Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ik word pessimist

Bij mensen die mij kennen sta ik te boek als een optimist. Na een lang geleden gevolgde cursus Engels stond op mijn eindbeoordeling "always in a good cheer". Dat zei mogelijk ook iets over het gebrek aan vorderingen op de zaken waar het echt om ging. Maar toegegeven, optimisme vond ik een prettige manier om door het leven te gaan. Vond, want het moet veranderen.

Volgens wetenschappers van de Universiteit van Erlangen-Nüremberg (Duitsland) leven ouderen met een sombere blik op de toekomst langer. Het staat glashard in het rapport: pessimistische ouderen lopen minder risico snel te sterven. Gelukkig geldt het gevonden oorzakelijk verband pas vanaf een leeftijd van 65 jaar. Ik heb nog ruim elf jaar mijn positieve inslag te veranderen.

Coen Teulings heeft bijna dezelfde periode om zijn vrolijke kijk op het (economische) leven aan te passen. Want Coen is een optimist. Gisteren maakte de scheidende directeur van het Centraal Planbureau (CPB) de vooruitzichten voor de Nederlandse economie bekend. Die zijn niet gunstig. In 2013 hebben we te maken met krimp, terwijl we in 2014 slechts een geringe groei zullen zien. Het begrotingstekort zal in beide jaren boven de 3% uitkomen.

Alleen Grieken negatiever
Genoeg reden om er flink op los te somberen. Maar dat doet de CPB directeur niet. Hij geeft aan dat we met zijn allen veel te negatief tegen de Nederlandse economie aankijken. "We staan er structureel goed voor" en "Het beeld dat we in Nederland boven onze stand leven is grosso modo niet juist". Negatieve praat is uit bij Teulings. Nu zijn afscheid aanstaande is, bij het CPB bedoel ik natuurlijk, zo optimistisch is hij nu ook weer niet, geeft hem dat de gelegenheid gewaagder uitspraken te doen.

Zoals over het gevaar van een te stringent bezuinigingsbeleid. In het verleden hield het CPB zich afzijdig van wat als een politieke uitspraak geïnterpreteerd zou kunnen worden. Nu richt de CPB-directeur zijn positieve pijlen op de woningmarkt. De almaar dalende prijzen houden kopers weg van de markt en verarmen de oudere generatie. Dat is natuurlijk heel slecht voor het consumentenvertrouwen, wat ongekend hard gedaald is. Alleen de Griekse consument is negatiever gestemd.

Een ongeluk komt nooit alleen. Door al dat pessimisme leven we langer, wat de pensioenfondsen verder in de problemen brengt. Houdt het dan nooit eens op? Gelukkig dacht Coen, ik breng het optimisme terug in de woningmarkt. Teulings meldde dat de woningmarkt vroeger of later de bodem bereikt. "Eerder vroeger dan later". Kijk, daar kunnen we wat mee, zeker als je, zoals ik, een huis te koop hebt staan.  

Iedereen blij
Teulings voorzichtig positieve kijk op de huizenmarkt komt tegelijk met een nieuw plan voor de woningmarkt. Kees van Dijkhuizen (CFO van NIBC) kreeg van Minister van Wonen Stef Blok de opdracht een plannetje in elkaar te zetten de koopmarkt weer vlot te trekken. Daarin lijkt hij geslaagd. Er komt een instituut dat hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie financiert. Daartoe geeft deze nieuwe instelling obligaties onder staatsgarantie uit. En wie gaan deze obligaties kopen? Onze pensioenfondsen!

Op deze manier krijgen banken meer ruimte om nieuwe hypothecaire leningen te verstrekken, wat een belangrijke bijdrage kan leveren om de woningmarkt in beweging te krijgen. Iedereen blij dus. De banken natuurlijk, maar ook de huizenkopers die gemakkelijker aan financiering komen. De pensioenfondsen zijn ook tevreden met de nieuwe beleggingsmogelijkheid. En de staat loopt daarbij geen enkel risico, aldus Van Dijkhuizen in het FD.

