Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Het dollar-dilemma van de Federal Reserve

Het dollar-dilemma van de Federal Reserve

Het zou een understatement zijn om te zeggen dat de Trump-regering de Federal Reserve voor uitdagingen heeft gesteld: bij vrijwel volledige werkgelegenheid heeft de regering het soort fiscale stimulus geïntroduceerd dat doorgaans in recessies wordt gezien.

Omgaan met fiscale stimuleringsmaatregelen en beleidskritiek...

De Fed heeft deze budgettaire stimulans grotendeels geaccepteerd, waardoor nu vele jaren met een boven-trendmatige bbp-groei en een historisch laag werkloosheidspercentage mogelijk zijn. Dit stelt beleidsmakers op de middellange termijn voor een stevige uitdaging: hoe de arbeidsmarkt geleidelijk af te koelen zonder dat dat een langdurige overschrijding van de inflatienorm met zich brengt of, omgekeerd, de economie in een recessie doet storten.

Er is nog een andere uitdaging: mogelijke politieke inmenging in het monetair beleid. President Trump heeft bij een aantal gelegenheden zijn ongenoegen kenbaar gemaakt over de verkrapping van het beleid.

Het ziet ernaar uit dat de Fed doorgaat met het vaststellen van wat zij ziet als passend beleid, zonder acht te slaan op druk of kritiek van de overheid, zich daarbij richtend op de langere termijn.

...en de potentiële dreiging van valuta-interventies

Toch is het niet ondenkbaar dat de administratie gaat proberen om het beleidsrentetarief te ondermijnen met het enige monetaire instrument dat zij tot haar beschikking heeft, namelijk interventie op de valutamarkt.

President Trump heeft zich al gefrustreerd getoond over wat hij beschouwt als valutamanipulatie door andere grote economieën en een sterkere Amerikaanse dollar die volgens hem de uitvoer schaadt. Op zijn minst suggereert de stijl van de president bij onderhandelingen dat de dreiging van grootschalige interventie zou kunnen worden gebruikt tijdens privébesprekingen met voorzitter Powell om de Fed onder druk te zetten om de cyclus van renteverhogingen te onderbreken.

Lees de analyse en verwachtingen van wat de Fed waarschijnlijk doet in de sectie 'central bank watch' op de Investors' Corner blog van BNP Paribas Asset Management

BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. (adres: Postbus 71770, 1008 DG Amsterdam), de beheerder, is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten. Voordat u investeert in enig financieel instrument dient u het prospectus alsmede de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) met informatie over het product, de kosten en de risico’s te lezen. Het prospectus, de EBi alsmede overige informatie zijn verkrijgbaar op de website: www.bnpparibas-am.nl. De in dit artikel opgenomen opinies zijn het oordeel van BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. op het gespecificeerde moment en kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht.