Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Volg de Chinese beurs

Op 4 december 2012 werd op de IEX-website een artikel geplaats onder de titel Go China? De redactie van IEX wist uit talloze tabellen en grafieken de Shanghai Composite als ‘leuke dobbel’ voor 2013 uit te kiezen (met dank aan rapport van Goldman Sachs).

Een briljante tip, zo blijkt achteraf uit het koersverloop van deze Chinese aandelenindex die op 4 december 2012 een bodem vond op 1949,46 en vandaag 2432,40 op het koersenbord noteert (zie grafiek).


Klik op de grafiek voor een grote versie

Na de forse koersstijging verscheen op 5 februari een nieuwe column waarin de argumenten voor een Sterk China werden afgezwakt, waarna de positieve argumenten in een column van een IEX-analist in twijfel werd getrokken. U mag zelf oordelen welke argumenten u het meest geloofwaardig acht.

Volg de koers
Om het niet te ingewikkeld te maken zouden beleggers er misschien verstandig aan doen om zelf criteria te stellen aan om zich te overtuigen van wie er gelijk heeft. Het antwoord ligt voor de hand. Het is niet de beleggingsadviseur, redacteur of fundamenteel of technisch analist; het is de markt. Met andere woorden, volg de beurskoers.

In Het Financieele Dagblad van 27 oktober 2012 werd geschreven over zorgen onder beleggers over de langere groei in China. Uit een jaarlijkse enquête onder vermogende beleggers van Schroders bleek dat veel vermogensbeheerders hun Chinese belangen hadden teruggeschroefd.

Wie op dat moment had gekeken naar de koersgrafiek van de Shanghai Composite zou dit kunnen begrijpen. Immers, de grafiek vertoonde een proces van lagere toppen en lagere bodems en dat is de definitie van een dalende trend. De Nederlandse belegger die wel in China zou willen beleggen had overigens ruim voor 4 december tot een andere conclusie kunnen komen.

Momentopname
Wat hij had kunnen doen is een selectie maken van beleggingsinstrumenten op basis van regionale relatieve aantrekkelijkheid. En bijvoorbeeld kijken naar het koersverloop van de iShares China 25, die in euro’s genoteerd worden (symbool FXC). Deze tracker volgt overigens niet de Shanghai Composite (raadpleeg de website van de aanbieder), maar dat is nu even niet van belang.

Wat van belang is dat u als trouw lezer van de IEX-columns waarschijnlijk een beeld wil krijgen waar de kansen en bedreigingen liggen. In de spaghettigrafiek ziet u een momentopname van het koersgedrag van verschillende ETF's die allemaal genoteerd worden in euro.

Het is van groot belang of het eventuele valutarisico wel/niet wordt afgedekt om een onderling vergelijk enigszins mogelijk te maken wanneer alles weer in euro's wordt omgerekend. Dat kunt u doen op regionaal niveau, maar ook op asset allocatie-niveau. Dan blijkt dat gaandeweg in het vierde kwartaal de iShares China 25 bovengemiddeld te presteren, maar nu weer af te zwakken. Weet dus ook waarin u belegt!


Klik op de grafiek voor een grote versie


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links