Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Markowitz en Bouter hebben gelijk

Recent las ik in De Telegraaf een column van onafhankelijk financieel planner Herman Bouter die me uit het hart is gegrepen. In de column gaat hij in op risico en rendement. En dat is inderdaad een onderwerp dat van vitaal belang is als het om beleggen gaat.

Een onderwerp dat niet altijd goed begrepen wordt, merk ik. Zelfs niet door sommige Nederlandse aanbieders voor vermogensbeheer, vindt Bouter. En daar ben ik het helemaal mee eens!

Modern en adequaat portfoliobeheer van een beleggingsportefeuille is uiteraard sterk beïnvloed door de publicatie in 1952 van de Amerikaan Harry Markowitz. Hierin vestigde hij de aandacht op hoe een belegger door middel van diversificatie het risico dat inherent is aan zijn beleggingsportefeuille kan reduceren.

Portefeuillebeheer
Deze publicatie is niet te overschatten als het gaat om de invloed op het moderne denken over beleggingsportefeuilles en risicobeheer. Want het artikel van Markowitz vormt de grondslag van de zogeheten Moderne Portefeuille Theorie (MPT).

Het komt erop neer dat een beleggingsportefeuille zo samen moet worden gesteld (uit een combinatie van diverse typen beleggingen, assetclasses), dat een zo hoog mogelijk verwacht rendement optreedt, bij een zo laag mogelijke verwachte afwijking van dat rendement (schommelingen in dat totale rendement in opeenvolgende periodes, ook wel volatiliteit genoemd).

Markowitz kreeg in 1990 de Nobelprijs voor de Economie, samen met Merton Miller en William Sharpe voor hun wetenschappelijke bijdragen aan de MPT. Zo modificeerde econoom Sharpe, samen met John Lintner, het model van Markowitz om het binnen de beleggingsportefeuille meer praktisch toe te kunnen passen.

Zijn Capital Asset Pricing Model (CAPM) stelt dat een deel van het risico, te weten het systematisch risico, van elk individueel beleggingsobject onvermijdbaar is, maar dat een ander deel, het specifieke (niet-systematische) risico, door diversificatie kan worden geëlimineerd.

Lage correlatie
Het risico van een beleggingsportefeuille kan dus worden gemanaged door beleggingen met een onderling lage correlatie in de portefeuille op te nemen. Inmiddels zijn er ook al weer moderne inzichten als het gaat om MPT en CAPM.

Maar dat risico in een beleggingsportefeuille kan worden gemanaged door verschillende assetclasses op te nemen die onderling minder correleren is uiteraard een bekend gegeven. Vandaar dat ik ook schrok toen ik die column van Bouter las dat een grote Nederlandse aanbieder van vermogenbeheer bij een behoedzaam beleggingsprofiel soms voor 100% in Europese aandelen belegt!

Dat kan niet waar zijn, was mijn eerste gedachte, net als die van Bouter. Want bij een behoedzaam profiel denk je als professioneel belegger uiteraard in eerste instantie aan een goed opgebouwde mix binnen een beleggingsportefeuille van verschillende assetclasses.

Risico en mogelijk rendement staan als het om behoedzaam beleggen gaat niet meer op verantwoorde wijze tot elkaar in verhouding bij een portefeuille die voor 100% met aandelen is gevuld. Ik hoop dat deze aanbieder dat snel inziet!


Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsaanbeveling: voor meldingen inzake de Wet Marktmisbruik, klik hier.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Martijn Meijer

Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. Naast het geven van leiding aan de afdeling vermogensbeheer, is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het beleggingsbeleid. Hij vertaalt dit beleid door naar de persoonlijke situatie van de cliënten van Wijs & van Oostveen. Voor Wijs & van Oostveen ...

Meer over Martijn Meijer

Recente artikelen van Martijn Meijer

  1. dec '13 Bumpy ride naar succes 2
  2. nov '13 Inspelen op een AEX-correctie 4
  3. jul '13 Stabiele vermogensgroei 5

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 23 april 2013 14:58
    Natuurlijk klopt het dat de volatiliteit van je portefeuille lager wordt als je er dingen met lage volatiliteit aan toevoegt. Die theorie is op zich niet zo schokkend en er zit ook best wel waarheid in. Daar gaat het niet om.

    De problemen beginnen als je het gaat toepassen in de echte wereld. Want als je wil diversificeren over verschillende risico-categorieën, dan moet je alle beschikbare beleggingsobjecten categoriseren op risico. En daar begint het lastig te worden, want hoe doe je dat?

    Als je het heel wetenschappelijk wil doen, dan moet je van ieder afzonderlijk object (aandeel, obligatie, hedgefund, weet ik veel wat) uit zo lang mogelijke koersdata de volatiliteit uitrekenen en dat samenvoegen tot een portefeuille. Maar dat is veel werk. Bovendien kun je alleen de volatiliteit in het verleden berekenen. In de toekomst gaat die misschien veranderen.

    In werkelijkheid leidt die hele portefeuilletheorie meestal tot gemakzuchtig vakjesdenken. Obligaties gaan in het vakje "veilig". Staatsobligaties gaan in het vakje "risicoloos". Aandelen gaan in het vakje "riskant". We hebben gezien wat voor ongelukken je daar van krijgt: Griekse staatobligaties zijn echt niet veiliger dan een aandeel Coca Cola, maar ze zitten wel in een veiliger vakje. Tot nu toe is je portefeuille niet bepaald stabieler geworden door er een hoop Zuid Europese staatsobligaties aan toe te voegen.

    Daarnaast kun je m.i. ook wel wat afdingen op het gelijkstellen van risico en volatiliteit. Als je dat doet is cash risicoloos: de koers schommelt niks, dus de volatiliteit is nul. Maar het risico dat je rendement negatief is, is 100%. Je verliest immers altijd inflatie en vermogensbelasting. En een aandeel dat heel regelmatig daalt, is dan ineens heel veilig. Toch zou ik dat niet graag hebben.
  2. [verwijderd] 18 juni 2013 14:43
    Ik denk dat het hier geopperde term voor risico inmiddels belegen is.
    Denken in correlaties betekent dat je ervan uitgaat dat iets verbanden uit het verleden zich niet ineens drastisch wijzigen.
    Goed voorbeeld is de CDO's dat was gebaseerd op het idee dat onroerendgoed prijzen binnen de VS fluctueren, maar dat ze allemaal tegelijkertijd naar beneden gaan, was niet uit de data te achterhalen.
    Toch is dat achteraf gezien niet gek. 1 munt 1 rente dus in ieder geval ook genoeg invloed voor 1 beweging van alles.

    de bos

    Bijvoorbeeld, In onderstaande wordt de idee geopperd dat risico iets is wat je kan uitrekenen. Dat is maar helemaal de vraag. Hoe zit het met de zwarte zwanen?:

    Het komt erop neer dat een beleggingsportefeuille zo samen moet worden gesteld (uit een combinatie van diverse typen beleggingen, assetclasses), dat een zo hoog mogelijk verwacht rendement optreedt, bij een zo laag mogelijke verwachte afwijking van dat rendement (schommelingen in dat totale rendement in opeenvolgende periodes, ook wel volatiliteit genoemd).
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links