Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Halfgeleiders: winnaars van de crisis

Halfgeleiders: winnaars van de crisis

Halfgeleiders zijn een belangrijk onderdeel van de maatschappij en de wereldwijde industrie geworden. Het is bijna onmogelijk om een moderne beschaving zonder halfgeleiders voor te stellen. Niettemin wordt de wereld momenteel geconfronteerd met een ongekende halfgeleidercrisis.

Aan veel microchips is momenteel een groot tekort. Niet alleen sectoren zoals de auto- en technologiesector kampen met knelpunten in de bevoorrading en productieonderbrekingen, maar ook consumenten zelf worden geraakt. PC-componenten zoals de CPU (Central Processing Unit) en GPU (Graphics Processing Unit) zijn schaarse goederen geworden.

Dit halfgeleiderprobleem treft niet alleen computers, maar ook smartphones en leidt geregeld tot lange wachttijden voor nieuwe smartphones. Zo bedraagt de levertijd voor de nieuwe iPhone 13 Pro, zelfs twee maanden na release, nog drie tot vier weken. Als gevolg hiervan hebben TSMC en Samsung fors geïnvesteerd om de productiecapaciteit te vergroten.

Intel past zijn strategie aan

Door productieproblemen is Intel Corporation steeds meer achterop geraakt bij zijn rivalen Advanced Micro Devices Inc. (AMD) en NVIDIA Corporation. Dit heeft de halfgeleiderproducent uit Californië gedwongen om nieuwe wegen in te slaan en actie te ondernemen. Zo heeft de technologiegroep een miljardeninvesteringsproject voor twee nieuwe chipfabrieken op de planning, zo meldt de Duitse krant Handelsblatt. Ook wil het bedrijf nieuwe vestigingen in Europa openen.

Deze nieuwe productiecapaciteit is ook hard nodig, aangezien Intel heeft besloten niet langer alleen zijn eigen microchips te produceren, maar ook productiecontracten voor andere bedrijven aan te gaan.

De eerste successen zijn al geboekt en er zijn al enkele halfgeleiders geproduceerd voor Amazon.com Inc. en Qualcomm Incorporated. Pat Gelsinger, CEO van Intel, maakte ook bekend dat het bedrijf nog steeds geïnteresseerd is in het vernieuwen van de samenwerking met Apple. Dit kan bijvoorbeeld de levering betreffen van Intel's CPU's of de productie van Apple's eigen chips.

Intel richt zich nu ook op de GPU-markt. Intel heeft plannen om in het eerste kwartaal van 2022 zijn eigen grafische kaarten uit te brengen onder de naam Intel Arc en te concurreren met AMD en NVIDIA in deze markt.

Nvidia

Nvidia viert het ene record na het andere - of het nu de prestaties van hun grafische kaarten zijn of de kwartaalcijfers. Tegelijkertijd kan de productiecapaciteit van Nvidia de vraag nauwelijks bijhouden. Veel nieuwe grafische kaarten van de fabrikant zijn nauwelijks of alleen tegen zeer hoge prijzen verkrijgbaar.

Deze grafische kaarten hebben een breed scala aan toepassingen. Ze zijn bijvoorbeeld nodig voor professionele video- en beeldbewerking, maar ook voor 3D-animaties en complexe berekeningen in de astrofysica.

Ook in particuliere huishoudens worden grafische kaarten steeds belangrijker. Door de toegenomen populariteit van e-sport en cryptomining is de vraag naar grafische kaarten ook hier sterk toegenomen.

Nvidia probeert momenteel de Britse chipontwikkelaar ARM Ltd. over te nemen en daarmee zijn marktpositie extra te versterken. ARM Ltd. ontwikkelt de basisarchitectuur van op ARM gebaseerde SoC (System-on-a-Chip) en geeft hiervoor licenties. Deze licenties worden vervolgens verkocht aan chipontwikkelaars voor smartphones, tablets en laptops. De grootste klanten hier zijn Apple, Samsung en Qualcomm, wiens chips allemaal gebaseerd zijn op de ARM-architectuur.

Koersontwikkeling Nvidia

Het laagste punt in 52 weken werd bereikt op 8 maart 2021, toen het NVIDIA-aandeel werd verhandeld tegen $115,85. Het hoogste punt in 52 weken werd bereikt op 19 november 2021, toen het aandeel werd verhandeld tegen $329,85. De aandelenkoers vertoonde de afgelopen 52 weken een positieve trend, vooral na half oktober. De beurskoers steeg namelijk van $218,62 op 15 oktober 2021 naar $326,74 op 24 november 2021.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel-producten op NVIDIA zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: NVIDIA

NVDA BEST Turbo Short
NVDA BEST Turbo Long
NVDA BEST Turbo Long
NVDA BEST Turbo Long

Ontdek Vontobels productaanbod op Beursproducten.vontobel.com.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links