Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Opties op Amarin

De sector biotechnologie & farma bestaat uit ondernemingen die over het algemeen goede marges en een sterke cash flow hebben. Het ontwikkelen van nieuwe succesvolle medicijnen ter compensatie van het aflopen van patenten is helaas geen vanzelfsprekendheid.

Een slimme belegger zoekt naar innovatieve ondernemingen met een veelbelovend product. Onlangs is mijn oog gevallen op een bedrijf met een flink potentieel; Amarin Corporation. Dit bedrijf ontwikkelt medicijnen op het gebied van hart- en vaatziekten. Een gebied met een structurele groei, die ongetwijfeld wordt aangewakkerd door een (ongezonde) westerse leefstijl.

Amarin heeft een medicijn, Vascepa, ontwikkeld dat het beste is op de markt. Op zich is dat al interessant genoeg, maar er is meer. Onze koopinteresse is gewekt toen Amarin aankondigde 100 miljoen dollar te lenen voor het zelf opzetten van een verkoopkanaal, in plaats van een samenwerking met een grote bestaande partij of een verkoop van de gehele onderneming.

Aflopende patenten
De koers zakte met een derde en bijna 600 miljoen dollar aan marktwaarde ging verloren. Een overreactie. Amarin heeft uitstekende vooruitzichten met Vascepa. Dit medicijn heeft een betere werking, zonder gevaarlijke bijwerkingen. Dit in tegenstelling tot Lovaza van GlaxoSmithKline (GSK). Lovaza genereert momenteel een omzet van ruim 1 miljard dollar per jaar, maar de patenten lopen af in maart 2013.

Amarin verwacht binnenkort ook nog eens goedkeuring bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) aan te vragen (en te krijgen) voor een tweede medicijn. Overigens, dat een mogelijke overname van de baan zou zijn, is minimaal voorbarig. In theorie zou de GSK interesse moeten hebben voor Vascepa, aangezien de omzet van Lovaza snel zal dalen door patentvrije alternatieven, maar vooral door concurrentie van Vascepa.


Amarin (blauw) tov GSK (rood)

Momenteel is het echter lastig om een nauwkeurige waardering te calculeren, omdat Vascepa nog in afwachting is van een zogenaamde NCE-status. NCE staat voor New Chemical Entity. Een medicijn met deze status krijgt een exclusiviteitsrecht van vijf jaar, zonder deze status is het drie jaar. NCE geeft dus een langere patentbescherming en is cruciaal voor de waardebepaling.

Beweegelijk
Na de koersdreun is mijn standpunt eenvoudig. Ik vind dat Amarin een mooie uitgangspositie biedt voor een herwaardering met voldoende opwaarts potentieel. Vooral interessant is nu dat er dus ook een aantal ttriggers zijn die de koers vanaf deze niveaus vleugels kunnen geven.

De topman van Amarin, Joseph Zakrzewski, heeft een boeiend track record. Onder zijn leiding is Reliant Pharmaceuticals verkocht aan GSK in 2007 voor 1,65 miljard dollar. Een belangrijk product van dat bedrijf was Lovaza (omzet 460 miljoen dollar). Toentertijd roemde GSK het medicijn Lovaza als een belangrijke strategische aanwinst in de groeiende markt van hart- en vaataandoeningen.

Voor beleggers is het interessant om een belang te nemen in Amarin (koers 8,60 dollar) met in gedachte een mogelijke forse herwaarderingsmogelijkheid op meerdere vlakken. Het uiteindelijke scenario is uiteraard bepalend voor het rendement. Echter, de aandelen zijn nogal beweeglijk en ik zoek het liefst naar betere mogelijkheden om het risico- en rendement zo gunstig mogelijk te construeren.

Optievoorbeeld
De kans op rendement kan worden verhoogd met optiestrategieën. In deze specifieke situatie valt op dat optiesprijzen hoog zijn (door de verwachting van forse bewegingen). Zowel de puts als de calls zijn duur. De eerste poot van de strategie is de verkoop van een 20% out-of-the-money-put*) januari 2014 met uitoefenprijs 7. Deze put levert 1,65 dollar per optie op.

De maximale winst van het verkopen van deze put is dus 1,65 dollar. Ik verwacht flink hogere koersen, dus alleen een put verkopen is niet voldoende. De opbrengst van de put besteed ik aan het kopen van een callspread**) januari 2014 met uitoefenprijzen van 10 en 17, dus kopen van de call 10 en verkopen van de call 17. Op deze manier wordt de aankoop van een dure call 10 gecompenseerd door een verkoop van een dure call 17.

Deze callspread kost ongeveer 1,35 dollar. De koerspotentie is groot ten opzichte van de investering. De maximaal te behalen winst wordt weliswaar afgetopt bij 17, maar het bezit van de call 10 biedt een goede uitgangspositie. Deze situatie kan als volgt worden samengevat.

