Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Boom & bust schaliegas

Dan bemoei ik me ook maar met de hoogoplopende schaliegas discussie in de polder. Gemist, maar Financial Times had gisteren een paar opvallende quotes van ene Royal Dutch Shell. Oh, een promopraatje, denkt u. Valt mee. We moeten ons niet te snel rijk rekenen, zegt De Koninklijke.

Shell-aandeelhouders trouwens ook niet:

"The development of shale oil and gas around the world will be much slower than in North America, a senior executive at Royal Dutch Shell has warned. Andrew Brown said the lack of equipment and skilled staff, and the need for extensive exploration in the regions outside the US and Canada, would hold back the growth of output from shale reserves."

"Shell has shale projects around the world, in countries including China, Turkey, South Africa and Ukraine, and signed a landmark deal with Gazprom to develop shale oil in Russia. Mr Brown suggested investors and customers should not expect too much from any of those projects in the short term.”

Grote sector
Geen Shell dus, maar wie dan wel?

Het schaliegas-walhalla is nog altijd Noord-Amerika. Hier een handig overzichtje van aandelen in de sector, hoewel het zeker niet allemaal pure plays zijn. Als ik snel mijn ogen langs die data laat glijden lijkt me dit meer een sector voor handelaren en avonturiers dan buy & hold beleggers.

U had ook niet anders verwacht. Het is zeker geen kinderachtige sector, want de helft van die bedrijven kan gelet op marktkapitalisatie zo de AEX in. Logisch misschien, want de boom in schaliegas-boom aandelen is al geweest. Let wel, giganten als ExxonMobil en Chevron zitten er ook in.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 15:25 Robinhood crypto wallets dus en u hebt maar één kans
 2. 08:10 Plusjes voorbeurs en we doen het met Fed, huizen, coins en China 6
 3. 21 sep Disco Dinsdag: wat een joekel, welkom UMG op Damrak!

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: schaliegas

Gerelateerde instrumenten

 1. 96,840
  0,00% 0,000
 2. 53,640
  0,00% 0,000
 3. 17,834
  +2,10% +0,366

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links