Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud hè?

Je vraagt je af: als ze bij drie gerenommeerde (zaken)banken naar hetzelfde spul kijken, hoe kan het dan dat ze met volstrekt andere conclusies komen? Kom ik op terug, maar eerst de drie visies van banken over de goudprijs.

Morgan Stanley ziet nog steeds het nut in van een positie in goud. Het edelmetaal is wel een stuk momentum kwijtgeraakt nu de economische groeiverwachtingen aantrekken en de risicobereidheid toeneemt. Een sterkere economie maakt het zelfs moeilijker om nieuwe toppen in de goudprijs te zien opdoemen, maar tegen de huidige koers ziet JP Morgan wel logica achter het aanhouden van een positie in goud in een beleggingsportefeuille. Zeker als goud breder wordt gezien als 'een bron van waarde'. Conclusie: goud is oversold en rijp voor een herstel. Precies wat we vandaag zien.

UBS voorziet zelfs een stevige goudrally, zij het pas in het derde kwartaal. Analist Julien Garren gaat daarmee bewust in tegen de visie van de economen van UBS, die een verder economische herstel zien. Garrend enkt dat groei in hetderde kwartaal wegzakt. Daardoor zal de Federal Reserve genoodzaakt zijn de monetaire verruiming langer voort te zetten. Goud daalt nu uit vrees voor het stopzetten van QE later dit jaar, omdat de economie aantrekt. Als dat scenario van tafel is, kan goud weer rallyen.

Toegegeven, deze is van afgelopen vrijdag - dus van voor de rebound in goud. Citigroup meldde vrijdag dat de toch al bestaande zorgen over de goud- en zilverprijs flink zijn toegenomen door het verlies van momentum. Dat heeft geleid tot een verdere downgrade van mijnbedrijven door Citi vanwege te hoge waardering. Goud is bovendien een edelmetaal met 'een hele lange cyclus'. Als we nu hebben gepiekt dreigt een lange, lange winterslaap, vreest de bank.

Terug naar die beginvraag. Zou het hiermee te maken kunnen hebben?

“There is nothing intelligent to be said about gold. Nobody can tell you the right price for an ounce of gold. People will tell you it should go up or go down. To make any intelligent statements about investments you have to know what the right price is. You can’t do that with an asset like gold, which doesn’t produce any cash flow. So you can buy it out of superstition or ignore it because you are an atheist but you cannot buy it with an analytical foundation.”

Yep.
 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links