Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verkoopsignalen

Aangezien ik dit weekend geen tijd heb om jullie bij te praten en er wel veel gebeurd is, krijgt u vandaag alvast een korte update. We begonnen deze week met een vrije dag in de Verenigde Staten (en maar klagen dat ze zo hard werken). Daardoor gebeurde er niet zo veel.

Dinsdag hadden we ineens een megavriendelijke dag op goede data uit Duitsland, iedereen dekte zijn shorts. Dus werd deze dag gevolgd door een correctiedag. Tot zo ver niets spannends, totdat… de koersen de dag erna door uitspraken van de Fed ineens omlaag doken. De centrale bank wil mogelijk QE3 verminderen of er zelfs mee stoppen.

De AEX viel daarna uit de tradingrange. Hierop kregen weer heel veel partijen verkoopsignalen en was het grote stappen gauw thuis. De AEX is gisteren op een steunniveau beland en het zou nu iets moeten herstellen maar…

Nog geen Dow
Ik zeg al weken dat we voor een echte correctie moeten wachten totdat de Verenigde Staten ook verkoopsignalen geeft. Door de daling in de Verenigde Staten hebben we verkoopsignalen, alleen nog niet in de Dow Jones.

Daar hebben we een slot onder de 13.827,28 voor nodig. Voor de S&P 500 ligt het Twindicatorniveau op 1505,32 

De Nasdaq, die voor mij leidend is, heeft wel al een verkoopsignaal gegeven (slot onder 3156,23). Het is dus oppassen geblazen. Maar, het zou logisch zijn als we voor het weekend nog net een herstel zien.

Zeker omdat er nabeurs nog wat goede cijfers uitkwamen. Hewlett Packard, onder andere, dat verloor minder omzet dan gedacht.

En voor de optimisten kan het dus een idee zijn om een turbo long te nemen. Wie minder optimistisch is, kan dit doen tegenover een short op de Nasdaq.

Succes en veel wijsheid toegewenst in deze markt en tot volgende week dinsdag of woensdag.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 februari 2013 11:48
    QE~ zal niet op vrijwillige basis stoppen op straffe van gezichtsverlies van uncle Ben die zijn hand deerlijk heeft overspeeld. Wat Ben & Co. tot nu toe hebben gedaan is knabbelen aan de mantel van de monetaire stroomdraad, onze huidige "sterk carcinogene" levensader en navelstreng. Kortsluiting - lees ook: een credit crunch - volgt binnen afzienbare tijd met een dollar spike - leuk voor de Europese precious metals belegger - en een euro decline als gevolg plus en helaas een niet uit de duim gezogen oorlog.

    Ik denk de laatste tijd ook vaak aan Frankrijk en Duitsland die relatief gezien nog niet zo heel lang in vrede leven; Helmut Kohl en Francois Mitterand staand op de heuvel van Douaumont, kijkend naar niet zo heel lang geleden... Wat dacht u van een Iraanse drone met een vuile bom op Tel Aviv. In Iran kunt u het principe met eigen ogen aanschouwen... QE~ - de facto ook QE~ in Europa! - is kennelijk het niet gevallen kwartje van of na 2006-2008 en zal binnen afzienbare tijd de boeken in gaan als blooper and crime of the century.

    Zolang fiatgeld niet heel vlug uitdrukkelijk wordt gekwalificeerd als bron, maar als symptoom van de huidige deplorabele staat veler economieën en bron van oorlogen (die met fiatgeld moeten worden gefinancierd!), zal de wal ons schip in tal van opzichten kei en keihard keren en als we dan toch als ratten in de val van onder anderen oom Ben zitten, rijst de vraag hoe het met onze zwemvaardigheid is gesteld.
    Noem mij maar een gek. Graag tot later in 2013.
  2. Hotkiwi 22 februari 2013 14:07
    Andermall bewijst deze ervaring weer dat analyse complete pseudo science is. Verkoopsignalen, kop schouderfiguren. Allemaal onzin. De beurs reageert op signalen uit de financiele wereld en die zijn typischerwijze niet voorspelbaar in tegenstelling tot wat analyse suggereert. Nou valt de bodem eruit, Italie is een rommeltje en gaat ook nog stemmen, Frankrijk lijkt in grote problemen en als er nog iets anders bijkomt gaan we nog harder onderuit.
    De onderste steunlijn ligt op een AEX van 0, dat is het enigste wat zeker is.
  3. [verwijderd] 22 februari 2013 16:35
    Helemaal mee eens. Die analyses lopen natuurlijk steeds achter de feiten aan. Hoe korter het tijdframe des te dichter je op de bal zit.
    Als ik deze week lees dat een aantal grote fondsen short zijn gegaan op Imtech, AMG, SBM Offshore, Aperam, Fugro en ASMI, om de voor mij even belangrijkste te noemen, dan ben ik blij dat ik die niet gekocht heb terwijl ik wel op het punt stond dat te doen met SBM en AMG bijvoorbeeld
    Dat komt omdat je op andere sites leest dat je die aandelen juist moet kopen.
    Het komt dus gewoon op de juiste bronnen aan! Je moet bijvoorbeeld de bron hebben die jou meteen laat zien dat grote Fondsen short zijn gegaan op ee bepaald aandeel.
    Zo leer je steeds weer bij.
    Nu alleen nog die bron zien te vinden.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links