Vergelijkbare exposure
Bij dalende koersen wordt de kostprijs 6,70 dollar per aandeel (uitoefening van de put als wordt gekozen de positie niet door te rollen). Dat is 22% onder de huidige koers en biedt derhalve bescherming tot 6,70 dollar tegen een onverwachte neerwaartse beweging. Het opwaartse koerspotentieel is een forse 70% gemeten vanaf de 10.

Op deze manier en  met deze prijzen heeft een dergelijke optieconstructie duidelijk de voorkeur boven de aankoop van aandelen, terwijl de exposure vergelijkbaar is.

*) Het verkopen van een putoptie geeft de plicht om tegen een vooraf bepaalde prijs binnen een afgesproken periode het onderliggende aandeel te kopen. Let op: er is een marginverplichting.

**) Een callspread is het kopen van een call met een lagere uitoefenprijs in combinatie met het verkopen van een call met een hogere uitoefenprijs. De maximale winst is het verschil tussen de uitoefenprijzen. Er is geen margineis.


John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de AFM en is een open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven.

Auteur: John van der Schenk

John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is een open-ended fonds voor gemene rekening. John werkte na zijn studie Econometrie aan de Erasmus Universiteit...

Meer over John van der Schenk

Recente artikelen van John van der Schenk

 1. sep '14 Belangenverwatering 1
 2. aug '14 Opties op kip, pizza's en taco's
 3. jun '14 Opties op beursfavoriet Netflix 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ffff 18 januari 2013 12:08
  John,

  Ik vind dat je het product wel erg positief beoordeelt. Ik zie nogal wat restricties op de website. Verder komt "severe hypertriglyceridaemie" heel wat minder frequent voor vergeleken met hypercholesterolaemie:

  Indication
  • VASCEPATM (icosapent ethyl) is indicated as an adjunct to diet to reduce triglyceride (TG) levels in adult patients with severe (= 500 mg/dL) hypertriglyceridemia.


  Important Safety Information for VASCEPA
  • The effect of VASCEPA on the risk for pancreatitis in patients with severe hypertriglyceridemia has not been determined.
  • The effect of VASCEPA on cardiovascular mortality and morbidity in patients with severe hypertriglyceridemia has not been determined.
  • VASCEPA is contraindicated in patients with known hypersensitivity (e.g., anaphylactic reaction) to VASCEPA or any of its components.
  • Use with caution in patients with known hypersensitivity to fish and/or other shellfish.
  • The most common reported adverse reaction (incidence >2% and greater than placebo) was arthralgia.
  • Patients should be advised to swallow VASCEPA capsules whole; not to break open, crush, dissolve, or chew VASCEPA.
 2. bergen333 18 januari 2013 14:06
  Ik begrijp niet waarom men Vascepa een medicijn noemt, alleen op recept nog wel, en waarom er FDA goedkeuring voor nodig is. Het is 'gewoon' een vorm vd omega-3-vetzuur EPA, een voedingssupplement (zoals in visolie). Alleen de geadviseerde dosis (4 gram/dag) ligt hoger dan bij visolie capsules gebruikelijk is. Een overbodig product.
 3. forum rang 4 harrysnel 18 januari 2013 16:56
  Leuk dat er een keer aandacht wordt besteed aan optieconstructie rond VS biotech. Amarin is in VS soort van "pharming" aandeel, heel populair op forum/twitter met bijbehorende believers en skeptici. Zoals in bovenstaande reacties al wordt gesteld is deze column wel er positief en is er nauwelijks aandacht voor bear-scenario. Zo verkocht de top meteen na goedkeuring aandelen rond $15 dollar en worden beleggers voortdurend gebombardeerd met berichten over nieuwe patenten ipv verlossend woord over NCE status. Heb zelf op dit moment kleine positie in het fonds maar het is ook handig om wat negatiever scenario te schetsen. Hier bv een artikel van Adam Feuerstein (schat hem hoog in qua kennis biotech/farma) met alternatieve (realistischere?) visie:

  globalregulatoryscience.com/2012/12/2...
 4. Marty.mcFly 19 januari 2013 12:27
  biotech in principe van afblijven.

  Dit zijn namelijk aandelen die vaak een slechte balans hebben en negatieve cashflow. De koers zit een enorme premium op omdat 'misschien' hun product een grote hit gaat worden. Echter, vaak doen deze bedrijven aan emissies om kapitaal te werven en uiteindelijk leggen ze het loodje.
 5. forum rang 7 ffff 20 januari 2013 17:52
  John,

  Weinig reactie..... Dan zal ik het wat duidelijker zeggen: Ik zou er mijn geld ZEKER niet insteken. Het product is nauwelijks origineel te vinden en de patiëntengroep waar jij op doet valt te onderscheiden grofweg in twee groepen: Een heel kleine groep van erfelijke hypertriglyceridaemie, waarbij het dus helemaal maar de vraag is of dat het medicijn bij hen ook gaat helpen en de ontzettend veel grotere groep van obesen...... die potverdomme eens een preek moeten krijgen hoe ze gezonder kunnen en zelfs moeten leven want hun bloed zit vol triglyceriden en hun vaten slibben dicht. En dat allemaal onder de noemer: Eigen schuld, dikke bult.

  Peter
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links