Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Normale terugval

Tot op heden is de weerstand van 352 te sterk voor de AEX en is een tijdelijke top geplaatst. Bij 352 liggen onder andere het 161,8% Fibonacci-projectieniveau van de novembercorrectie (destijds vond een terugval plaats van 339,40 naar 319,75) en de stijgende toppenlijn sinds november.

De vorming van de doji afgelopen maandag en daarmee de eerste roodgevulde candle kreeg gisteren een neerwaarts vervolg tot onder 350. Voor dit moment ga ik er vanuit dat de huidige terugval een normale terugval is die geldt als aanloopje voor een opwaartse doorbraak van het 352-niveau in de komende week.

Als richtzone voor de terugval houd ik de opwaartse gap aan die op de eerste handelsdag van dit jaar werd gevormd. Deze gap zorgde ervoor dat een andere en eerdere weerstand van 346,85 opwaarts werd gebroken. Deze gap ligt tussen de 344 en 347.

Terugtest
Een gedeeltelijke opvulling in de komende dagen tot volgende week zou een sterke terugtest zijn in de steile stijgende trendmatigheid. Vlak onder deze gap ligt verder nog de stijgende bodemlijn sinds november. Deze is getrokken langs de bodems van 319,75 en de 339,50 (laatste handelsdag van december).

Deze bodemlijn ligt vandaag bij 343,80. Hier ligt ook direct het risico van de huidige stijgende trend. Deze bodemlijn is aanzienlijk steiler dan de stijgende toppenlijn en dat maakt de contouren zichtbaar van een stijgende wig. Dit is een negatief patroon dat geactiveerd wordt zodra de stijgende bodemlijn wordt gebroken.

Bij koersen onder de bodemlijn ontstaat dus een signaal voor een diepere correctie. Dit verwacht ik echter nu nog niet, maar mag zeker niet worden uitgesloten. Na de kortstondige huidige terugval, die nog een aantal punten neerwaartse ruimte heeft, verwacht ik op korte termijn een vervolg van de stijgende trend tot boven 352.

Koersdoel
Daarboven ontstaat ruimte naar de horizontale weerstanden van 359 en 363 tot uiteindelijk de top van 2011 van 373. Dit laatste niveau houd ik al langere tijd aan als koersdoel en is een niveau dat vele beleggers enkele maanden en zelfs een jaar geleden zagen als een onmogelijk te behalen niveau.

Pas na een beweging richting de 360 tot 370 verwacht ik een forsere correctie van 5 tot 10% in de loop van het eerste tot begin van het tweede kwartaal. Voor de komende dagen is er dus nog enige neerwaartse ruimte en zullen we moeten kijken of de gap deels tot geheel zal worden opgevuld.

Een opwaartse doorbraak van 352 zet direct een volgende versnelling in.


Klik op de grafiek voor een grote versie

VIX: neerwaarts
De VIX testte opnieuw de zware weerstand van 13,60. De langere trend is nog steeds neerwaarts gericht en dat is positief voor de aandelenmarkt. Als deze steun van 13,60 wordt gebroken, ontstaat meer neerwaartse ruimte en dat zou voor de S&P 500 hogere toppen richting 1500 kunnen betekenen.

Maar eerst de vorming van opnieuw een lagere top (na de recente zeer forse daling) voor de S&P lijkt nu reëel.

Hewlett-Packard: koopsignaal
Een opvallend fonds dat na een langdurige en zeer forse bearmarkt een klassiek koopsignaal heeft gegeven is Hewlett-Packard. Vanaf een top van 50 is de koers in twee jaar tijd teruggevallen naar bijna de bodems van 2002.

Een dieptepunt werd gezet bij 11,50 waarna de dalende langere toppenlijn werd gebroken en teruggetest. Recent brak de koers met een gap boven de 14,85 waar ook de neklijn lag van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon. Een klassieke trendomkeer met een koersdoel voor de komende maanden van 21,50 tot 23,00.

De eerste hogere kortetermijnbodem is gezet en gisteren testte Hewlett-Packard de neklijn van het omkeerpatroon (14,85) precies terug om uiteindelijk aanzienlijk hoger te sluiten. Een sterke en mooie trendomkeer.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

122 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
122 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links