Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sterk China

Indrukwekkend; zo kan ik de eerste beursmaand van 2013 het best omschrijven. De belangrijkste aandelenmarkten in de Verenigde Staten tekenden een rendement op van 5 à 6%. Dit was de beste januarimaand in veertien jaar. Beleggers hebben er weer zin in.

Zelfs Europese aandelen werden opgepikt, ondanks hun fenomenale rally van 2012. Het gemiddelde rendement in Europa bedroeg zo’n 3%. Ook in Azië hebben beleggers de smaak opnieuw te pakken: de Nikkei 225 tikte 7% hoger af, precies zoals ik hier eind 2012 al voorspelde. Later meer hierover.

Harde landing
Voor het grootste beursspektakel moest u in China zijn, meer bepaald de Chinese binnenlandse aandelenmarkt. De Shanghai Index zette een verschroeiende prestatie neer van meer dan 8%. Dit is opmerkelijk want beleggers moesten tot voor kort niets weten van Chinese aandelen.

Ze waren jarenlang beïnvloed door beruchte shorters zoals Jim Chanos of Hugh Hendry over een nakende keiharde landing van het Chinese groeiwonder. Volgens de heren werden in China vooral luchtkastelen gebouwd.

Ook de Chinese export kon ieder ogenblik imploderen (door de economische depressie in het Westen) en de binnenlandse consumptie was een fabeltje. Kortom, doom & gloom op z’n best! Natuurlijk, dergelijke horrorscenario’s zijn nooit aan de orde geweest.

In de realiteit is China hard aan de weg aan het timmeren om een internationale grootmacht te worden.

Echter, op onderstaande grafiek wordt duidelijk waarom beleggers om een andere reden steeds minder trek hadden in Chinese aandelen. De Chinese groei viel van bijna 12% (2010) terug tot 7,4% in het derde kwartaal van 2012.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Korrel zout
Maar laten we eerlijk zijn, een groeitempo van meer dan 7%, daar kunnen we in het Westen enkel nog van dromen. Dus het pessimisme van diverse marktwaarnemers over China neem ik met de nodige korrels zout. De jongste groeicijfers spraken zelfs weer boekdelen.

In het vierde kwartaal van 2012 trok de groei opnieuw aan tot 7,9% en het jongste PMI-cijfer (inkoopmanagersindex) kwam uit op 56,2, het hoogste niveau in twee jaar. De trend is duidelijk aan het keren.

De nieuwste verwachtingen voor China in 2013 – het jaar van de Slang – werden recent al stevige opgeschroefd. Analisten gaan nu uit van een gemiddelde groei rond 8,6% in 2013. Dit cijfer ligt comfortabel boven de vijfjarige doelstelling van 7,5% van de Chinese overheid.

Consumeren
China zal kunnen profiteren van de aantrekkende groei bij haar handelspartners. Hierbij denk ik vooral aan het herstelpotentieel in Europa, tot nader order de belangrijkste klant van China. Maar laten we ook de Chinese consument niet vergeten.

De welvaart onder de Chinezen stijgt zienderogen: ze willen allemaal een eigen appartement of huis, ze willen ook een wagen, leuke kleren, nieuwe smartphone, et cetera. Dit vertaalt zich in gigantische groeicijfers voor de binnenlandse ondernemingen.

Zelfs de daling van de huizenprijzen in enkele Chinese regio’s – een belangrijke probleem voor de beren – is tot stilstand gekomen. Kortom, zowel intern als extern staan alle lichten op groen voor China. Maar dit vertaalt zich pas recent op de beurs.

Iets te vroeg
Tot en met december werden Chinese aandelen nog verafschuwd door de massa. Ik ben, tegen de trend in, al enkele maanden positief op de Chinese beurs, met name de binnenlandse markten waar de zwaar afgestrafte A-aandelen worden verhandeld.

En toegegeven, ik was te vroeg met mijn positieve visie in september-oktober 2012. Ik liet me verleiden door de hallucinante lage waarderingen. De gemiddelde koers-winstverhouding zakte onder 10x, iets wat ik niet meer had gezien sinds 1997.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Ook in december, toen de Shanghai Index opnieuw door de bodem van 2000 punten zakte, sloeg ik nogmaals hard op tafel om Chinese aandelen te kopen. Ik ging mijn beleggersboekje echter te buiten: een fundamenteel koopje moet steeds bevestigd worden door een technisch koopsignaal.

