Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Politiek domineert, economische cijfers positief

Politiek domineert, economische cijfers positief
  • Aandelenmarkten schieten omhoog na verkiezingsuitslag in Frankrijk.
  • PMI’s verbeteren in de eurozone en verzwakken in de Verenigde Staten.
  • Assetallocatie: nu onderwogen in Britse aandelen tegenover Europese aandelen.

De politiek domineerde de afgelopen week meermaals de berichtgeving. Emmanuel Macron haalde – tot opluchting van beleggers – de tweede ronde in de Franse presidentsverkiezingen en zal die volgens de peilingen winnen, in het Verenigd Koninkrijk werden onverwacht parlementsverkiezingen uitgeroepen en de regering-Trump stelde een belangrijke aankondiging over belastinghervormingen in het vooruitzicht.

In onze assetallocatie onderwegen we nu Britse aandelen tegenover Europese aandelen. Daardoor wijzigt onze positie in Europa van onderwogen naar licht overwogen. We blijven onderwogen in aandelen uit de Verenigde Staten en Japan.

Franse Presidentsverkiezingen: En Marche!

Beleggers haalden opgelucht adem toen de uitslag bekend werd – Emmanuel Macron heeft in de peilingen voor de tweede ronde een ruime voorsprong op Marine Le Pen. De beweging werd ingezet in Azië. De Japanse yen, die als een veilige haven geldt, daalde en Japanse aandelen koersten hoger.

In Europa is de winst vooralsnog zelfs nog groter. Daarbij gaan banken zowel in Frankrijk als in de Eurostoxx 50 aan kop. De obligatierente stijgt in veilige havens, zoals de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland en Zwitserland. In Frankrijk, Italië en Spanje nemen de risicopremies af en daalt de rente. De euro klom fors hoger tegenover de Amerikaanse dollar en de sterling.

Macron lijkt ons goede vooruitzichten te hebben voor de tweede ronde. Als beleggers blijven piekeren over een mogelijke overwinning van de eurosceptische Le Pen, kunnen de markten wel wat volatiel zijn tot de uitslag op 7 mei bekend is. Wat Macron als president in Frankrijk kan realiseren, is onduidelijk. Dat zal immers van de samenstelling van het parlement afhangen.

Parlementsverkiezingen in het VK: Naar een harde of een zachte Brexit?

Brits premier Theresa May kondigde vorige week onverwacht verkiezingen aan, die ze volgens de peilingen met glans zal winnen. De sterling reageerde positief op het nieuws – wellicht denken beleggers dat May met een ruime parlementaire meerderheid meer toegevingen kan doen in de onderhandelingen met Europa en een zachtere brexit tot stand kan brengen.

Wisselkoers EUR/GB

Er blijven echter vraagtekens. De verkiezingen kunnen ook nog meer voorstanders van een harde brexit in het parlement opleveren. En de premier kan een harde brexit als onafwendbaar gaan beschouwen, zelfs met een grotere meerderheid in het parlement.

Belastinghervorming op komst in de VS

"Woensdag aankondiging grote belastinghervorming en verlaging", tweette president Donald Trump op zaterdag. Hoewel directeur Mulvaney van het Bureau voor Management en Budget van het Witte Huis liet weten dat de mededeling van woensdag alleen "enkele specifieke krachtlijnen, wat vooruitzichten en een indicatie van toekomstige tarieven" zou omvatten, volstaat dit mogelijk om het geloof in reflatie bij beleggers weer aan te wakkeren.

Uit de vooruitzichten kan met name blijken dat belastingverlagingen op korte termijn het begrotingstekort vergroten, maar zich op langere termijn terugverdienen door voor groei te zorgen.

Toch is voorzichtigheid geboden, want er blijven nog enkele hete hangijzers. Het blijft vooral de vraag of het louter om belastingverlagingen of om een grootschalige hervorming van het hele systeem gaat. Bovendien moet een akkoord over de financiering van de overheid vóór 29 april rond zijn om een government shutdown te vermijden.

Wij verwachten ten vroegste in het vierde kwartaal belastingverlagingen.

Wat zeggen de economische cijfers?

In de eurozone gingen de voorlopige inkoopmanagersindices (PMI's) er zowel in de verwerkende industrie als in de dienstensector alweer op vooruit. De samengestelde PMI klom tot zijn hoogste niveau in zes jaar.

De groeivooruitzichten voor de eurozone lijken ons goed, maar we betwijfelen of de reële groei van het bruto binnenlands product (bbp) even sterk zal aantrekken als de PMI’s aangeven. In februari verloren de export en import in de eurozone wat vaart en nam de industriële productie onverwacht af.

Samengestelde PMI's

In de Verenigde Staten vielen beide sectorindices terug en daalde de samengestelde index voor de vierde maand op rij. Ook regionale indicatoren van het sentiment bij ondernemers en huizenbouwers stelden de laatste tijd teleur.

