Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoge koersen, geen problemen

Het Verenigd Koninkrijk werd dit weekend gedowngrade omdat ze net als de Amerikanen aan quantitative easing doen. De Britten zijn nu dus geen AAA meer en je zou dan ook paniek op de beurs verwachten op dit nieuws, maar het leuke is dat het evengoed gewoon omhoog gaat op de beurzen.

De Amerikanen lieten een korte correctie zien toen er bekend werd dat ze  eventueel wil stoppen (of minderen) met het manipuleren van de rentes en de aandelenbeurzen. Nu willen we over het algemeen geen lagere beurzen...

Dus haastte Ben Bernanke zich met uitspaken dat we voorlopig gewoon door gaan met 85 miljard aan staatsleningen per maand op te kopen en dat hij allemaal geen problemen ziet in het opblazen van de Fed-balans. Of beter gezegd het opblazen van de disbalans van de Fed.

Grote problemen
Dat het uiteindelijk een keer misgaat is zeker, maar tot nu toe zorgt de overvloedige geldhoeveelheid voor een zoektocht naar rendement en dus hogere koersen op het scorebord. Daarmee wordt de aandacht zeker afgeleid van de echte problemen van Joe Sixpack.

De gewone Amerikaan die al eerder grote problemen had, wordt totaal vergeten. De mensen die uit hun huizen gezet zijn, de foreclosere’s:

  • in 2011: 3,9 miljoen huishoudens
  • in 2012: nog eens 3 miljoen huishoudens

Als je in de Verenigde Staten uit huis bent gezet, heb je geen krediet meer en je kan daarmee dus ook officieel geen huis huren en dus woon je nog steeds bij familie, vrienden of... op straat. Maar zolang de Dow bijna op een hoogtepunt staat moet het wel goed gaan met iedereen, toch?

Ook in Spanje wordt het probleem met de huisuitzettingen steeds urgenter. Het haalt onze kranten slechts mondjesmaat. Wij vinden paardenvlees in een Zweedse gehaktbal veel belangrijker.

Ben Bernanke gaat het ons (het congres) later in de week nog eens allemaal uitleggen. Ondertussen blijven we gemixte signalen hebben. Met bijvoorbeeld koopsignalen in de S&P 500 en verkoopsignalen in de Nasdaq.

Voor de AEX is het niet gemixt, maar blijven we verkoopsignalen houden. Een pullback naar het uitbraakniveau blijft mogelijk.

Duitsland heeft ook nog steeds een verkoopsignaal.

Gelukkig (anders zou ik het allemaal niet meer begrijpen) geeft de Twindicator op de FTSE (Foetsie 100) een verkoopsignaal.

In China was ik vooruitgelopen op een verkoopsignaal. Maar ik was daar net iets te vroeg mee; officieel is het geen verkoop geworden. Ik hoop op wat meer duidelijkheid later in de week.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 februari 2013 17:02
    "Als je in de Verenigde Staten uit huis bent gezet, heb je geen krediet meer en je kan daarmee dus ook officieel geen huis huren en dus woon je nog steeds bij familie, vrienden of... op straat."

    En?

    Wat denk je dat een gezin hier overkomt als ze hun huis uit worden gezet?????

    Die zitten de rest van hun leven opgezadeld met een schuld van vele tienduizenden euros. En zullen daardoor nooit en te nimmer meer uit hun ellende komen. En denk nu niet dat elke gemeente ook maar enig voorkeursbeleid heeft voor gezinnen zonder huis. In de meeste moeten ze maar zien waar ze de nacht doorbrengen.

    Wat dat betreft hebben veel Amerikanen het beter want (in de meeste gevallen) geen restschuld en na enkele jaren kunnen ze weer gewoon een krediet krijgen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links