Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe groter de shit, hoe beter de hit

Veel landen (lees valutablokken) zijn al tijden bezig met een wedstrijd: wie heeft de zwakste valuta. Japan is heer en meester in schulden maken en is al jaren bezig met een valuta-oorlog, ze zijn de meest ervaren schuldenbouwers van de wereld.

Amerika wil lekker meedoen maar ook het Verenigd Koninkrijk en Europa doen een poging hun valuta te laten verzwakken en zo te zorgen voor goede exportkansen. Zelfs de Zwitsers die normaal in oorlogen neutraal zijn vechten nu mee om de Zwitserse frank te verzwakken.

Jim van RBS schreef er deze leuke column over. Waar het gaat eindigen is de vraag. Met dieven vang je dieven, maar los je een schuldencrisis op met nog meer schulden?

Grappig genoeg zijn het dit jaar de zwakste broeders die het beste scoren. De best presterende beurzen in Europa zijn Spanje en Italië. Het lijkt op hoe groter de shit hoe beter de hit.

De enorme liquiditeitsverruimingen moeten er toe leiden dat de reële economie weer op gang komt. Maar gaat deze truc echt lukken? Na Tarb hadden we in de Verenigde Staten QE1 QE2 QE3 en wat moet nog volgen?

Ik heb zware twijfels, ook zie ik dat de Verenigde Staten nu al bezig is met een discussie over het verhogen van het schuldenplafond, terwijl de vorige discussie zo problematisch verliep. De stemming op de beurs kan dan ook naar mijn mening net als een sneeuwbuitje vorige week de grootste files ooit veroorzaakte door iets kleins geheel omslaan.

Maar om heel negatief te zijn lijkt het - kijkend naar de grafieken - nog te vroeg. Helemaal niets lijkt de stemming kapot te kunnen krijgen.

Oké er zijn wel grafieken te bedenken waarbij de AEX tegen een weerstandje zit. Maar in de EB-indicator en de Twindicator zit voorlopig nog geen draaimoment.

De Duitse DAX heeft ook pas op 7606,94 een verkoopniveau. Het verkoopsignaal dat we in november kregen was achteraf een berenval en heeft bij veel beren een zeer pijnlijke wond nagelaten.

We hadden achteraf gezien toen moeten luisteren naar de EB-indicator die toen vlak daarna juist een koopsignaal gaf. Maar achteraf is het allemaal makkelijk want achteraf weten we ook dat we Clowntje Obama geloofden toen hij zei dat hij het opgelost had.

Veel indices vertonen net als de CAC 40 enige tijd geleden hoofd-schouder failure-patronen. Kortom we gaan een armpje omhoogsteken. De enige vraag is hoe ver gaat het omhoog.

Zoals ik al zei veel zwakke broeders doen het prima neem de Spaanse IBEX die doet het beter dan de DAX.

En als ik uitzoom dan zou je denken dat het voorlopig nog veel verder omhoog kan.

Terwijl Spanje en Italië aan het opveren zijn van eerdere laagtepunten ontstaan in de Amerikaanse S&P 500 nieuwe records. Al het geld van de overheden lijkt dus naar de beurs te gaan.

De Dow Jones is ook bijna op een vijfjaars hoogtepunt.

De Nasdaq 100 index doet het minder goed terwijl het verhaal nog enige tijd geleden was dat juist de Amerikaanse IT de wereld ging veroveren. Maar nu maken we ons ineens druk over het feit dat Apple een van de grootste bedrijven van de wereld is en vragen we ons af of dat wel klopt?

Japan is weer ver boven het niveau van voor de aardbeving. Zo zie je maar als we Nick Leeson de tijd hadden gegeven had Barings ook nog bestaan. Ja ik heb de film gezien dus ik weet prima dat het niet de vorige aardbeving was maar die in Kobe.

Maar we zien dat tijd blijkbaar alle wonden kan genezen of beter geld kan alle wonden genezen.

China blijft voorlopig mijn lieveling hoewel zij ook zeker niet schuldenvrij zijn.