De industriële productie leek in maart op het eerste gezicht degelijk, maar de afname van de productie in de verwerkende industrie ten opzichte van februari verraadt onderliggende zwakte. De groei in het eerste kwartaal lijkt zeer bescheiden en het tweede kwartaal brengt mogelijk maar weinig beterschap.

Na een dip in maart verbeterde in april de PMI van de verwerkende industrie in Japan. Het verschil tussen de binnenlandse economie en de buitenlandse handel blijft opvallend groot.

De binnenlandse bestedingen blijven ondermaats, terwijl de export en import in februari fors toenamen. Aangezien de invoer sterker toenam dan de uitvoer, viel de binnenlandse groei over het eerste kwartaal zelfs negatief uit.

In China bevestigen de recentste cijfers dat de economie zich verder herstelt. In het eerste kwartaal versnelde de bbp-groei, ook in nominale termen. De investeringen in vaste activa stegen duidelijk. Uit de sectorindicatoren bleek dat de secundaire sector versnelde, terwijl de groei in de dienstensector vertraagde.

Geld en krediet China

De stabiele groei in China is positief op korte termijn, maar niet alle risico’s zijn geweken. De geldgroei vertraagde en de kredietverstrekking door banken, inclusief kredieten aan de overheid, viel zelfs nog sterker terug. Het effect van het stimulerende begrotings- en monetaire beleid lijkt dus af te nemen. Hoe goed de Chinese economie draait zonder die stimuli, moeten we nog afwachten.

Resultatenseizoen in VS begint sterk

In de Verenigde Staten is het resultatenseizoen over het eerste kwartaal goed begonnen. Een ruime meerderheid van de 20% van de S&P 500-bedrijven die al cijfers bekendmaakten, overtrof qua nettowinst en omzet de verwachtingen. Voor beide indicatoren ging het om het hoogste percentage meevallers in jaren.

Met name voor de omzet was er beterschap: de afgelopen twee jaar kon slechts de helft van alle bedrijven zijn omzetverwachtingen overtreffen. De reeds gepubliceerde cijfers en de verwachtingen voor de bedrijven die nog moeten publiceren, stellen voor het eerste kwartaal meer dan 10% groei van de winst per aandeel in het vooruitzicht. Dat zou de sterkste toename sinds het derde kwartaal van 2010 zijn.

We maken ons eerder zorgen over de waardering van Amerikaanse aandelen. Uitgaand van matige groei vinden we de huidige koerswinstverhouding van 17,5 aan de hoge kant.

Nu onderwogen in Britse aandelen tegenover Europese aandelen

In onze assetallocatie namen we een shortpositie in op Britse aandelen versus Europese. Afhankelijk het mandaat van de klant hebben we Britse aandelen onderwogen tegenover Europa zonder het Verenigd Koninkrijk of tegenover de Eurostoxx 50.

Daar zijn twee belangrijke redenen voor. Om te beginnen wilden we onze onderweging in Europese aandelen beëindigen. Door de relatievewaardepositie ten opzichte van het Verenigd Koninkrijk zijn we de facto overwogen in aandelen uit Europa zonder het VK.

Dat sluit aan bij onze positieve verwachtingen voor de economie van de eurozone. Voordien waren we niet overwogen omdat onze winstverwachtingen lager lagen dan de consensus en de waarderingen vrij hoog uitvielen.

Winstmomentum

De waarderingen lijken ons ook minder problematisch in Europa dan in de Verenigde Staten. Deze beslissing draait echter niet alleen om de eurozone. Wij vinden de consensusverwachting van 15% winstgroei in het VK namelijk te hoog.

De bedrijfswinsten zijn in het VK flink gestegen dankzij de dalende sterling en de aantrekkende olieprijzen, maar het effect daarvan ebt weg. Wij zien op dit ogenblik geen enkel scenario waarin de bedrijfswinsten in het VK aan de verwachtingen voldoen – ergo onze onderweging.

Door de relatievewaardepositie – short in Britse versus Europese aandelen – nemen we iets meer risico, aangezien we onderwogen zijn in een volatielere aandelenindex. Deze aanpassing ligt in het verlengde van recente strategiewijzigingen. Zo maakten we eerder onze onderweging in grondstoffen ongedaan en overwogen we obligaties uit de opkomende landen in lokale valuta’s.

Per saldo nemen we echter nog altijd een voorzichtige positie in en onderwegen we aandelen uit de ontwikkelde landen, obligaties uit de opkomende landen in harde valuta’s en hoogrentende bedrijfsobligaties uit de Verenigde Staten.

Geschreven op: 24 april 2017.

Meer Beleggingsideeën van BNP Paribas

 

Mede-auteur van deze analyse is Colin Graham, CFA, CAIA, CIO, Multi Asset Solutions.

Klik hier voor alle assetallocatieposities van Multi Asset Solutions (voor professionele beleggers).


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links