Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ook gij, Noorwegen?

Het was al weer in 2011 dat wij de Zwitserse frank niet langer als veilige valuta haven beschouwden. Na de tweede aankondiging van de Zwitserse centrale bank (SNB) dat ze niet zo blij waren dat de Zwitserse frank (CHF) zo sterk was ten opzichte van de euro, besloten wij over te schakelen naar Noorse kroon (NOK).

Dat heeft goed gewerkt, maar na twee bijna identieke mededelingen van de Noorse centrale bank (NB), vinden wij het nu tijd het Vikingschip te verlaten. Zoals u wellicht niet ontgaan is, zijn de mogendheden onzer wereld bezig met een valutaoorlog. Ze ontkennen het allemaal natuurlijk, maar ondertussen doen ze de ene na de andere voodoodans op het hoofdkantoor van de centrale bank.

Een soort “All you can print” ontmoet “All you can dance”. Centrale banken die hier niet of nauwelijks aan meedoen komen steeds meer onder druk te staan. Immers, hun munt sterkt maar aan omdat zij als één van de weinigen niet monetair lopen te goochelen.

Trend is gebroken
Buitenlands kapitaal op de vlucht zoekt een veilig heenkomen in deze munten. De prijzen van huizen, aandelen en andere bezittingen in deze landen worden omhoog gestuwd door de instroom van dit buitenlandse vluchtkapitaal. Eerst was het de CHF en na de aankondigingen dat ook de SNB mee zou gaan goochelen, werd het de NOK.

Na een eerdere opmerking dat ook de Noorse centrale bank (NB) zich zorgen begon te maken over de sterke NOK, kwam vandaag een verdere hint. De NB zal eerder de rente verlagen dan verhogen, was de hint. Verder wordt verwacht dat de olie- en gasopbrengsten meer en meer omgezet gaan worden in buitenlandse bezittingen (dus valuta), wat extra aanbod van NOK betekent.

Resultaat (zie de grafieken hieronder van Gökhan) is dat de aansterktrend van de NOK ten opzichte van de EUR nu echt is gebroken. Het is dus een soort chantage, deze valutaoorlog, want die centrale banken die hun best doen om het prudent te spelen, worden uiteindelijk geforceerd mee te spelen in het valuta-depreciatiespel.

Dit spelletje is sinds de jaren '30 van de vorige eeuw niet meer zo populair geweest als nu. De gevolgen hiervan zijn natuurlijk alleen maar slecht. Landen die het eerst depreciëren hebben weliswaar het meeste voordeel op korte termijn, maar daarna is het een loser's game.

ECB heeft het minst vuile shirt
De grote jongen in dezen is natuurlijk de Fed met haar dollar, maar de Bank of England en de Bank of Japan zijn ook volledig losgegaan. De ECB heeft ook al het één en ander uitgespookt op monetair gebied (LTRO I&II, SMP, ELA, verslapping onderpandbeleid en zo verder), maar is, ondanks alle perikelen in de eurozone, relatief gezien bescheiden geweest (kwestie van minst vuile shirt).

Dit is nu ook terug te zien in de koersen. Nu de NB er ook op hint dat ze mee gaat doen, is de NOK waarschijnlijk vluchthaven af. Daardoor kan de speculant ook long EUR/NOK gaan, iets waar Gökhan hieronder meer over vertelt.

Deze positie zal met name maar naar één gebeurtenis moeten kijken: het moment dat de ECB daadwerkelijk OMT (outright monetary transactions) gaat inzetten, want dan zal de ECB een even grote voodoomeester worden als de Fed, BOE en de BOJ. Het is dus zaak deze trade voor die tijd te sluiten. Wat er dan moet gebeuren, zien we dan wel weer.       

Technische Analyse door Gökhan Erem
Het mag geen nieuws heten voor de Valutavolgers, de Noorse kroon verzwakt al een paar weken. Ook vandaag zien we dat de stijging van de EUR/NOK door heeft gezet en wel tot een nieuw recordje.

In tegenstelling tot de andere continenten waar ook munten van betekenis bestaan is het de euro die terrein wint. Raar maar waar; zeker niet tegen de USD, AUD, CNY en SGD, maar wel tegen de NOK.

 

De weerstand op 7,50 wordt serieus aangevallen en is inmiddels geslecht. De ruimte die ontstaat is in eerste instantie tegen de 7,70 aan. Deze nieuwe opwaartse ruimte staat niet op zich zelf. In het langetermijnbeeld betekent deze versterking van de afgelopen maanden en de uiteindelijke uitbraak het volgende.

De downtrend is niet meer en de pullback is zojuist afgerond. De koersen zijn op weg naar de 7,70 met de uitbraak van gisteren, waarna het koersdoel op 8,00 uitkomt. Echter, daar is wel tijd en moeite voor nodig want heel 2011 vormt daarbij een weerstand.

Full disclosure: de Erem+Nikken Macro Portefeuille is belegd in deze waarde middels een ABNAMRO Turbo. Alexander Sassen van Elsloo heeft een CFD long positie in EUR/NOK. 


Gökhan Erem maakte jaren furore op IEX als de helft van het illustere technische analyse-tweetal Erem & Nikken. Na vijftien jaar samenwerking bij verschillende grote financiële instellingen hebben zij de krachten gebundeld in Erem + Nikken. Inmiddels voeren de twee hun eigen website eremplusnikken.nl, waarmee zij beleggende particulieren van technische analyse voorzien.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen belang bij uw transactiegedrag doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, wordt geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column aanvaard. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen.

Alexander Sassen van Elsloo is head of research bij Hobart Capital Markets in Londen. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Sassen van Elsloo heeft geen enkel belang bij het feit of u wel of geen transactie doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Sassen van Elsloo geen enkele vorm van aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen

Auteur: Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Sassen van Elsloo en Erem hebben tijdens hun samenwerking in de brokerwereld voor hedgefunds deze unieke combinatie van FA en TA als handelsmerk gevoerd. Met deze invalshoek bestuderen zij redenen en oorzakelijke verbanden, met hun eigen specialismen. Voor meer info over Sassen van Elsloo: klik hier.Voor meer info over Ere...

Meer over Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

 1. apr '11 Uit het goede hout gesneden 3
 2. apr '11 Het begin van het einde 13
 3. mrt '11 Beleggen in bling 1

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 16 maart 2013 23:54
  Geachte heren Erem en Sassen van Elsloo,

  Bedankt voor jullie interessante column. Ik zou graag 2 vragen stellen:
  -is wat jullie betreft de NOK definitef afgevallen als veilige valuta of dient eerst afgewacht te worden hoe de NB zich in de praktijk zal gaan gedragen?
  -wat zijn wat jullie betreft nu nog veilige valuta waar op een praktische manier geld kan stallen (een Noorse rekening openen vanuit nl was mogelijk)

  Alvast bedankt,

  Groet Joop
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links