Ik moet zeggen dat geld investeren in iemand met de meeste schulden een heel moeilijke business is. Ik zou graag willen ruilen met de indexbeleggers die lekker verstandloos gewoon altijd long zitten. Zou u al uw geld op een zwerver zetten en dat als niet risicovol beschouwen?

Hoewel het af en toe geld kost vind ik bescherming van mijn vermogen iets heel normaals en wat anderen doen moeten ze zelf weten. Als we dan toch een procent of 10 per jaar verdienen hoort u mij niet klagen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 januari 2013 11:21
    Ik kies juist wel voor long, omdat ik a net begonnen ben, en b ik het gevoel heb dat ik juist over een paar jaar lach. en dat is dan meer als 20% wat ik hoop. Ieder zijn ding vind ik, maar alle 2 is een gok.
    trouwens, heeft iemand nog een paar sites waar je mooie informatie kunt krijgen?

    veel succes iedereen!
  2. [verwijderd] 21 januari 2013 14:05
    In een doorsnee Euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een doorsnee muntunie zonder doorsnee politieke afspraken waarvoor met de doorsnee beste wil van de wereld met het doorsnee vingertje geen doorsnee schuldige - laat staan een doorsnee zondebok die in naam van de vrijheid uit de zondebokkenhemel is gevallen - is aan te wijzen, zijn er op een doorsnee dagen geen dieven te vangen, zodat je slechts ter duurzaam het bij de wèl scorende oneliner “Marcel Tak dor president” latende kennisgeving duurzaam zou kunnen concluderen dat je een schuldencrisis niet oplost door een reeds geheel kaal geplukte kip nog meer op te zadelen met schulden, maar mogelijk wel met de factor tijd.

    T.a.v. “Grappig genoeg zijn het dit jaar de zwakste broeders die het beste scoren. De best presterende beurzen in Europa zijn Spanje en Italië. Het lijkt op hoe groter de shit hoe beter de hit.”

    Niet alles in de zuidelijke lidstaten hoeft een grote shit te zijn, zie bijvoorbeeld

    www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?S...
  3. watergeus 21 januari 2013 18:46
    Je kunt het ook omdraaien waarom doen de weinige triple A landen als Nederland en Finland het zo ontzettend beroerd en hangen ze onderaan het lijstje stijgers in 2012 in EU? Dat zou ik op zich een interessantere analyse vinden want ik woon in zo'n land. Is dat omdat NL'ers van nature zeikerds en angsthazen zijn?
  4. [verwijderd] 21 januari 2013 23:21
    @watergeus Je kunt het ook omdraaien, ik geloof er niks van dat NL'ers van nature zeikerds en angsthazen zijn, die zullen in elk al dan niet triple A land voorkomen, zie de geschiedenis van de mensheid tot nu toe; wel is het uiteraard zo dat veel mensen in NL met de wijsheid in pacht al dan niet alles en iedereen met een ongekende angst voor vreemdelingen in strijd met artikel 1 van de grondwet met het vingertje, wake up, wake up, als zondebok verketterend "scorend" het liefste tussen de bijbel-, talmoed-, koran-, Oost-, Midden-en Zuid-Europa en het hoofdkantoor in Brussel studies, te voeren godsdienstoorlog met ca. 1,3 miljard moslims, burgeroorlog met andersdenkenden en oorlog met het hoofdkantoor in Brussel door

    - ga er zonder een Euro schulden- en vertrouwenscrisis maar aanstaan -

    in naam van de vrijheid een eigen kerk niet zijnde een moskee wil beginnen, zodat het in NL, een souverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken "souvereine" lidstaat als gevolg van een in het toenmalige Europa van de twee snelheden door de toenmalige regeringsleiders overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken

    - het vooralsnog aan de Noordzee en niet in de woestijn gelegen land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld -

    heel raar zou zijn als er een dag voorbijgaat zonder deze alles en iedereen "scorend" verketterende oneliners die in strijd zijn met artikel 1 van de grondwet waarin duidelijk is bepaald dat op het grondgebied van NL discrimineren niet is toegestaan.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links