Dat lijkt mooi. Te mooi misschien wel. Want dat de staat geen enkele additioneel risico loopt is misschien wel waar, maar het plan leidt wel tot hogere financieringskosten voor de staat. Van Dijkhuizen zegt zelf dat de pensioenfondsen het nieuwe financieringsinstituut met staatsgarantie als alternatief voor staatspapier kunnen zien. "Pensioenfondsen krijgen een hoger rendement."

Weggegooid geld
Het zou gaan om enkele tientallen miljarden euro. Een woordvoeder van pensioenbelegger APG zegt een dag later in dezelfde krant dat mogelijk beleggingen in de categorie staatsobligaties worden verruild voor de nieuwe hypotheekpakketjes met staatsgarantie. "Je hebt dezelfde zekerheid, maar maakt er meer rendement op".

Dit betekent dat (Nederlandse) staatsleningen moeten gaan concurreren met de hoger renderende staatsgegarandeerde hypotheekobligaties. Als dat zo is, zal dat een opwaartse druk op de rente van staatsobligaties geven. Stel het gaat om een effect van slechts 0,1% hogere rente. Bij een financieringsbehoefte van 50 miljard euro betekent dat een jaarlijks hogere rentelast van 50 miljoen.

Normaal zeg ik dan dat dit maar een klein bedrag is vergeleken met het enorme positieve effect van een aantrekkende huizenmarkt en de daaruit voortvloeiende impuls voor de economie. Maar dat doe ik niet meer. Die 50 miljoen is weggegooid geld waar de belastingbetaler weer voor opdraait. Het wordt nooit meer wat met die huizenmarkt....


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 maart 2013 12:54
    Beste Marcel, 'Always look at the bright side of life!'! Ben en blijf vooral trouw aan dat oorspronkelijke optimisme. Dátmaakt ons leven de moeite waard en hebben wij altijd zo in jou gewaardeerd. Wat heb je eraan om 5 of 10 jaar langer als 'innerlijk verzuurde brombeer' door het leven te gaan?

    Je hebt echter weer een prima column geschreven; waarbij complexiteit van de vele inspanningen zichtbaar is. Om ons vertrouwen te versterken zijn immers nogal wat grote- en kleine stappen nodig. Gaandeweg levert elke overheids- en/of pensioenfondsinvestering risico-, rendement en niet zelden 'conflict of interest' op. Dát was voorspelbaar vanaf die onmiskenbare crises in 2007!

    Bovendien is, na enige tijd van bezinning, goed voor en(hersteld) vertrouwen in elkaar en onze economie. Laten wij bovenal echt waarde(n) gaan toevoegen.

    ASSET/UvT had in het najaar van 2008 aan dit inspirerende onderwerp nog een glansrijke Internationale Conferentie "The Economics of Trust" gewijd.

    Tot slot onderschrijf ik graag de positieve reactie van Victor123.
  2. forum rang 4 zeurpietje 14 maart 2013 13:08
    quote:

    FW Ta-183 Huckebein I schreef op 14 maart 2013 12:55:

    jaja: bij de volgende OG-zeepbel staat de belastingbetaler dus garant voor de verliezen, een loterij zonder nieten voor banken en pensioenfondsen
    dat klopt niet daar het alleen gaat over hypotheken die al door de staat werden gegarandeerd(NHG-hypotheken).Alleen deze hypotheken gaan van de balansen van de banken af.
  3. [verwijderd] 14 maart 2013 13:13
    Slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende, niet permanent verongelijkt verontwaardigd stuurs dan wel permanent pessimistisch naar een vrije val van de Euro in een monetaire crisis met de bijbehorende asgrauwe rijen voor de gaarkeukens van bijvoorbeeld de opkomende BRIC-landen toepratende oneliner “Marcel Tak for president” latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande op Euroniveau ontstane en dan uiteraard ook op Euroniveau te blussen brand als gevolg van de contimentale Euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een muntunie met een weeffout, namelijk geen politieke afspraken over wat bijvoorbeeld te doen als in een lidstaat met een andere snelheid op een politiek onbewaakt moment brand wegens een oververhitte economische motor uitbreekt, van welke voor de Eurozone in de verdragen van Maastricht en Lissabon door de toenmalige regeringsleiders in de euforie van de val van de Berlijnse Muur overeengekomen, niet zo maar met een permanent verontwaardigd verongelijkte oneliner op te zeggen muntunie met welke weeffout met bijbehorende potentiële branden de lidstaat Engeland met de kennis van nu in de gehele Eurozone van noord tot zuid en van oost naar west geheel terecht, niets moest hebben toewensende kennisgeving:

