Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Bodem al gezet?

Ondanks dat het dalende trendkanaal van de huidige correctiefase nog niet ten einde is, werd gisteren wel een groot omkeerpatroon gevormd, een enorme hammer. Verder is er ook sprake van positieve divergentie met de RSI.

De bodem in de AEX bij 333 ging gepaard met een hogere bodem in de RSI. Verder bleef de RSI ook boven het belangrijke 30-punten niveau. Ook werd bij 333 een dubbele bodem gevormd. Zou de bodem al zijn gezet bij 333?

Deze vraag is nu nog niet te beantwoorden, daarvoor moet de AEX de dalende toppenlijn van dit correctiekanaal opwaarts breken. Toch zijn er dus drie prille tekenen die erop kunnen wijzen dat een belangrijke bodem is gezet bij 333. Zolang de dalende toppenlijn echter niet wordt gebroken, blijft de kans aanwezig op een verdere daling in de komende week.

7%-correctie
Een belangrijke steunzone ligt rond de 328,70 – 329. Bij de 328,70 ligt het 200-daags gemiddelde, een dergelijk niveau wordt geregeld opgezocht als de afstand tussen dit gemiddelde en de koers te ver is opgelopen. Bij 329 ligt het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de stijging vanaf de junibodem van 281.

Zolang de AEX daarboven weet te blijven, is er sinds die bodem nog steeds sprake van een normale correctie binnen een sterk stijgende trend. Ondertussen behelst de daling tussen top en bodem ongeveer 7%, precies binnen de grenzen van wat ik versta onder een normale correctie (5% tot 10%).

Onder de 328,70 liggen nog steunniveaus bij 325 en de novemberbodem van 319,75. Toch verwacht ik dat dit laatste niveau niet zal worden behaald. Waar liggen verder de belangrijke opwaartse punten? Gisteren gaf ik aan dat de AEX een poging kon ondernemen om de ontstane neerwaartse gap tussen de 337,72 en 338,79 te testen.

Lagere top
De onderkant van deze gap werd gisteren nog wel getest, maar vandaag kan een verdere poging worden ondernomen om de gap te sluiten. Zodra de AEX vandaag met een opwaartse gap begint en deze niet meer sluit, is er zelfs sprake van een zogenoemde island reversal, maar dat weten we pas aan het einde van de handelsdag.

Bevestiging van deze eerste omkeersignalen en het eindsignaal van de huidige correctieve beweging vindt plaats boven de dalende toppenlijn langs de toppen van 359, 348,20 en 344. Deze toppenlijn is vandaag te vinden bij 342,50 en daalt wekelijks ongeveer vier punten.

Zolang de AEX hier in de komende tijd niet boven weet te breken, blijft de kans groot op een volgende lagere top. Maar ik verwacht wel dat deze toppenlijn uiteindelijk wordt gebroken en de AEX een hogere middellangetermijnbodem heeft geplaatst als aanzet voor een volgende beweging naar 359 en hoger. Maar of de bodem daarvoor al is gezet met de eerste prille signalen is dus nog niet te zeggen.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX
De DAX vormde gisteren ook een hammer, maar brak de laatste dagen al wel de stijgende bodemlijn. Dit gebeurde overigens alleen intraday en niet op slotbasis, er is dus nog geen definitieve en structurele doorbraak. Er lijkt al enige tijd sprake van consolidatie.

De bodem van drie weken geleden bij 7.537 werd niet meer gebroken. Pas daaronder ontstaat een verdere correctiefase. Toch lijkt een verdere aanscherping van de jaartop reëel in de komende tijd. Weerstanden zijn te vinden bij de gevormde gap tot aan de 7.726.

Daarboven ligt de top van de recent gevormde shooting star bij 7.860 die bijna gelijk lag aan de jaartop van 7.871. De stijgende langere toppenlijn ligt bij 7.975. Zodra echter de jaartop wordt gebroken, verwacht ik een opwaartse versnelling tot boven deze toppenlijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie

HP
8 januari gaf ik u de grafiek van Hewlett Packard. Hij brak eind december de langere dalende toppenlijn en rondde een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon af. Die dag vond een terugtest plaatst met een dieptepunt van 14,85.

Ondertussen is hij opgelopen naar ongeveer 20 en nadert daarmee een zware weerstandszone van 21,50 – 23. Belangrijke steun ligt bij de nieuwe stijgende bodemlijn (kortetermijn) van nu 16,85. In het langetermijnbeeld zijn aanzienlijk hogere koersen mogelijk. De trendomkeer blijft sterk en de opwaartse trend krachtig.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

219 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 retsok 28 februari 2013 08:59
  Bennie B.nieuwe inzichten. ahummm .. werkgelegenheid slecht tot 2016.. dus economie slecht tot 2016... dus qe... slechts..tot 2016...

  and again...

  there is no “end game” as they can continue to print and buy bonds forever.

  the end game is, dat het zo goed gaat met de economie, dat ze het geld weer trug zullen krijgen, ahumm.. halen dan ahumm.
 2. forum rang 4 retsok 28 februari 2013 09:06
  The sequester or the created crisis by congress and the administration is coming to a head and Wall Street is waiting for the last minute resolution. But understand the spending cuts of 85 billion dollars are only 2.4% of the budget and that is after a budget increase so the propaganda as to what will be cut is getting preposterous. Of course it is always the firemen and teachers (even though that is state funding) who will have to be cut and also troops who are fighting the corporate wars or better said the wars that only benefit corporations. Are people really that stupid to believe this crap? This is the same size of the amount of money the FED is dumping into the hands of its favoured banks every month until the end of time or at least 2016. So an 85 billion cut or 2.4% of an increased and bloated budget will bring on Armageddon. Remember these cuts don’t happen all at once and will likely take place over 6 months, if they ever occur, which is doubtful unless the bankers want the cuts.
 3. [verwijderd] 28 februari 2013 09:55
  quote:

  retsok schreef op 28 februari 2013 08:59:

  Bennie B.nieuwe inzichten. ahummm .. werkgelegenheid slecht tot 2016.. dus economie slecht tot 2016... dus qe... slechts..tot 2016...

  and again...

  there is no “end game” as they can continue to print and buy bonds forever.

  the end game is, dat het zo goed gaat met de economie, dat ze het geld weer trug zullen krijgen, ahumm.. halen dan ahumm.
  houdt dan maar rekening met een geld-probleem in 2016.
 4. [verwijderd] 28 februari 2013 10:30
  quote:

  Winning! schreef op 28 februari 2013 10:25:

  meh, 70 euro verbrast aan verliesgevende hedges die ik uit nerveusheid geopend had... Doe nu gewoon de computer uit en helemaal niets meer. Kijk om 14:00 wel weer verder.
  Kom op man die € 70,-- moeten zo snel mogelijk worden teruggepakt....
 5. [verwijderd] 28 februari 2013 11:07
  quote:

  retsok schreef op 28 februari 2013 10:55:

  nou, nog 1 keertje.... Verkoop uw aandelen..

  .Wednesday saw a wide range up day that opened and trended up the entire day with small counter trend. This was done on less than normal volume. Wide range on small volume is indicating no sellers at these price levels.
  verkopen als er geen sellers zijn ?
 6. forum rang 7 fred optie 28 februari 2013 11:25
  Nou bas ik denk dat er een vette afwaardering nederland komt en dat de bodem nog lang niet gehd hebben.

  Imtech??? 100 miljoen verlies??? Nee sorry 300 miljoen??? Best wel veel geld!! Stelletje randdebielen. Zakkenvullers weg ermee. Geef het bedrijf terug aan het proletariaat.
219 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links