Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Hoe technologie bijdraagt aan hoog rendement in private equity-fondsen

Hoe technologie bijdraagt aan hoog rendement in private equity-fondsen

Private equity-fondsen die momenteel geld inzamelen, zullen aantrekkelijke kansen en waarderingen zien die vóór Covid-19 niet mogelijk zouden zijn. Terwijl ondernemers hun verwachtingen van waarderingen opnieuw afstemmen, wordt het marktaandeel van bedrijven die fundamenteel zwak zijn of gebrekkige structuren hebben, overgenomen door bedrijven die innovatief ondernemen en zo voorlopen.

Ook fondsmanagers moeten hun persoonlijke diensten steeds meer digitaal afstemmen met een data driven managementstijl.

Hoewel de technologiesector een cruciaal gebied is voor private equity-investeringen, is private equity (PE) van oudsher tamelijk lowtech. Daar zijn veel redenen voor. Fondsmanagement wordt meestal door kleinere teams uitgevoerd die geen technologieteams hebben om hen te ondersteunen. De hoeveelheid gegevens die wordt beheerd in de PE-industrie is eerder ‘small data’ dan ‘big data’ vergeleken met de bankensector. Fondsmanagers gebruiken historisch gezien lowtech-systemen zoals Excel om hun gegevens te beheren.

Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Nederlandse MKB Participatiemaatschappij (NMP) is zo een uitzondering. NMP beschikt over relationele databases en het investeringsteam maakt gebruik van applicaties die veel verder gaan dan datamanagement in Excel of relationele databases.

Denk hierbij aan big data-systemen die ontwikkelingen bijhouden over private companies (niet-beursgenoteerde ondernemingen) en sectoren waarin die actief zijn. Deze systemen integreren big data in het CRM-pakket, waardoor actuele koersen van fondsen worden berekend en risico’s doorlopend in kaart gebracht.

Wat motiveert fondsmanagers om technologie toe te passen?

De adoptie van technologie in private equity wordt gedreven door drie factoren. Allereerst heeft het succes en de groei van de PE-industrie geleid tot meer en grotere fondsen die worden beheerd door fondsmanagers. Dat betekent dat het volume van klanten, serviceproviders en gegevens fors is toegenomen - een sterke stijging die moeilijk te beheren is in een lowtech omgeving. Bovendien moeten alle verzamelde gegevens op elk gewenst moment in een rapportage kunnen worden omgezet om stuurinformatie voor fondsmanagers te produceren. Hierdoor neemt de druk om moderne technologieën toe te passen toe.

Ten tweede wordt de implementatie van technologie gedreven door de vraag van klanten, vooral onder gereguleerde beleggers zoals pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en andere institutionele beleggers. Institutionele beleggers vallen onder strengere regelgevende regimes, die een brede reeks rapporten en analyses vereisen om aan de vigerende wet- en regelgeving te kunnen voldoen. Hierdoor staan fondsbeheerders steeds meer onder druk om rapportagetechnologie toe te passen en zo te voldoen aan de eisen van investeerders.

Tenslotte speelt de ontwikkeling van technologie ook een grote rol. Voortschrijdende digitalisering heeft al snel veel processen binnen PE achterhaald. Het uitwisselen van pdf-rapporten via e-mail oogt ouderwets, vergeleken met andere industrieën met volledig gedigitaliseerd processen en naadloze gegevensstromen.

Naar welke oplossingen zijn investeerders en fondsbeheerders op zoek?

Op dit moment is er veel vraag naar technologie-acceptatie op basisniveau. Denk hierbij aan een oplossing die het voor fondsmanagers mogelijk maakt om gegevens efficiënt en betrouwbaar geautomatiseerd te verwerken, of aan het produceren van bedrijfsspecifieke doelenstellingen. Daarnaast is er een sterke interesse in digitalisatie. Dit draait om realtime rapportagekanalen, digitale workflows, en het digitaliseren van de gegevensuitwisseling tussen de fondsbeheerder en haar investeerders.

De volgende stap zijn data driven inzichten. Door het creëren van eenduidige en gestroomlijnde gegevens op een digitaal platform kan het investeringsteam van Nederlandse MKB Participatiemaatschappij analyses en prognoses uitvoeren die verder gaan dan het samenvatten van historische gegevens. Het investeringsteam kan met een druk op de knop een beslissing nemen op basis van prognosemodellen en risicoanalyses, waarbij het menselijk aspect niet uit het oog wordt verloren.

Haal uit actief management een aantrekkelijk rendement

Kijkend naar de komende jaren is de verwachting dat de technologie in de PE-sector in een versneld tempo verandert, dankzij eenduidige gegevensuitwisseling. De ontwikkeling van data driven management zal aan de basis liggen van nieuwe digitale bedrijfsmodellen en een actief management.

Door een actief management te voeren wordt er doelbewust en efficiënt op waarde en synergievoordelen (tussen MKB-ondernemingen) gestuurd. Hierdoor realiseren de (MKB-)fondsen van Nederlandse MKB Participatiemaatschappij aantrekkelijke rendementen. Zo ook de huidige uitgifte van Fixed Income Participaties, waarmee u gespreid in circa 18 solide MKB-ondernemingen belegt.

Meer informatie over Fixed Income Particiaties?

Let op: geen AFM-toezicht. Heeft u interesse in Fixed Income Participaties, dan kunt u vrijblijvend meer informatie aanvragen. Het aangeboden rendement bedraagt 7% tot 9% op jaarbasis. Daarnaast deelt u mee in het gerealiseerd resultaat. De winstdeling bedraagt 75% tot 85% op jaarbasis. Klik hier voor meer informatie.


Over Nederlandse MKB Participatiemaatschappij
Nederlandse MKB Participatiemaatschappij (NMP) is een in Amsterdam gevestigde private-equitypartij. NMP hanteert de Smart Equity-strategie. Hierbij ligt de acquisitiefocus op ondernemingen in snelgroeiende en non-cyclische sectoren. De acquisities worden zonder tussenkomst van een bank gefinancierd, waardoor ondernemingen meer ruimte krijgen voor het investeren in groei en innovatie. De investeringsfocus van NMP is gericht op non-cyclische en groeisectoren, zoals IT, Digital marketing, E-commerce en groothandel (food en omnichannel). NMP voert een proactief management met behulp van slimme-datasystemen en ESG-richtlijnen. Diverse co-investeerders, strategische investeerders en family offices hebben zich verbonden aan NMP, waardoor NMP niet alleen kapitaal maar ook kennis inbrengt ten bate van haar portfolio-ondernemingen.

Beleggen in Fixed Income Participaties brengt risico’s met zich mee, zoals een koersrisico. Ook is het niet mogelijk om Fixed Income Participaties door het fonds te laten inkopen. Deze risico’s kunnen leiden tot een lager of negatief rendement. Lees het informatiememorandum zorgvuldig voordat u besluit te investeren. Voor deze belegging is een essentiële-informatiedocument (EID) opgesteld, u vindt dit op de website van de aanbieder. Zie het informatiememorandum voor een volledig overzicht van de risico’s. De rendementen betreffen prognoses op basis van ervaringscijfers van de beheerder. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare