Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Realiteit is somber

De aandelenmarkten zijn gestegen op de woorden van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) deze zomer. De hoop begon te leven dat de ECB alle landen en banken overeind zou houden. De vraag is nu binnen de financiële markten of hij dit wel kan waarmaken.

  • De werkloosheid liep eerst alleen op in de Zuid-Europa, nu ook in de Noord-Europese landen.

  • Ook dalen de huizenprijzen verder wat het consumentenvertrouwen drukt, dat gebeurt inmiddels ook alweer een tijdje.

  • Omdat geld lenen nog steeds moeilijker wordt voor middelgrote en kleine ondernemingen neemt ook het producentenvertrouwen verder af.

  • De meeste landen zijn daarbij aan het bezuinigen en hervormen onder druk van diezelfde ECB.

  • Vervolgens moet er binnenkort weer 17 miljard euro naar Cyprus worden overgemaakt omdat daar de beleggingen in Griekse banken hun tol eisen.

Sterke euro
De realiteit is dat Europa is overladen met schulden en we ook nog worden gedwongen te bezuinigen. Dat zorgt overal voor krimp en onzekerheid. In China, Japan en de Verenigde Staten verruimen ze de geldhoeveelheid veel aggresiever waardoor ondanks alles de euro nu sterker wordt.

Als de groei verder negatief wordt zal dit snel weer bijdraaien en zitten we midden in een recessie. De geldverruimingen hebben tenslotte ook niet bijgedragen aan het stimuleren van meer lenen door banken.Zij hebben hier handig gebruik van gemaakt om goedkoop geld te lenen en dit in de obligatiemarkten uit te zetten.

Nu de rente veel lager staat lossen de banken het weer af om winst te nemen op de gekochte obligaties. Er is eigenlijk alleen maar weer meer geld van de belastingbetaler naar de banken gegaan.

Lang omlaag
Ook kijk ik naar de Italiaanse verkiezingen, over twee weken. Als die worden gewonnen door Berlusconi dan is het maar de vraag hoe de markten reageren. Kan een Draghi daar nog wat aan doen?

De realiteit is somber, de aandelenmarkten lijken sinds gister dit signaal eindelijk op te pakken. Naar mijn idee hebben we nog een lange weg naar beneden te gaan.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links