Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Spannend

Het wordt spannend voor de AEX. De index zet de onderkant, ofwel een belangrijke steunzone sterk onder druk. De koers moet in de komende dagen opwaarts keren, anders lijkt een vervolgsignaal van de recent gestarte correctie te worden gegeven.

De AEX sloot nipt boven het laagste punt van de week en hief daarmee een aantal omkeerpatronen vanuit de candlesticks op. Er is nog steeds sprake van een smalle consolidatiezone, waarbij de onderkant nu ligt rond de 343 en langzaam richting het einde van de week oploopt naar 344.

Dit is de stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek. Deze bodemlijn startte bij de juni-bodem van 281 en loopt langs de bodem van november van 319,75. Deze bodemlijn maakt deel uit van een versteiling van de middellangetermijntrend.

Niet alleen
De stijgende langetermijntrend ligt hier nog een eind onder en komt niet in gevaar. Een weekslot onder deze bodemlijn zou een vervolgsignaal kunnen betekenen van de correctie die vanaf de hogere jaartop van 359 werd gestart.

Verder is de huidige terugval nog steeds te zien als test van het eerste Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de 319,75, die  bij 344 ligt. Belangrijk detail is en blijft dat de AEX bij een eventuele neerwaartse doorbraak hier niet alleen in moet staan, anders blijft er sprake van een mogelijk overshoot, een vals signaal.

Andere indices hebben nog meer neerwaartse ruimte voordat dergelijke signalen worden gegeven. Dit wordt dus een belangrijke week voor het verloop van de AEX voor de komende periode.

Echte correctie
Bij een neerwaartse doorbraak wordt de huidige mini-correctie verhevigd in een echte correctie en staat de top bij 359 voorlopig op de borden. Zo niet dan is er sprake van een mooie en sterke test van deze bodemlijn en wordt die daarmee krachtiger.

Op dit moment ga ik uit van het tweede scenario. Een intra-week doorbraak hoeft overigens ook nog geen problemen op te leveren aangezien het gaat om het weekslot. Er zou zelfs sprake mogen zijn van een terugtest (intra-week) van de zone 339,50 tot 341, een horizontale steunzone op de weekgrafiek (zowel oude bodem als toppenzone).

In de RSI is nog steeds sprake van een test van de novemberbodem en een beweging tot boven het belangrijke 30-puntenniveau. Dit is ook verder ook goed te zien op de weekgrafiek, waar er zelfs sprake kan zijn van een vierde raakpunt van een stijgende bodemlijn.

Uitbodemen
De druk op de onderkant blijft dus groot, wanneer wordt het uitbodemingsscenario dan structureel? Als ik kijk naar de huidige smalle consolidatie-bandbreedte dan ligt de top van vorige week bij 347,30 en het 50-daags gemiddelde bij 348.

Bij koersen daarboven is de bodem geplaatst en is de kou waarschijnlijk uit de lucht. Dat is momenteel nog steeds mijn voorkeursscenario, waarna de AEX in de daaropvolgende weken opnieuw kan oplopen naar in eerste instantie de top van 359.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: niets aan de hand
De DAX viel in de laatste twee dagen van vorige week ook weer een stuk terug, maar bleef ruim boven zijn recente dieptepunt (7537) en de stijgende bodemlijn sinds 7565. Onder deze steunpunten, lijkt ook hier een lagere top te zijn geplaatst en ontstaat meer neerwaartse ruimte.

De eerste weerstand ligt bij 7737, daarboven lijkt de bodem te zijn gezet en mag een verdere opwaarts vervolg worden verwacht naar hogere jaartoppen. In de DAX is dus niets aan de hand.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Eurostoxx 600: sterke trend
Een andere belangrijke Europese index die er sterk bij ligt is de Stoxx Europe 600. Die heeft een horizontale steunzone ontwikkeld tussen 283 en 285. De stijgende bodemlijn sinds juni ligt daar nog onder bij 280,30. Ook noteert de Stoxx nog zijn 50-daags. Een krachtige trend.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Over de krachtige en opwaarts gerichte situatie in de Verenigde Staten (S&P 500, Nasdaq 100, Dow Jones en Russell 2000) zal ik het maar niet hebben.

De AEX is dus een van de weinige indices die geen neerwaartse ruimte meer heeft (buiten een intraday overshoot) maar een neerwaarts vervolgsignaal (mocht dat optreden) krijgt dan waarschijnlijk geen gehoor vanuit andere indices. Mijn bodemvormingsscenario blijft dus vooralsnog in stand, maar deze week zal belangrijk worden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

111 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 februari 2013 09:30
    quote:

    DownJones schreef op 18 februari 2013 09:21:

    Goedemorgen,

    Zilver kwijt (met verlies) en S&P net uitgestopt met winstje.
    Als ik het USA forum mag geloven (en dat doe ik) dan moeten we 1514 & 1525 op de S&P in de gaten houden voor een uitbraak. Doorbraak door 1514 kan aardige daling veroorzaken (ongeveer 45/50 punten).
    Kwestie van wachten gedudig wachten met die s en p gaat wel zakken.
  2. [verwijderd] 18 februari 2013 09:30
    Goede Morgen

    BIM BAM SOLAR

    Solar als alternatieve energie lijkt uit het dal te kruipen.

    Van ochtend heb ik een pareltje toegevoegd in mijn port.
    Slechte cijferS en balans, financiering tot maart 2015
    Mogelijke winst in 2014, weinig aandelen.
    Mijn TA geeft aan een up trend.
    Dit is het aandeel www.iex.nl/Aandeel-Koers/150177323/Ph...

    TIK TAK PHOENIX SOLAR
  3. [verwijderd] 18 februari 2013 09:51
    quote:

    fred optie schreef op 18 februari 2013 09:30:

    [...]

    Kwestie van wachten gedudig wachten met die s en p gaat wel zakken.
    Probleem is dat als golf 4 al geweest is (correctie), en we naar boven uitbreken het nog veel verder omhoog kan. De trend is nog steeds opwaarts zolang de 1514/16 niet gebroken is.
  4. retsok 18 februari 2013 10:28
    Wal-Mart VP says February the worst in his 7 years at the company and a “total disaster.”

    The largest retailer in the world says February was a “total disaster” and the index rallies the last hour to almost unchanged as did the other 5 days of last week.

    Steeds meer mensen aan de voedselbonnen, maar BB rules the world..
    BB.Bennie B. ..Big Banks
111 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links