Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Robeco: "Het blijft doormodderen"

Wat vindt Robeco van de markt? In hun maandelijkse outlook merken ze op dat de vooruitzichten voor de wereldeconomie middelmatig zijn. “Het wordt doormodderen.”

  • Cliffen afgewend
    Japan en Amerika hebben hun fiscale cliffen, de laatste in ieder geval voorlopig, omzeild en daarmee zijn twee grote problemen van 2012 in het nieuwe jaar van tafel. De onverwachte zwakte van de Amerikaanse Purchasing Managers Index (PMI) bleek tijdelijk en was waarschijnlijk het gevolg van orkaan Sandy. De onderliggende economische groeitrend is gematigd positief. De woningmarkt blijft herstellen, maar verder blijft er onzekerheid over het begrotingsbeleid en blijft het uitstellen van investeringen een probleem. Aangezien Democraten en Republikeinen zich opmaken voor de confrontatie over het wel of niet verhogen van het schuldplafond in februari, zal de onzekerheid voorlopig aanhouden. Uiteindelijk verwachten we een soort compromis, want het is onwaarschijnlijk dat het schuldplafond niet wordt verhoogd, aldus Robeco.
  • Europa blijft achter
    In Europa zullen beleidsmakers proberen om belangrijke besluiten uit te stellen tot na de verkiezingen in Duitsland in het najaar. De Europese economie voelt de verdieping van de recessie. De nieuwste Purchasing Managers Index wees op een verdere krimp van de economische activiteit. Vooral Franse nieuwe orders daalden scherp, wat de afnemende concurrentiekracht van deze reus laat zien. De inflatie in Duitsland steeg een beetje en staat nu op 2%. Inflatierisico's in de eurozone blijven in grote lijnen in balans, met energiekosten die naar verwachting verder zullen afnemen. Het risico van een Grexit is volgens Robeco flink gedaald.
  • Brics
    Dankzij een breed scala aan maatregelen, is de Chinese economie herstellende. Als gevolg daarvan stijgen de industriële winsten en dat belooft veel goeds voor de groei van de investeringen. De Indiase economie vertoont tekenen van herstel. Recente PMI's wijzen op de stijgende aantallen orders, terwijl de uitvoerpositie verbetert. De inflatie blijft echter hoog. De Braziliaanse economie lijkt enigszins te verbeteren als gevolg van stimuleringsmaatregelen van de overheid. De autoriteiten daar leggen meer nadruk inflatiebeheersing. De Russische economie is enigszins verzwakt als gevolg van de lagere olieprijs. De Russische regering heeft haar groeiverwachting voor 2013 tot 3,6% bijgesteld en dat beschouwen we als redelijk.
  • Lagere groei
    De mondiale economische groei zal lager zijn dan trend als gevolg van structurele problemen.



  • High yield favoriet
    Credits en high yield blijven positief in de belangstelling van Robeco staan. Yields zijn laag, maar de spreads zijn nog steeds normaal en kunnen verder dalen omdat bedrijven voorzichtig zijn met investeren en beschikken over cash en een sterke balans. Credits en high yield zullen staatsobligaties outperformen.
  • EM-debt
    De instroom in emerging market debt zal aanhouden vanwege de aantrekkelijke rendementen en de gezonde economische fundamentals.
  • Aandelen, mwh
    Over aandelen is Robeco minder enthousiast. De dreiging van de fiscal cliff is afgewend, maar de winstgroei van bedrijven lijkt beperkt en de waardering is normaal.
  • Vastgoed rally achter de rug?
    Vastgoed wordt in lijn met aandelen gezien, vooral omdat vastgoed met 22% rendement in 2012 een van de beste presterende asset classes was. Grote, goed gepositioneerde vastgoedbeleggers kunnen profiteren van lagere financieringskosten, leegstand lijkt af te nemen en QE lijkt de vraagt naar vastgoed te stimuleren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Koopkrachtherstel helpt Nederlandse economie vooruit
  2. 15 apr Must read: Wat notoire beurspessimisten missen
  3. 12 apr Must read: Deze 15 aandelen had u vooral niet moeten hebben

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links