Golden cross
Aan dit laatste ontbrak het tot voor kort. Het fundamentele plaatje woog uiteindelijk zwaarder en beleggers sloegen rond de jaarwisseling massaal aan het kopen in China. Ook het langverwachte technische koopsignaal is eindelijk daar: een golden cross-formatie (zie grafiek)!

Het 50-daags gemiddelde staat op het punt om het 200-daags gemiddelde opwaarts te doorklieven. Ik voorzie het volgende scenario in China:

De rally zal in de komende weken consolideren, waardoor de Shanghai Index op adem kan komen onder 2300 punten. Hier zal de index een hogere steun vormen, wat een goed instapmoment biedt voor nieuwe beleggers in Chinese aandelen. Vandaar kan het weer hoger richting de volgende weerstand rond 2700 punten. Dit impliceert een bijkomend opwaarts potentieel van zo’n 20 à 25% in de komende maanden.

De kansen liggen voor het grijpen in China.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 5 februari 2013 13:16
    quote:

    wwilliamss schreef op 5 februari 2013 11:23:

    Hoe kunnen particulieren daar beleggen?
    Is er een tracker,etf?
    Als U niet weet hoe een fonds te vinden dan kunt U zich afvragen of beleggen in dit soort zaken wel iets voor U is...

    Maar ik geeft toe, de betere beleggingen zijn waarschijnlijk niet in Nederland genoteerd.
  2. Met Effekt 5 februari 2013 13:26
    quote:

    Lemar schreef op 5 februari 2013 12:29:

    Gewoon deze kopen! Formalig ABNAMRO fondsje, prima manager erop, prachtige portfolio.....die ook overeind blijft bij focus op die amper aangeboorde binnenlandse Chinese markt van 1,4 biljoen mensen???

    www.finanzen.net/fonds/BNP_PARIBAS_L1...
    Bij Morningstar gekeken, bv 6m en 3j rendement. Dan staat dit fonds bijna onderaan. Het zal best allemaal prachtig zijn (die manager dan) maar zeker niet mijn eerste (of 2e, 3e) keuze...

    www.morningstar.nl/nl/fundquickrank/d...

    Even serieus. 15 Minuten zoeken op morningstar bespaart snel enkele procenten rendement. De Nederlandse fondsen zijn in het algemeen helemaal niet bij de top! En omdat ze relatief klein zijn, zijn de kosten ook vaak nog bovengemiddeld.
  3. jrxs4all 5 februari 2013 15:06
    quote:

    j@s schreef op 5 februari 2013 12:18:

    of anders Ishares
    Ishares heeft geen echte Chinese ETF, alleen trackers waarin aandelen zitten die in Hong Kong Of New York staan genoteerd.

    Maar er is wel een CSI300 ETF:
    csetf.com/ch/de/retail/product/cs-etf...

    Te koop via oa Binck in Frankfurt en Milaan.
  4. [verwijderd] 5 februari 2013 15:52
    Ha, eindelijk in deze kolommen wat belangstelling buiten de Amsterdamse optiebeurs. “Emerging markets” zijn al jaren ‘the place to be’.
    En dan zeker niet alleen China, waarvan nog minder de binnenlandse Shanghai markt, maar heel Azie. Die landen zijn heel eenvoudig te bereiken via ETF’s .
    Daarvoor moet je wel over een goede (gewoon Nederlandse) bank beschikken die in New York terecht kan want daar moet je zijn. En over een goede informatiebron annex technische analysemogelijkheden. Niet moeilijk doen over individuele aandeeltjes maar in de betreffende landenindex beleggen. Denk dan o.a. aan Hongkong, Singapore, Maleisie, Philippijnen, Indonesie, Taiwan en Thailand om er maar een paar te noemen buiten de overbekende China, India, Japan en Latijns Amerika.
    Succes!
  5. wwilliamss 6 februari 2013 08:26
    quote:

    Met Effekt schreef op 5 februari 2013 13:16:

    [...]
    Als U niet weet hoe een fonds te vinden dan kunt U zich afvragen of beleggen in dit soort zaken wel iets voor U is...

    Maar ik geeft toe, de betere beleggingen zijn waarschijnlijk niet in Nederland genoteerd.
    Ik kan de fondsen aardig vinden,doch het gaat hier wel over de binnenlandse chinese markt, via de shanghai beurs.
    Hongkong is easy te bereiken met allerlei fondsen/trackers.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links