Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Iedereen altijd online

Met onze IT-leverancier hadden we het er vorige week nog over dat mensen helemaal ontwenningsverschijnselen krijgen als ze een paar weken niet online zijn. Ze missen de berichten van vrienden en het nieuws. Nu ben ik ook wel een nieuws- en beursjunkie maar waarschijnlijk door mijn leeftijd, kan ik prima zonder nieuws.

Ik zou het erger vinden om een maand zonder muziek en boeken te zitten dan zonder mijn mobieltje of laptop. Nu kan ik me een onderzoek herinneren van Robeco waarin ze jaren geleden onderzochten wat er gebeurt als het internet een paar dagen uit de lucht was.

Het onderzoek gaf toen aan dat het allemaal wel mee zou vallen, maar als we het onderzoek nu weer zouden houden denk ik dat de gevolgen veel groter zijn dan toen. Als banken even offline zijn door aanvallen van hackers zijn we in paniek en ik heb vrienden die alle betalingen met mobiel of kaart doen en dus helemaal onthand zouden zijn.

Meer cash
De afgelopen week waren er weer volop storingen bij ING, het is zelfs zo dat consumentenorganisaties adviseerden om weer iets meer cash in huis te halen. De cyberaanvallen zullen voorlopig wel blijven. In dit zelfde licht is wel leuk om weer even terug te komen op Bitcoin de internetmunt.

Vorige week deed ik er een link bij naar een uitleg hoe bizar deze valuta wel niet was en het lijkt wel of mensen mijn columns lezen want Bitcoin ging fors onderuit. Bitcoin deed aan een manie denken, de NRC haalde er zelfs de tulpengekte bij om de bubbel te verklaren.

De grafiek is er echt een van een bubbelproduct. Ik zie overigens grafisch een overeenkomst met de Nikkei 225.

 

Het internetbetaalproduct is bezig met een correctie.

Cloud-problemen
Gauw terug naar het even missen van internet. Door cloud-computeroplossingen zou het wel eens zo kunnen zijn dat als we even zonder internet zitten we grote problemen hebben.

Toch zijn er tegenwoordig laptops in de aanbieding bijvoorbeeld van Google die alleen werken als je internet hebt en die al je bestanden online opslaan. Dit vind ik als ouwe man een beetje tricky want dan sta je net een presentatie te houden en dan is het internet weg…

Nu ben ik een online broker waar alles online kan, maar toch kan het zo zijn dat je even zonder zit. Nu is er bij ons een terugval op de telefoon maar hoe de terugval met die laptops gaat is mij onduidelijk. Maar dit is niet de reden voor mijn Google-shortpositie. Nee ik zit puur op de grafiek short.

Alle PC-fabrikanten stonden vrijdag onder druk door een bericht van onderzoeksbureau IDC en Gartner dat gaf aan dat er 14% minder desktop-PC's verkocht waren. Dit kwam vooral door het succes van de tablets.

Geen nieuws zou je zeggen want dat hebben we toch wel in onze omgeving gemerkt. Maar toch had het bericht groot effect op de PC-sector. Zelfs Apple de koning van de tablets sloot 4,53 dollar lager. Zolang dit fonds geen nieuwe low neerzet blijf ik het long.

Blackberry had last van een bericht van een ander onderzoekbureau dat er veel Z10-telefoons teruggebracht worden. Blackberry is het niet eens met dit verhaal en heeft een klacht ingediend bij de beurswaakhond en vind het bericht misleidend. Ik zou technisch gewoon nog even van het aandeel afblijven.

Facebook heeft weer een koopsignaal gegeven. Als we online zijn dan willen we allemaal Facebook. Ik heb nog geen positie maar zie zeker wel wat in het aandeel.

Intel zit ik long en het ging omlaag op het PC-verkoopverhaal maar, Intel maakt ook chips voor tablets en telefoons en dus was de daling in mijn ogen onterecht. Technisch hebben we ook weer een koopsignaal.

