Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Op tijd beleggen in de cloud

Op tijd beleggen in de cloud

Met welke beleggingen scoorde BNP Paribas OBAM en welke beslissingen bleken achteraf geen vruchten af te werpen en hoe kwamen de fondsbeheerders tot hun keuze?

Connectiviteit vormt voor OBAM een belangrijk thema. De ontwikkelingen kunnen interessante kansen opleveren, maar tegelijkertijd ook bepaalde bedrijfsmodellen negatief beïnvloeden. Apple en EMC vormden voor OBAM succesvolle beleggingen.

Het web van Apple

CIO Sander Zondag: “Op een gegeven moment had Apple zo veel concurrentie van goedkopere Android-smartphones en met een (tijdelijk) innovatietekort ging de markt ervan uit dat het bedrijf dezelfde kant op zou gaan als Nokia."

"In mijn optiek was dat zeker niet het geval; Apple is veel meer een netwerk van hardware, software en diensten. Het bedrijf biedt een compleet ecosysteem waarin consumenten (en steeds meer bedrijven) als het ware worden opgenomen."

"Vanwege investeringen in bijvoorbeeld apps, combinaties van producten of specifieke toepassingen zullen ze daar niet meer snel van afstappen, ondanks de hogere prijzen. Naar dat soort beleggingen zijn we op zoek: dominante, hoog renderende bedrijven die wellicht op de kortere termijn wat pijn lijden en hierdoor op de beurs erg gunstig zijn gewaardeerd, maar die op middellange termijn flink herstellen."

"Iedereen was bang voor de concurrentie van het Koreaanse Samsung, maar dat lijkt door beperktere innovatie en het voeren van discountprijzen de strijd een beetje te verliezen.”

Beleggen in de cloud

Sander Zondag: “EMC is de grootste leverancier van servers en software voor grote dataopslagsystemen. We belegden hier ongeveer drieënhalf jaar geleden in toen de koers op 19 euro stond. Cloud computing was toen nog niet zo ver ontwikkeld."

"Drie jaar later was die ontwikkeling inmiddels een stuk verder en voorzagen we dat EMC daar wel eens last van kon krijgen. In plaats van een eigen serverpark te onderhouden, kopen meerdere bedrijven nu ruimte in bij bijvoorbeeld Amazon of Google."

"De beveiliging is beter en er wordt bespaard op de IT-afdeling waardoor de uiteindelijke kosten lager liggen. Als je een dergelijke negatieve ontwikkeling voorziet, moet je tijdig afscheid nemen. Het aandeel heeft goed gepresteerd; met een koersstijging richting 30 euro per aandeel deed EMC het beter dan de brede markt. Het afgelopen half jaar bewoog het aandeel echter zijwaarts, terwijl de markt verder steeg.”  

Meer Beleggingsideeën van
BNP Paribas OBAM

Sander Zondag is CIO van het Global Equity Investment Centre waar OBAM onder valt. De fondsbeheerders van BNP Paribas OBAM laten u graag zien waar volgens hen wereldwijd de beste beleggingskansen liggen en hoe zij hier op inspelen.


Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Investment Partners.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links