Maar waar de meeste waarnemers mee worstelen, is begrijpen hoe deze fundamentele spanningen zich uiteindelijk vertalen in dergelijke abrupte aanpassingen in de waarderingen van risicovolle activa.

Lees waarom analytische technieken effectief kunnen zijn bij het nemen van beslissingen over investeringsallocatie – vooral wanneer financiële markten "aardverschuivingen" ondergaan die voortvloeien uit de combinatie van kwantitatieve verkrapping en een volwassen Amerikaanse bullmarkt.

BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. (adres: Postbus 71770, 1008 DG Amsterdam), de beheerder, is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten. Voordat u investeert in enig financieel instrument dient u het prospectus alsmede de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) met informatie over het product, de kosten en de risico’s te lezen. Het prospectus, de EBi alsmede overige informatie zijn verkrijgbaar op de website: www.bnpparibas-am.nl. De in dit artikel opgenomen opinies zijn het oordeel van BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. op het gespecificeerde moment en kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht.