Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zuurstof voor beleggers

Fondsen op de Amsterdamse beurs die een winstwaarschuwing geven worden de laatste tijd genadeloos afgestraft. Beleggers in voormalige beurslievelingen zoals Imtech snakken naar adem. Zo niet bij het Amerikaanse Praxair.

Ook dat fonds kwam afgelopen vrijdag nabeurs met een winstwaarschuwing, maar die werd zo ongeveer voor kennisgeving aangenomen; de koers daalde gisteren slechts met iets meer dan 0,5%.

Hoewel Praxair minder dan 1% van de omzet realiseert in het door President Chavez (of zijn marionetten) geregeerde Venezuela, en het ook in dat land minder dan 1% van de activa aanhoudt, neemt het voor het lopende kwartaal een forse voorziening ten laste van het resultaat, waardoor de winst per aandeel 0,08 dolllar lager uitkomt in de bandbreedte van 1,27 tot 1,38 dollar.

Venezuela voerde afgelopen maand de vijfde devaluatie door in negen jaar, waardoor de bolivar 32% aan waarde verloor ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De opbrengsten van de in dollars betaalde olie-exporten moeten de begrotingstekorten van de socialistische regering doen verminderen.

Industriële gassen
Het van oorsprong Amerikaanse Praxair is met een omzet van 11,2 miljard dollar in 2012 één van de belangrijkste producenten van industriële gassen ter wereld. Deze gassen worden gebruikt in een zeer groot aantal industrieën:

  • halfgeleiders
  • lucht- en ruimtevaart
  • voeding
  • glas
  • papierbrij
  • (afval)waterbehandeling
  • productie en veredeling van metalen
  • chemische producten
  • raffinage

Praxair is tevens de grootste leverancier ter wereld van kooldioxide. Sinds de oprichting in 1907 kan Praxair de lucht scheiden in haar belangrijkste chemische componenten. Het bedrijf ontwikkelde tevens systemen om zuurstof, helium en andere gassen uit aardgas en chemische processen vrij te maken.

Daarnaast produceert de onderneming uiterst high performance-oppervlaktecoatings. Dit zijn slijt-, temperatuur- en corrosievaste coatings. De oppervlaktecoatings worden toegepast in onder meer de luchtvaart, de elektronicasector, drukkerijen, textiel, chemie en metaalsector.

Wereldwijd
Het concern is met 13% van de omzet in Europa actief, maar het realiseert verreweg het grootste deel van de omzet in Noord- en Zuid-Amerika, respectievelijk 50% en 19%.

Praxair biedt wereldwijd werk aan 26.000 medewerkers. In Europa treft Praxair twee grote concurrenten, het Franse Air Liquide en het Duitse Linde, maar Praxair heeft een stevig marktaandeel in Zuid-Europa en Scandinavië. In de Verenigde Staten is Air Products de grootste concurrent.

In Azië (12% van de omzet) beperkt Praxair de activiteiten tot die landen (China, India, Thailand en Korea), waar het van de 'grote vier' het hoogste marktaandeel heeft en het hoogste rendement behaalt. Praxair heeft een beurswaarde van circa 33,5 miljard dollar.

Duur transport
De industriële gassen van Praxair kennen vele variaties (zuurstof, stikstof, argon, kooldioxide, helium, waterstof, koolmonoxide) met een gemeenschappelijke noemer: het voornaamste kenmerk van deze gassen is dat de transportkosten zeer veel hoger zijn dan de productiekosten.

De efficiënte, betrouwbare en veilige levering van de gassen op de juist plaats tegen de laagste kosten vormt voor Praxair de grootste uitdaging:

  • bij kleinere cliënten, zoals ziekenhuizen, vindt de levering plaats in cilinders
  • in de chemie, bij raffinaderijen of de staalindustriemet is de levering via grotere pijplijnsystemen

De levering aan grotere cliënten vergt grote investeringen van Praxair. Dit gebeurt veelal on site, op de locatie van de cliënt. Deze investeringen kunnen variëren van bedragen van 20 miljoen dollar tot ettelijke honderden miljoenen dollars.

Dit betekent dat de relatie tussen Praxair en de afnemers van de industriële gassen, vaak contractueel wordt vastgelegd voor perioden van vijftien tot twintig jaar.

Doordacht businessmodel
Het businessmodel van Praxair is zeer kapitaalintensief, want voor iedere 50 dollarcent aan omzet is een investering van 1 dollar nodig. Bij de levering van cilinders zijn de toetredingsbarrières voor de concurrentie minder hoog, maar door de levering van efficiënte verhuursystemen, weet Praxair de concurrentie op afstand te houden en wisselen cliënten zelden van toeleverancier.

Hoewel ze meestal minder dan 1% van de productiekosten vormen, zijn de industriële gassen van Praxair voor veel afnemers van essentieel belang; zowel een ziekenhuis als een staalproducent kan niet produceren zonder zuurstof.

Praxair is met een portefeuille van meer dan 3000 patenten ook zeer innovatief en voortdurend op zoek naar marktgerichte toepassingstechnologieën. De levering van industriële gassen is een cyclische activiteit, maar de toepassing van deze gassen groeit sterker dan de algemene groei van de wereldeconomie.

