Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsmanagers benutten kansen

Als in een zeilrace laveren de bootjes van de deelnemers in Fondsmanager Gezocht langzaam voor en achter elkaar langs. Overall zijn de prestaties van de fondsbeheerders in spe uitstekend: meer dan de helft doet het inmiddels beter dan de benchmark - en dat is uiteindelijk waar het in deze real life competitie om gaat: niet louter rendement behalen, maar zorgen voor outperformance door beheersbare risico's aan te gaan.

Wie slagen daar tot op heden het best in?

 • Het Spaarne Fund heeft nog steeds de leiding met een benijdenswaardig rendement van 21,5% sinds oprichting in oktober 2012. Manager Ron Kerstens laat zien dat hij een scherpe neus heeft voor kansen op de markt. Begin januari verkocht hij het aandeel Imtech rond de 20 euro. Deze week kocht hij het gevallen fonds terug voor ongeveer de helft. Sell high, buy low uit het boekje.
  Kerstens houdt een cashpositie aan van een kleine 60 procent. Volgens Kerstens zelf heeft dat vooral te maken met een paar gelegenheden tot winstneming die hij niet voorbij kon laten gaan. In principe, zegt Kerstens, is het "niet de bedoeling van het fund om veel liquiditeiten aan te houden".
 • Beheerder Sint mag dan het Slapend Rijk-fonds beheren, maar ook hij bleek een alerte Imtech-handelaar. In december uitgestapt met winst en vlak na de implosie van het aandeel begin februari stapte hij voor vele euro's minder weer in. Met 6,5% rendement sinds oprichting handhaaft Sint zich in de Top-10
 • Dat je met slim gekozen posities en weinig handelen ook ver kan komen bewijst het Meta Fund van fondsmanager MFM. De laatste transactie dateert van 14 januari (TNT Express), maar de portefeuille staat er blinkend bij met een rendement van +17%. 
 • Door een steady opmars in de Top-5 beland, met een spannende portefeuille vol bijzondere aandelen: het Turnaround Fonds van Turnaround Manager. Het aandeel Goldfield is inmiddels zo hard (105%) gestegen dat TM de positie moest terugbrengen om binnen de maximum positiegrens van 20% te blijven. 
 • Fonds EBAH blijft de aanstormende Turnaround Manager nog net voor in de Top-5, met een portefeuille die aanmerkelijk dichter bij huis blijft. Macintosh is het enige kleine dissonantje in een portefeuille die verder alleen sterke Europese performers herbergt.
 • Fonds mbp doet in Nederlandse aandelen, handelt actief en sluit de Top-5 af met een mooi rendement van 12,6%.

Een van de meest fascinerende asset classes in Fondsmanager Gezocht is die van de Amerikaanse aandelen. Hier vinden we enkele van de meest actieve fondsmanagers en bijzondere portefeuilles.

 • Het USA Partnership scoort prima rendementen met een paar uitgekiende posities in Amerikaanse financials.
 • RJT belegt in uiteenlopende aandelen als Pepsico en Pfizer, maar ook onbekendere stukken als LeapFrog en The Female Health Company, een maker van vrouwencondooms. Naast de nieuwe aanwinsten Northern Tier Energy en GSV Capital weet RJT ook nog verslag te doen van het carnaval in Venlo.
 • Een relatief nieuwe aanwinst is het US Smart Beta Fund van de Smart Beta Investor. In nog geen maand boekte het fonds al 4,7% (netto!) rendement met een portefeuille vol Amerikaanse value-aandelen.
 • Fondsmanager Stijn de Wijs is sinds begin dit jaar actief met het US Equity Fund. Hij heeft inmiddels iedere ingenomen positie uitgebreid toegelicht en heeft inmddeld 3,95% rendement op zijn conto bijgeschreven. Laatste transactie is een interessante: De Wijs kocht aandelen Apple: "Apple is tijdelijk even uit de gratie, hierdoor is er een mooie aankoop gelegenheid ontstaan."

Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 21 mei “Er moet een gedragscode voor crypto-partijen komen” 2
 2. 17 mrt Fed hint op zes renteverhogingen, Azië swingt en de AEX opent in de plus 1
 3. 02 feb Azerion-topman: "Wij zijn niet afhankelijk van het geld op tafel"

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 16 februari 2013 10:33
  Jammer dat er niet veel mee gediscussieerd wordt door zowel de particuliere als institutionele belegger op dit forum.

  Iedereen verschuilt zich maar op het (algemeen) forum om aandelen als TomTom, KPN en Imtech te bespreken. terwijl beleggers eens wat breder moeten kijken dan alleen de Nederlandse beurs.

  Maak kenbaar dat je wat geld wilt investeren in de beleggingfondsen die meedoen in deze competiie. Goed voor je portemonnee en de Nederlandse fondsindustrie (lees: economie. Dadelijk hebben we helemaal geen eigen fondshuizen meer.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links