Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Meer vraag naar vliegtuigfabrikanten

Meer vraag naar vliegtuigfabrikanten

De luchtvaartindustrie staat aan de vooravond van grote veranderingen. Strengere klimaatregels en veranderende reisbehoeften stellen luchtvaartmaatschappijen, vliegtuigfabrikanten en de hele toeleveringsketen voor nieuwe uitdagingen. Daarnaast verwachten vliegtuigbouwers Airbus en Boeing dat het aantal commerciële vliegtuigen de komende 20 jaar zal verdubbelen tot ruim 44.000 toestellen.

Lufthansa

Strengere klimaatregels dwingen luchtvaartmaatschappijen steeds meer om nieuwe en efficiëntere vliegtuigen aan te schaffen. Vooral de vraag naar toestellen voor korte en middellange afstanden is toegenomen. Deze ontwikkeling is met name voor Airbus bijzonder gunstig, als jarenlange marktleider binnen deze sector.

Toch blijft er ook vraag naar langeafstandsvliegtuigen. Zo heeft Deutsche Lufthansa aangekondigd dat het vier nieuwe Airbus A350-900's gaat leasen. Volgens Lufthansa stoten de nieuwe vliegtuigen zo'n 30 procent minder uit dan de oudere modellen. De huidige vraag naar nieuwe toestellen komt mede door de lage leasetarieven.

Volgens de Duitse krant Handelsblatt is Deutsche Lufthansa AG van plan om haar hele vloot te vernieuwen en bestelt het in totaal 177 nieuwe korte-, middellange- en langeafstandsvliegtuigen bij Airbus en Boeing, terwijl het tegelijkertijd 97 eerdere vliegtuigen uit zijn vloot haalt.

Vliegtuigfabrikanten voeren productie op

Lufthansa is niet de enige luchtvaartmaatschappij die haar vloot wil vernieuwen. Marketingmanager Darren Hulst van Boeing rekent erop dat alleen al Europese luchtvaartmaatschappijen richting 2040 circa 7.100 nieuwe vliegtuigen zullen bestellen, 3.000 worden in de komende tien jaar verwacht.

Airbus verwacht ook een forse stijging van de vraag en denkt tegen 2040 zo'n 48.000 commerciële vliegtuigen in de lucht te hebben. Dit zou meer dan een verdubbeling van het huidige aantal betekenen. Volgens CEO Guillaume Faury heeft Airbus alleen al in de eerste negen maanden van dit jaar 424 commerciële vliegtuigen geproduceerd. Voor het hele jaar worden er zo'n 600 toestellen verwacht. Ook heeft Airbus sinds deze zomer de productie van het succesvolle A320-model weer opgevoerd, nadat deze in 2020 fors was teruggebracht. Airbus is van plan om tot 2025 maandelijks alleen al 75 exemplaren van de A320 te produceren.

Ondanks deze ambitieuze groeiplannen bestaat er nog steeds enige bezorgdheid in de luchtvaartindustrie. Vooral bij leveranciers is er een groeiende bezorgdheid dat ze dit productietempo niet kunnen bijhouden, meldt Handelsblatt. De lange doorlooptijden voor productie vormen een probleem. Bepaalde geavanceerde onderdelen hebben soms tot 18 maanden nodig om gemaakt te worden. Markus Nolte, hoofd van Montana Aerospace, een producent van vleugelconstructies, waarschuwt: "De toeleveringsketens staan enorm onder druk. De geplande productie-opvoering door Airbus en Boeing is voor de gehele industrie een echte uitdaging."

Tegelijkertijd is er volgens hem een tekort aan personeel en materialen binnen de gehele industrie. Veel bedrijven hebben bovendien tijdens de pandemie een groot deel van hun financiële reserves opgebruikt. Hierdoor kunnen deze bedrijven de productie niet meer snel opvoeren, bijvoorbeeld omdat ze de benodigde grondstoffen niet in zulke grote hoeveelheden kunnen bestellen.

Vooral de Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft een zeer complexe supply chain. Experts uit de sector schatten dat Airbus op dit moment ongeveer 10.000 leveranciers heeft. McKinsey verwacht dat het grootste probleem de verschillende snelheden zullen zijn waarmee individuele leveranciers opschalen. De hele supply chain loopt nog niet in dezelfde pas.

Koersontwikkeling Airbus

Het aandeel van Airbus noteerde op 1 februari het laagste niveau in 52 weken tijd op €83,11 euro. In dezelfde periode bereikte Airbus op 1 september 2021 het hoogste niveau op €118 euro. Na een aanzienlijke stijging van ongeveer €98 naar €108 eind mei bleef de koers van het aandeel tussen de €103 en €118 schommelen. Op 15 november 2021 sloot het aandeel op 113,84 euro.

De toekomstige koers van Airbus is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel-producten op Airbus zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Airbus

Airbus BEST Turbo Long
Airbus BEST Turbo Long
Airbus BEST Turbo Short
Airbus BEST Turbo Short

Ontdek Vontobels productaanbod op Beursproducten.vontobel.com.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links