Microsoft zou wel last van het PC-verhaal moeten hebben en had dit ook. Het aandeel dook hard omlaag en technisch hebben we weer een verkoopsignaal.

PC-fabrikant Hewlett-Packard heeft ook weer een verkoopsignaal gegeven.

ASML staat ook nog op een verkoopsignaal, maar dit aandeel zit nog steeds mooi in de uptrend en dus voorlopig even niet shorten. Wel kunt u een call verkopen op uw aandelen.

Een leuke sell is IBM. Als we dan toch een leuke short zoeken dan zou ik zeggen kijk weer eens naar IBM. Nu hebben ze met PC’s niets meer van doen maar ik heb zo mijn twijfels of de markt voor dure netwerken niet een klein stapje terug kan. Technisch hebben we een driedubbele top en een verkoop in de Twindicator.

Nu ik het toch over online heb is het ook leuk om even naar KPN te kijken en te zien dat we weer een koopsignaal hebben. Ik zit reeds long.

En waar ik het verhaal mee begon: ING. We krijgen een koopsignaal boven de 6,12 euro en daaronder is het officieel een verkoop. Kortom per saldo voor ieder wat wils.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 april 2013 10:13
    wat betreft de gevolgen van de elektronica/internet en maatschappelijke gevolgen, dit: ... Just in case there are attacks to shut down this site, go to our Swiss Servers........ Princeton-Economics.COM Dus maatschappelijk ongewenst gedrag elimineren. Ik begrijp de electronica junks niet net zomin als drugs gebruikers. Wie niet horen wil, moet het maar voelen, denk ik dan maar. De complexiteit van systemen is zo groot geworden dat het gewoon vast moet lopen. Schiet drie JSF's neer en NL is failliet. Er zijn meerdere redenen om short Google/Apple/Samsung/Facebook te zijn. O.a de grip van overheden op burgers middels dit type maatschappijen. Verplichte introductie van electronische betaalsystemen voor een ieder. Geld bestaat niet zoals bitcoin nog eens duidelijk maakt. Short op banken want de E.U. is niet in staat om 'één munt één schuld' te introduceren.
  2. Miele Bauknecht 15 april 2013 10:31
    Intel heeft de hele mobiele markt gemist. Juist het gebrek aan intel chips in telefoons is het probleem. Alle tablets en telefoons (zowel android als iphone) werken met ARM cpu's, niet met intel. En nou niet komen dat er wel een wifi of ander intelchipje in de telefoons zit, dit is kruimelwerk. Wel goed blijven informeren, cees!
  3. geobeo 15 april 2013 21:21
    Ik zit precies contrair aan Cees. Apple short om een hele simpele reden: Steve Jobs heeft keer op keer bewezen (zowel bij Next als bij Apple) dat hij de enige significante reden voor groei van de bedrijven is. Die is nu weg; bedrijf waardeloos. Over 10 jaar is Apple een bedrijf dat ooit bestond in het verre verleden. Facebook is de nieuwe Myspace. Er komen straks alternatieven die veel lekkerder werken (Google+?) en op termijn laat iedereen Facebook zitten. Zonder users is Facebook waardeloos.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. Alphabet 18 apr
    157,480
    +0,38% +0,600
  2. Apple 18 apr
    167,040
    -0,57% -0,960
  3. ASML Holding 17:39
    821,000
    -2,30% -19,300
  4. 2,790
    0,00% 0,000
  5. HP 17:50
    27,860
    +0,87% +0,240
  6. ING Groep 17:38
    15,230
    +0,41% +0,062
  7. Intel Corp 18 apr
    35,040
    -1,79% -0,640
  8. 182,290
    +0,45% +0,820
  9. 3,321
    -1,72% -0,058
  10. 501,790
    +1,54% +7,620
  11. 404,330
    -1,82% -7,510
  12. 37.068,35
    -2,66% -1.011,35

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links