Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Als de doll...eur...yen valt

Welke valuta stort als eerste in? De euro of de dollar? Je moet het de Europese en Amerikaanse overheden en centrale banken nageven: ze hebben hun best gedaan de afgelopen jaren. Niet alleen drukten ze triljoenen extra geld bij, maar ze flirtten ook opzichtig met schuldenplafonds, platina munten en - in het geval Europa - zelfs de volledige opbreking van de valutazone.

Maar instorten, ho maar.

De hyperinflationista's wisten het zeker: zo'n krankzinnige geldcreatie als in de laatste jaren moest wel tot crashende financiële systemen en mega-inflatie leiden. Maar euro en dollar draaien ondanks alle crises nog steeds als murw geslagen, maar nog altijd rechtopstaande boksers om elkaar heen.

Dus het aanzetten van de geldkraan heeft kennelijk toch geen geldontwaardend effect? Nou, wacht even, want er is inmiddels wèl een valuta aan het crashen dankzij reusachtige stimuleringsprogramma's. Kijk eens naar de euro-yenkoers (blauw) van de laatste tijd. (In het rood ter vergelijking de EURUSD-koers.

De Japanners lijken er eindelijk (na 22 jaar) in te slagen om de yen serieus in elkaar te laten storten. Sinds de nieuwe premier Shinzo Abe met een nieuw spervuur aan triljoenenverslindende stimuleringen dreigde te komen - en vandaag is gekomen  - is de bodem onder de yen weggevallen. 

Het kan dus toch, met de geldpers een valutakoers laten kelderen. Goed nieuws? Japanners vinden van wel; de Japanse beurs is bezig met de langste bull run sinds 1988 (het laatste jaar voor de bubbel knapte). Je hebt er als buitenlandse belegger alleen verdomd weinig aan met een al even hard instortende yen.

In Azië zullen ze de dreunen die de yen krijgt met gemengde gevoelens bekijken. Een profetisch stukje uit maart vorig jaar (of nou ja, profetisch, hoeveel 'profetische' stukjes over instrortende valuta's zijn er wel niet geschreven de laatste tien jaar) beschrijft hoe de rest van Azië hierdoor geraakt kan worden:

"A yen collapse will impact China and South Korea most, just like in 1998. It will trigger substantial weakness in their industries. If a banking system succumbs, the shock can bring down an entire economy, as South Korea’s experience in 1998 demonstrates."

Voor de volledigheid, de yen heeft in de afgelopen heus wel eens lager (en de EURJPY dus hoger, zie grafiek) gestaan dan vandaag, dus de munt is nog verre van waardeloos, maar de rebound vanaf de bodem half 2012 is wel in een ongeëvenaard snel tempo gegaan.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1
  2. 09 apr AEX opent lager en houdt vooral de adem in voor wat er later gaat komen 2
  3. 05 apr "Dit is waarom ING en ABN Amro het beter doen dan de markt" 10

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 januari 2013 13:53
    ja, puur met de geldhoeveelheid lukt dat uiteindelijk ook.
    Met ontbreken van vertrouwen gaat het NOG sneller.

    Laten we dat nou net aan het verliezen zijn in EU en USA ... door fout bestuur van politici, Centrale banken en hun handlangers... bakiers en economen.

    Dus hier komt het hyperinfaltiespook straks ook op bezoek.
  2. mcking 11 januari 2013 14:52
    Het is in geen enkel land leuk een "harde munt" te hebben als daarmee de export gevaar loopt.
    Wellicht is in deze tijd van 1 grote wereldmarkt een zwakke munt nog de enige manier van concurreren met goedkopere of efficientere landen.
    In Europa hebben we heel wat munt devaluaties meegemaakt maar met harde gulden en D Mark konden we ons hoofd desondanks boven water houden. In de huidige omstandigheden vrees ik het ergste.
  3. geertbling 11 januari 2013 16:30
    quote:

    schreef:

    Eh ja, ik bedoelde Engelse triljoenen. Biljoenen dus. Over inflatie gesproken :-)
    Dit zie ik vaak bij column schrijvers. Ontzettend irritant want dit gegoochel met cijfers maakt het voor de lezer verwarrend. Schrijf óf Nederlands óf Engels. Als je niet kunt kiezen moet je maar niet meer schrijven.

    Met vriendelijke groet,

    Geert Althuizen
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links