    ik ben zeer blij en kan dan ook goed leven met het door CPB-directeur Coen Teulings geschetste vooruitzicht dat de economie volgend jaar weer gaat groeien en dat de komende jaren een groei van 2 procent weer mogelijk moet zijn als de problemen opgelost zijn, waarbij ik onder op te lossen problemen versta het links- of rechtsom voldoen aan de voorwaarden die het niet als zakkenvullers te verketteren hoofdkantoor in Brussel stelt.

    Tevens ben ik zeer blij als op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis op de een of andere manier het vertrouwen in de huizenmarkt wordt hersteld, waarbij uiteraard alle beetjes helpen, maar uiteraard liefst zonder het bovenstaande op het 1e t/m 4e gezicht als bureaucratisch gegoochel overkomend gedoe en liefst zonder al dan niet in strijd met artikel 1 van de grondwet van Nederland waarin duidelijk is bepaald dat discrimineren in Nederland niet is toegestaan in naam van de vrijheid “scorend” “democratisch” poppenkast gedoe, waar een doorsnee Nederlander t.a.v. de toekomst wèl iets aan heeft.
  4. [verwijderd] 14 maart 2013 13:17
    Ik vermag veel niet in te zien, of er het tegengestelde van te vinden:
    • Volgens mij zijn gigantische investeringskosten, zoals in onroerend goed, schadelijk voor de economie en niet gunstig
    • Volgens mij is het schadelijk en schandelijk dat de staat geen behoorlijke rente wil vergoeden over staatsleningen
    • Volgens mij moet de staat afblijven van het beleggingsbeleid van de pensioenfondsen
  5. [verwijderd] 14 maart 2013 13:32
    Als pensioenfondsen ECHT veilige assets zouden mogen houden, zoals goud/zilver, hadden ze er nu een stuk beter voor gestaan.
    Aandelen zijn bedrog, obligaties fantasie.

    Optimisme, pessimisme, wanneer komt er eens collectief realisme? Doe een stapje terug en zeg nou eerlijk hoe het er voor staat. Het gaat slechter en slechter, en dat rottingsproces is nog rustig aan het versnellen. Niks geen herstel.
  6. [verwijderd] 14 maart 2013 13:41
    Zie Amerika.
    Het zou daar ook nooit meer wat worden. Flink herstel inmiddels. Wij gaan volgen.
    Volgend jaar nieuw evenwicht. Dan zal het vertrouwen langzaam terug sijpelen en volgt er flink herstel.
    Er is immers jarenlang al structureel tekort op de huizenmarkt.
    De recent genomen besluiten op de woningmarkt zijn even een zure appel. Maar alleen aan de buitenkant. Daar zullen we nog even doorheen moeten dit jaar.
  7. [verwijderd] 14 maart 2013 13:45
    quote:

    Skater schreef op 14 maart 2013 13:32:

    Als pensioenfondsen ECHT veilige assets zouden mogen houden, zoals goud/zilver, hadden ze er nu een stuk beter voor gestaan.
    Aandelen zijn bedrog, obligaties fantasie.

    Optimisme, pessimisme, wanneer komt er eens collectief realisme? Doe een stapje terug en zeg nou eerlijk hoe het er voor staat. Het gaat slechter en slechter, en dat rottingsproces is nog rustig aan het versnellen. Niks geen herstel.
    We zijn nog nooit zo rijk geweest, maar als al dat spaargeld alleen maar op de bank wordt gezet tegen een rente die de inflatie niet kan compenseren tja.. dan gaat het idd alleen maar slechter en slechter. Een selffulfilling prophecy.
    Natuurlijk is het ook niet goed om op de pof te leven met vele leningen. Maar dat is helemaal niet aan de orde.