Meer toepassingen
De hoeveelheid gas die benodigd is om een ton staal of een ton chemicaliën te produceren verdubbelt door nieuwe applicatietechnologieën ruwweg iedere twintig jaar. Daarnaast groeit ook het aantal toepassingen, in verschillende bedrijfstakken, voortdurend.

Zo is in de Verenigde Staten de vondst van het vele schaliegas een groot economisch succes, waardoor de Amerikaanse chemische industrie haar internationale concurrentiepositie sterk ziet verbeteren. Een belangrijke groeimarkt voor Praxair.

De afgelopen jaren zijn door de financiële crisis en de terughoudendheid van de banken nog een groot aantal projecten opgeschort, maar de komende jaren zullen de investeringen zeer waarschijnlijk aanzienlijk toenemen.

Begin februari kondigde Praxair een bescheiden overname aan, de overname van NuCO2, een leverancier van koolzuurgassen voor de frisdrankindustrie, voor circa 1,1 miljard dollar. Deze overname tast de dividendcapaciteit van Praxair geenzins aan, want na de integratie in het eerste kwartaal zal NuCO2 direct aan de groei van de winst per aandeel gaan bijdragen.

Praxair in recente cijfers
In 2012 behaalde Praxair een netto winst van 1,681 miljard dollar, omgerekend een winst per aandeel van 5,57 dollar, 3% meer dan het voorafgaande jaar. Over het vierde kwartaal van 2012 rapporteerde Praxair bedrijfsresultaten die licht beter waren dan de taxaties van analisten.

Voor 2013 rekent het management op een omzet van circa 12 miljard dollar, waarbij de winst per aandeel met zo’n 5 tot 10% zal stijgen naar de bandbreedte van 5,85 tot 6,10 dollar.

Deze prognose lag weliswaar onder de verwachtingen van analisten, maar later in 2013 en vervolgens in 2014 wordt, ondanks de winstwaarschuwing van afgelopen vrijdag, een sterkere groei verwacht.

De afgelopen maand haperde de koersontwikkeling na de enigszins tegenvallende cijfers, maar het huidige koersniveau van 112 à 113 dollar, zie ik als een gunstig instapmoment voor dit langetermijnkwaliteitsaandeel.

Het aandeel gaat vandaag, 5 maart 2013, ex-dvidend, maar aangezien het fonds een kwartaaldividend uitkeert zal de impact beperkt zijn. Het dividendrendement van 2,0% ligt iets onder het gemiddelde van de Amerikaanse S&P 500-ondernemingen, maar de groei ligt hoger.

De dividendhistorie van Praxair is excellent, zoals ook blijkt uit onderstaande grafiek!


Klik op de grafiek voor een grote versie, bron: Bloomberg.

Praxair in de nabije toekomst
De geschiedenis van Praxair is een verhaal van ononderbroken groei. Beleggers profiteren bij Praxair wel van een formidabele trackrecord, van de meer dan twintig jaar aanhoudende trend van hogere dividenduitkeringen, van gemiddeld meer dan 10% per jaar.

Gezien de conservatieve financiering, zijn er ook nog volop mogelijkheden voor de inkoop van eigen aandelen door Praxair. Het aandeel wordt verhandeld tegen een koers-winstverhouding (k/w) van iets meer dan 16,5 en dat is iets minder dan het historisch gemiddelde.

Dit aandeel wordt net als de branchegenoten Air Liquide en Linde historisch altijd verhandeld tegen een premie, een k/w die boven het marktgemiddelde en veelal boven de 18 ligt.

Analisten hanteren momenteel een koersdoel voor dit aandeel van circa  121,00 dollar, maar op grond van berekeningen met mijn waarderingsmodel, meen ik dat dit koersdoel, gezien de aanhoudende stijging van de dividenduitkeringen en de langeretermijnomzetgroei van 9%, op 125,00 dollar of hoger zou moeten liggen.


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wim Zwanenburg

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Meer over Wim Zwanenburg

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. jun '14 Sweet Sanofi 1
  2. apr '14 Ali-Big-baba 9
  3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wim Zwanenburg 5 maart 2013 13:35
    Naar aanleiding van een vraag van een lezer het volgende.

    De winstwaarschuwing van 8 cent laat zich ongeveer als volgt berekenen. Praxair heeft circa $17 miljard aan activa op de balans staan, en ongeveer 300 miljoen aandelen uitstaan, dus ruwweg $57 per aandeel. Dan komt 1% neer op 57 dollarcent. De devaluatie van de valuta van een land waar de activa zich bevinden leidt tot afwaardering van de activa. Een devaluatie van 50% komt dan in de buurt van de 30 dollarcent. Dit verklaart grotendeels de winstwaarschuwing van 8 cent, zelfs indien de activa minder dan 1% van het balanstotaal van Praxair uitmaken.
  2. [verwijderd] 5 maart 2013 16:13
    Als je toch naar de balans kijkt, ik zie daar ook nog de post long-term debt staan, ter grootte van 6.7 miljard dollar. Als je dat afzet tegen de "record full-year operating cash flow van $2.8 miljard" wat is er dan precies zo oerconservatief aan de financiering van deze toko?

    Met een dividendrendement van een whopping 2% en pakweg 19x de wpa-verwachting voor 2013 zie ik het koopje niet.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links