Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Doen ze het expres?

Ik doe wel eens domme uitspraken. Recent maakte ik wat opmerkingen over een oud beursman in de Quote die werden toen nog even aangedikt en waren per saldo veel onaardiger dan bedoeld. Maar ik ben gelukkig geen politicus en al helemaal geen baas van een Europese financiële club.

Nee, de bazen van dit soort clubs hebben een mediatraining gehad en moeten alle video’s gezien hebben van Alan Greenspan zodat je leert om veel te praten maar niets te zeggen. Onze Jeroen Dijsselbloem haalde echter wereldwijd de media.

Econoom Sweder van Wijnbergen gooide bij BNR nog even wat extra olie op het vuur en had het direct over Ierland, Luxemburg en andere landen die ook een bankeneconomie hebben die te groot is voor de reële economie.

En zoals ik vorige week al uitlegde, Nederland hoort ook in dat rijtje van economieën met een te grote bankensector. Nu kunnen we onszelf wel wijsmaken dat we ook veel zaken doen in het buitenland en dus dat de bankensector helemaal niet te groot is...

Crimineel geld
Maar even terug naar Dijsselbloem, hij maakte zich onpopulair omdat hij weinig professionele uitspraken doet. Ook werd er een beetje de sfeer geschapen alsof er alleen crimineel geld zit op Cyprus en bijvoorbeeld Rafael en Sylvie maar ook Boskalis er geld hebben staan.

De NRC had een mooi stuk over wat Dijsselbloem nu eigenlijk gezegd had. aar eigenlijk maakt het niet uit, het feit dat de internationale media volop spraken over Dijsselbloem, was al heel slecht.

Dus dat hij gezegd zou hebben dat de manier waarop Cyprus door Europa werd gered een “blauwdruk” zou zijn voor toekomstige reddingsoperaties, is eigenlijk niet belangrijk. De banken gingen hard omlaag op zijn uitspraken.

Blue print
Ik kreeg als vermogensbeheerder die dag drie telefoontjes van mensen die nu grote bedragen cash hebben bij een bank en dat liever gaan beleggen. Dijsselbloem maakte het allemaal nog veel erger en zei bij Pauw en Witteman dat hij het woord blauwdruk niet had gebruikt.

Hij zou het Engelse woord voor blauwdruk namelijk niet kennen. Nou, je moet wel uit een paasei komen om het wordt blue print niet te kennen. In iedere spionagefilm heeft men het over blue prints.

Maar er zijn meer mensen die ik niet begrijp. Zo was ik afgelopen vrijdag op bezoek bij BNR en hoorde daar even oud-Robeco topman Jaap van Duijn tijdens de friday move en hij was vol lof over Dijsselbloem en omdat de Dow en de AEX nauwelijks omlaag gegaan waren op de uitspraken was het een topper.

Ik ben hem even kwijt maar Jaap kijkt niet naar de koersen van Banken en vergeet even dat de AEX door een overnameverhaal in één fonds omhoog schoot.

Als u weet dat u als depositohouder gewoon meebetaalt aan uw bank en u maar heel weinig rente krijgt voor dit grote risico, wilt u dan graag een bank financieren? En als banken moeilijker gefinancierd worden wilt u dan aandelen in deze sector?

Doen ze het expres?
Nu bedacht ik me ook dat ik helemaal niet zo slim ben en dus wellicht het plannetje helemaal niet doorzie. Dus wellicht is het allemaal zo gepland. Willen ze soms dat we gaan beleggen? Of willen ze de banken klein maken?

De rente wordt laag gehouden en daarmee wordt de spaarder ook al weggejaagd door de centrale banken en overheden. Blijkbaar willen ze niet dat we de banken van kapitaal voorzien. Ze moeten waarschijnlijk op de knieën en schreeuwen om vergiffenis.

Ik moet overigens ook bekennen dat het op zich een verhaal is, de blauwprint. Het is duidelijk en zo logisch dat we al in 2007 op de cursus Cees en Koen in Utrecht hebben uitgelegd hoe en dat het zo gaat werken. Ook heb ik al meerdere keren uitgelegd dat een deposito de meest gevaarlijke belegging is.

Dus een haircut is begrijpelijk en voorspelbaar. Maar het is wel een enorme breuk met het eerder gevoerde spel waarbij alleen de aandeelhouders gepakt werden. Als iedereen in aandelen gaat dan krijgen we mogelijk alsnog een goede opbrengst uit de toekomstige transactietax.

Dichte banken
Maar die belasting zal minder zijn dan de haircut die we nu hebben gedaan in Cyprus en in de toekomst gaan doen. Nog even over Cyprus: we doen allemaal alsof het een normale zaak is om de banken weken dicht te gooien en de opnames te beperken.

Maar stel u bent tweedehands autohandelaar en u mag maar 3000 euro opnemen. Hoeveel auto’s kunt u dan kopen? En dus hoeveel kunt u er verkopen? Of om de Paasgedachte even vast te houden stel u wilt uit eten met vrienden in een duur restaurant en u mag maar 100 euro per dag opnemen?

