Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Activistische belegger Elliott zet druk achter plannen van Ahold Delhaize voor beursgang Bol.com

Activistische belegger Elliott zet druk achter plannen van Ahold Delhaize voor beursgang Bol.com

In de tweede helft van volgend jaar wil Ahold Delhaize zijn dochter Bol.com naar de beurs brengen. Een lang gekoesterde wens van beleggers, want tot op heden was het onduidelijk welke rol de grootste webwinkel van Europa speelde binnen de resultaten van het supermarktconcern.

De timing lijkt opvallend, omdat enkele dagen later bekend werd dat hedgefonds Elliott Management een belang van 3 procent heeft genomen in Ahold Delhaize.

Tijdens de recente beleggersdag kondigde Ahold Delhaize zijn plannen aan om diens webwinkel Bol.com volgend jaar naar de beurs te brengen. Daarmee lijkt Ahold Delhaize eindelijk te luisteren naar de lang gekoesterde wens van beleggers voor meer transparantie in de resultaten van Bol.com.

Hoewel het geen geheim is dat de Europese webwinkel al jarenlang nieuwe omzetrecords bereikt en in rap tempo groeit, blijft het vooralsnog onduidelijk hoe dit in verhouding staat tot de totale waardering van het Zaanse bedrijf. Over 2020 behaalde Bol.com een omzet van 4,3 miljard euro en voor dit jaar wordt er uitgegaan van een omzet van 5,5 miljard euro.

Beursgang Bol.com mogelijk niet de enige wens van Elliott Management

Het besluit voor de beursgang lijkt niet geheel uit eigen beweging van Ahold Delhaize te zijn. Enkele dagen na het bericht kwam naar buiten dat hedgefonds Elliott Management een belang van 3 procent heeft genomen in de supermarktketen. Hiermee is een bedrag gemoeid van circa 900 miljoen euro.

Met het gezegde ‘wie betaalt, die bepaalt’ wil Elliott dat er een einde komt aan de onduidelijkheid rondom de resultaten van Bol.com. De activistische belegger wil rendement op zijn belang en verwacht dat de beursgang van Bol.com een positief effect zal hebben op de aandelenkoers van Ahold Delhaize.

Voorlopig is het nog afwachten of de beursgang van Bol.com daadwerkelijk voor de beoogde koersstijging zal zorgen. Mocht dit tegenvallen, dan wil Elliott mogelijk nog een ander scenario uit de koelkast halen. Dit zou neerkomen op de opsplitsing van de Amerikaanse en Europese activiteiten van Ahold Delhaize.

Nu het supermarktconcern na de overname van het Belgische Delhaize in 2016 omzettechnisch groot genoeg is om op eigen benen te staan, lijkt dit geen ondenkbaar scenario. Over heel 2020 waren de Europese activiteiten goed voor een totale omzet van 29,3 miljard euro en de Amerikaanse voor omgerekend 45,5 miljard euro. Ahold Delhaize wil bovendien online gaan uitbreiden in Oost-Europa, waar het momenteel al actief is met eigen supermarkten.

Toch is het de vraag of een afsplitsing voor zowel beleggers als het supermarktconcern daadwerkelijk de gewenste meerwaarde kan opleveren. Met name de waardering van de Oost-Europese activiteiten is nog vrij laag. Bovendien blijft het afwachten in hoeverre hedgefonds Elliott Management zich verder zal mengen in Ahold Delhaize.

Koersontwikkeling

Sinds juni dit jaar is de aandelenkoers van Ahold Delhaize hard opgelopen en beleggers reageerden positief op het nieuws omtrent de beursgang van Bol.com. Op de dag van bekendmaking op 15 november stond het aandeel 2 procent hoger. De koers staat op dit moment (30.11.2021) iets lager op €29,90.

De toekomstige koers van Ahold Delhaize is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel-producten op Ahold Delhaize zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Ahold Delhaize

AD BEST Turbo Short
AD BEST Turbo Long
AD BEST Turbo Long
AD BEST Turbo Long

Ontdek Vontobels productaanbod op Beursproducten.vontobel.com.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links