  8. [verwijderd] 14 maart 2013 13:48
    @shutterspeed Als u lang wil leven, is er rond uw 65 jaar alle reden om pessimist te worden! Ik ben het geheel eens met een selffulfilling prophecy, het is maar wat je wil. Aan de andere kant ben ik er niet zo zeker van dat de nadelen van op de pof leven helemaal niet aan de orde zijn.
  9. Bas2012 14 maart 2013 13:51
    quote:

    shutterspeed schreef op 14 maart 2013 13:45:

    [...]

    We zijn nog nooit zo rijk geweest, maar als al dat spaargeld alleen maar op de bank wordt gezet tegen een rente die de inflatie niet kan compenseren tja.. dan gaat het idd alleen maar slechter en slechter. Een selffulfilling prophecy.
    Natuurlijk is het ook niet goed om op de pof te leven met vele leningen. Maar dat is helemaal niet aan de orde.

    Daarom zijn we gelukkig niet allemaal hetzelfde. De instelling van Skater zorgt voor het behoudt van vermogen/welvaart en uw instelling voor het volatile sausje dat waarde creatie hopelijk genereert. Biede zijn nodig om de boel in evenwicht te houden. Afgelopen jaren waren er te weinig Skaters, maar dat wil niet zeggen dat we nu moeten doorslaan want dan kakt de hele bende echt in.
  10. [verwijderd] 14 maart 2013 13:58
    Pessimisten zijn overigens erg slecht in het bedenken van innovaties. Ze blijven liever bij het oude vertrouwde. Niet echt een handige instelling om mee te komen op het voortdurend veranderende wereldtoneel.
    Ik kies, zoals uit mijn vorige post duidelijk zou moeten zijn, ook voor die middenweg.
  11. [verwijderd] 14 maart 2013 14:04
    juli 2008 heeft het CBP een officieel rapport uitgebracht waarin stond dat de nederlandse huizenmarkt behoudend was gefinancieerd. En dan de de prijzen niet konden dalen.. Ik kan helaas de link nu even niet vinden.

    Want nederland was anders dan alle andere landen die wel een leeglopende huizenbubbel hadden.

    ff serieus dit soort clubjes zijn één grote grap.
    Nog geen 3 maanden later kwamen we erachter dat 120 % financiering en niet aflossen en een gemiddelde van 10 x modaal als gemiddelde verkoopprijs niet houdbaar was.

    Trek zelf je conclusies hoe je dit soort berichten van het CBP moet klassificeren
  12. [verwijderd] 14 maart 2013 15:47
    quote:

    Spot schreef op 14 maart 2013 14:04:

    juli 2008 heeft het CBP een officieel rapport uitgebracht waarin stond dat de nederlandse huizenmarkt behoudend was gefinancieerd. En dan de de prijzen niet konden dalen.. Ik kan helaas de link nu even niet vinden.

    Want nederland was anders dan alle andere landen die wel een leeglopende huizenbubbel hadden.

    ff serieus dit soort clubjes zijn één grote grap.
    Nog geen 3 maanden later kwamen we erachter dat 120 % financiering en niet aflossen en een gemiddelde van 10 x modaal als gemiddelde verkoopprijs niet houdbaar was.

    Trek zelf je conclusies hoe je dit soort berichten van het CBP moet klassificeren

    Blijft statistiek he! Niet iets om enkel en alleen een strategie op te baseren.
  13. Bas2012 14 maart 2013 17:36
    quote:

    Theo Benschop schreef op 14 maart 2013 13:56:

    @Bas2012 Ik begrijp niet helemaal wat u bedoelt met het alarmerende gedeelte "maar dat wil niet zeggen dat we nu moeten doorslaan want dan kakt de hele bende echt in." Wie moet niet doorslaan, en welke bende kakt dan in.
    Wat ik bedoel is dat we nu niet allemaal in volle paniek alle schulden aflossen, goud kopen, barriers opwerpen, risico mijden. Puur met een dergelijke instelling "kakt in mijn ogen de bende in". Met andere woorden pas op de plaats maar wel met mate.
41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links