Een nog gekker voorbeeld: u bent seizoenshandelaar. En om het helemaal gek te maken: u bent kerstboomverkoper en u heeft een goede tijd gehad in december, u heeft in afwachting van de nieuwe oogst uw geld op deposito gezet en nu bent u ineens een groot deel van uw geld kwijt.

Maar los van dit soort voorbeelden. Veel bedrijven kunnen niets meer als ze twee weken niet over hun geld kunnen beschikken. Stel dat wij zoiets  zouden hebben? Wat zou dan het effect zijn op de economie?

Het lijkt dus heel verstandig om meer cash aan te houden en als u meer dan 100.000 heeft zou ik inderdaad gaan beleggen en dan niet in producten van de bank.

Niet 100.000
Iets anders wat we ons moeten bedenken: vroeger was de overheidsgarantie helemaal geen 100.000 euro. Het bedrag was maar 20.000 vanuit de overheid en 20.000 vanuit de beleggingscompensatieregeling (de banken) dus maar 40.000 totaal.

Als de nood aan de man komt kon ook dit wel eens ter discussie komen.  Maar het is allemaal geschiedenis. Het volgende event staat al voor de deur: Slovenië. Ze hebben 7 miljard nodig om het bankenprobleem aldaar op te lossen.

Nu is het probleem daar meer een gevolg uit het communistische verleden maar hebben de Duitsers er wel weer zin in om de portemonnee te trekken om daarna uitgemaakt te worden voor Nazi’s?

De Twindicator geeft onder de 347,60 een verkoopsignaal dus iedereen gewaarschuwd.

NB het feit dat ons beschikbaar inkomen daalt met 3,2%, wat de grootste daling is vanaf 1981, is zeker geen goed nieuws voor onze economie.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 april 2013 13:55
    het lijkt er zo langzamerhand op dat de Europese Commissie liever niet heeft dat je als kleine belegger aandelen of obligaties koopt, dan wel gaat sparen. Ik had altijd begrepen dat je als je aandelen koop het bedrijfsleven cq de economie steunt, maar dat is kennelijk niet meer zo. Moeten we ons geld dan maar in een ouwe sok stoppen? Wie het weet mag het zeggen.
  2. Bas2012 2 april 2013 14:06
    Hmm persoonlijke mening, maar we verschillen wat dat betreft in mening over de stelling name en uitspraak van dhr. Dijsselbloem.

    Eerlijk gezegd vond ik dit de eerste uitspraak door een politicus op een dergelijke post, die juist neigt naar een iets meer verstandige uitspraak sinds het begin van de ellende. Eindelijk iemand die openlijk aangeeft dat het hele verhaal van equity/schulden bij banken met de daar bij horende risico's en rendementen totaal scheef is en dit daadwerkelijk meer in balans wil brengen (of iig wil afhandelen via een quasi marktwerking ipv de belastingbetaler laten betalen). Dus ja als equity holder in een bank kun je het risico lopen dat het failliet gaat. Geld stoppen op een bank met een substanstieël hogere rente dan elders moet ook vraagtekens oproepen bij de spaarder (Natuurlijk heeft de overheid de laatste jaren als toezichthouder gefaald/mee geprofiteerd).
  3. [verwijderd] 2 april 2013 14:07
    Als oudere moet je in dit land ook erg uitkijken om te voorkomen dat je geld verdwijnt als sneeuw voor de zon ivm je bijdrage in de zorgkosten bij een opname in een verzorgingstehuis. En die bijdrage wordt berekend op basis van je "vermogen" over 2011. Toen was dat nog een stuk hoger dan nu. Jan met de pet die zijn geld over de balk gooide zal het wordt zijn, hij profiteert van zijn "rijke" medeburger.
    En dan zeggen ze nog dat ieder land de regering krijgt die het verdient.... Ik heb gelukkig niet op deze regering gestemd. Hopelijk valt dit kabinet Rutte nog voor de zomervakantie en mogen we opnieuw gaan stemmen.
  4. [verwijderd] 2 april 2013 16:52
    Geld moet rollen; niet sparen maar spenderen dus! Het beleid is hier precies op gericht en het zou ook de economie een stuk verder helpen. Wil het niet goedschiks dan kwaadschiks! Als de consument te bang is om geld uit te geven dan moet je ze zo bang maken dat ze geen geld meer durven te hebben (en dus gaan uitgeven).
  5. MrGlass 2 april 2013 18:50
    Het was inderdaad 'Template' en dat woord komt in spionage films helemaal niet vaak voor Cees!

    Maar goed, ik zeg hulde voor Dijselbloem. Ze hebben een beetje stuntelige start gehad door eerst de kleine spaarders mee te laten betalen maar ein-de-lijk hebben ze door wie er voor op moeten draaien wanneer iemand incompetent is: aandeelhouders, obligatiehouders, spaarders, belastingbetalers.
    In die volgorde!

    hier ook een mooi artikel waarin Willem Buiter van Citigroup positief is over de ingeslagen weg: fd.nl/economie-politiek/411206-1303/d...

10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links