Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Opkomende markten – koop de dip?

Opkomende markten – koop de dip?

Ondanks de tegenwind voor EM-aandelen zien de waarderingen er volgens ons momenteel aantrekkelijk uit. Er zijn sterke argumenten voor beleggers om te alloceren aan deze beleggingscategorie – en de recente terugval biedt hen nu een goede gelegenheid.

Wereldwijde aandelenmarkten, gemeten aan de hand van de MSCI World-index, hebben sinds 2011 geen bearmarkt meer gezien, waardoor de 'buy the dip'-mantra van de afgelopen jaren die bij elke terugval van de markt te horen was, nog verder werd versterkt. Terwijl de wereldwijde markten al meer dan de helft van hun verliezen na de felle uitverkoop in januari/februari hebben teruggewonnen, blijven beurzen in de opkomende markten (EM) de uitzondering: begin september vielen zij – kort – terug tot op bearmarkt-niveau.

De vraag is nu of EM-aandelen blijven underperformen, of dat de aandelenklasse kan opveren en de snelle appreciatie voortzet sinds de groeivertraging in China in 2015.

RATs – vergelijkbaar met de PIIGS, maar zonder een gemeenschappelijke valuta

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst bepalen wat de belangrijkste factoren zijn geweest voor de laatste terugval. Een mogelijke verklaring is dat wat er met de 'RATs' (Rusland, Argentinië en Turkije) is gebeurd, lijkt op de gebeurtenissen rond de 'PIIGS' (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje) tijdens de Europese crisis, of erger. In tegenstelling tot de PIIGS kennen de RAT’s geen gemeenschappelijke valuta.

De pijn van deze realiteit werd het sterkst gevoeld in Turkije en Argentinië. In die landen daalde de valuta – op het moment van schrijven – met respectievelijk 42% en 50%, nadat beleggers zich snel terugtrokken. In Argentinië verhoogde het Internationaal Monetair Fonds de kredietlimiet voor het land tot $70 miljard en dreef de centrale bank de kortetermijnrente agressief op tot 60% om de valuta te verdedigen.

Lees hier een diepgaandere analyse van de gebeurtenissen rond EM-aandelen en de redenen waarom het nu tijd zou kunnen zijn om te profiteren van aantrekkelijke waarderingen.

Geschreven 24 september 2018.

BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. (adres: Postbus 71770, 1008 DG Amsterdam), de beheerder, is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten. Voordat u investeert in enig financieel instrument dient u het prospectus alsmede de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) met informatie over het product, de kosten en de risico’s te lezen. Het prospectus, de EBi alsmede overige informatie zijn verkrijgbaar op de website: www.bnpparibas-am.nl. De in dit artikel opgenomen opinies zijn het oordeel van BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. op het gespecificeerde moment en kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare