Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Willen de echte schuldigen opstaan?

Gisteren was er een documentaire van Tegenlicht over het brein van de bankier op tv. Dat was niet best. Allereerst werd er geen onderscheid gemaakt tussen retail- en zakenbankiers. Impliciet was het voor de kenner wel duidelijk, maar voor de leek waarschijnlijk niet. Maar erger vond ik de intro, waarin gesteld werd dat bankiers (de zakenbankiers dan) de veroorzakers zijn van de crisis.

Ja, bankiers (veel van hen althans) zijn medeplichtig, en geen veroorzakers. Wie/wat dat wel zijn? De echte oorzaken van de huidige crisis zijn het slechte monetair beleid (door centrale banken), slecht overheidsbeleid (door overheden/politici), slechte regulering van financiële sector (op gebied van boekhouden, bonusbeleid, derivaten, kapitaaleisen, hefboom, pensioenen, risico)(door overheden & financiële sector) en slecht functionerende democratieën.

Voordat ik bovenstaande punten aan bod laat komen, in twee deelcolumns, wil ik nog wat kwijt over de documentaire. Deze was op zich niet slecht (als je de intro evenvergeet), omdat de makers een verklaring proberen te vinden voor het gedrag van zakenbankiers. De documentaire is onduidelijk over waarom er zoveel mensen met bijvoorbeeld Asperger in de financiële wereld werken.

Winnerseffect
Er is sprake van een hoge mate van zelfselectie. Ik denk dat de harde en competitieve bankenwereld eerder een bepaald slag aantrekt. Teveel van één soort mensen is nooit goed om een gebalanceerde sector te krijgen. Dit geldt dus ook voor de politiek, voor de gezondheidszorg, het onderwijs en zo verder. Veel van de problemen in deze sectoren hebben vaak te maken met uniformiteit.

Wat ik goed vond aan de documentaire, was het stukje over het winnerseffect en de conclusie die daaraan werd verbonden; de modellen die door economen, risicobeheerders en politici worden gebruikt zijn niet goed. Wat deze beroepsgroepen met hun modellen allemaal vergeten is wat ik in mijn columns de menselijke factor noem.

Een mens is niet rationeel, noch consistent en daarmee nagenoeg onmogelijk te modelleren (laat staan als groep) en van bovenaf te vormen. Maar terug naar de, volgens mij, echte schuldigen.

1: Centrale banken
Het monetair beleid is wereldwijd schrikbarend slecht geweest, een paar uitzonderingen daargelaten. Sinds begin vorige eeuw centrale banken hun intrede deden, is de ontwaarding van geld begonnen (het boek Geldmoord van Edin Mujagic is een aanrader op dit onderwerp). Dit heeft vele nadelige gevolgen en is ook de oorzaak van de vele bubbels op financiële markten die het (risico)gedrag in de sector totaal op zijn kop heeft gezet.

Nu de problemen groter zijn dan ooit tevoren hebben de centrale banken hun façaden laten vallen en zijn openlijk overgegaan tot het omlaag manipuleren van interestniveaus, omhoog manipuleren van financiële activa en het printen van geld om zo het ene gat met het andere te vullen. Hiermee corrumperen ze de gehele financiële sector. De Tegenlichtintro haalt dus oorzaak en gevolg door elkaar; de zakenbankiers zijn de medeplichtigen terwijl de centrale banken de (mede-)veroorzakers zijn.

2: Politici en overheden
Centrale banken zijn dan zogenaamd onafhankelijk van de politiek, maar dit is natuurlijk onzin. Benoemingen van centrale bankiers zijn altijd politiek gedreven en in tijden van crisis laten ze de pretentie van onafhankelijkheid varen. Het overstag gaan van de ECB is een goed voorbeeld hiervan. Sinds ex-Go(l)dman Sachs directeur Mario Draghi aan het roer staat, is het ene na het andere heilige huisje afgebroken.

De politiek kan onmogelijk claimen dat ze hier niets mee te maken hadden. Eenzelfde beeld zien we onder andere in Japan, de VS en het VK en hiermee is de politiek in ieder geval al een medeveroorzaker van de crisis. Maar de politiek en overheden hebben de crisis veroorzaakt door slecht management. Zo is het fiscaal beleid zo gemaakt dat schulden fiscaal worden beloond en sparen juist wordt gestraft.

Het fiscale systeem is in de meeste landen zodanig ingericht dat het juist het verkeerde gedrag stimuleert. De reden hiervoor is dat vooral politici aan kortetermijndenken doen. Waar meer leningen in een economie tot meer groei leidt, is het voor politici makkelijker om herkozen te worden. Dat hier jaren later een enorme prijs voor betaald moet worden is voor hen bijzaak.

Vierjaarsdenken en een attitude van na mij de zonvloed komt niet exclusief voor bij de zakenbankiers. Ook de overheidsuitgaven moeten in dit licht worden bekeken. Overheden in het westen hebben consistent meer geld uitgegeven dan ze binnenhalen. Dit betekent dat deze overheden schulden zijn aangegaan en deze kunnen alleen goed (tegen lage rente) verkocht worden met de help van centrale banken en zakenbanken.

Deze kwade drie-eenheid is gevormd met het doel het spel van meer en meer schulden voort te kunnen zetten. Tot slot was ook de introductie van de euro ondoordacht en slecht gemanaged waardoor de schuldenproblematiek alleen maar groter is geworden.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

 1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
 2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
 3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 3 januari 2013 16:52
  "Je zegt:

  slechte regulering van financiële sector (op gebied van boekhouden, bonusbeleid, derivaten, kapitaaleisen, hefboom, pensioenen, risico)

  Dan hebben banken zeker hun rol gespeeld, want zowel de lobby van London is groot en zorgt ervoor dat met name vanuit het Verenigd Koninkrijk weinig animo is voor scherper toezicht op die bovenstaande punten.

  En als er strenge regels zijn, dan weet men die altijd wel weer te omzeilen. Er is alweer een leger aan consultants die bedenken hoe je binnen de marges van Basel3 toch maximale hefbomen creeert.

  Is dat een gebrek aan regels of een gebrek aan moraal?
 2. mcking 3 januari 2013 16:53
  Maar als de echte schuldigen opstaan wat dan ??
  Iedereen is aan het verklaren hoe het gekomen is maar wat gaan we er aan doen ?
  Wat kan ik als burger hieraan doen ?
  De afgelopen verkiezingen hebben duidelijk gemaakt dat we alleen maar voor de gek gehouden worden en we nu onszelf kapot bezuinigen.

  Geef maar oplossingen maar niemand die de oplossing weet en dus heb ik toch het idee dat we nog decennia lang dieper het moeras in zakken.
 3. [verwijderd] 3 januari 2013 16:55
  Top column Alexander.

  The Truth, The whole truth and nothing but the truth.

  Zolang de volgende verkiezingen belangrijker worden geacht dan werkelijk solide lange termijn beleid vrees ik dat dit niet de laatste keer is geweest dat we een stevige crisis gehad hebben.

  Helaas wordt korte termijn beleid nog steeds beloond in de stembus. We leren het waarschijnlijk nooit.
 4. Joh 3 januari 2013 17:58
  Zo is het fiscaal beleid zo gemaakt dat schulden fiscaal worden beloond en sparen juist wordt gestraft.

  Het fiscale systeem is in de meeste landen zodanig ingericht dat het juist het verkeerde gedrag stimuleert.

  Klopt helemaal als je in dit land wat hebt gespaard en toch een klein inkomen hebt,raakt je al je toeslagen kwijt.Had je maar schulden moeten maken.
 5. Zef 3 januari 2013 18:03
  Wat een tragische kolder; en masse frauderende bankiers is de schuld van overheid en politiek?????
  Ongezond egocentrisch korte termijn denken door bankiers omdat zij volledig bonus gedreven zijn en daarmee onaanvaardbare risico's nemen, is de schuld van overheid en politiek??????

  Immense hoeveelheden geld worden uitgegeven door banksector om regelgeving en regulering tegen te gaan, is de schuld van overheid en politiek????

  Deze column geeft overigens goed aan wat er mis is met financiële sector; een volstrekt gebrek aan zelfreflectie en een stuitend ontbreken van moraliteit en prudentie; eerst de boel belazeren en dan iemand anders de schuld geven dat die er niets aan gedaan heeft.

  Laat dat deel 2 van deze column maar zitten.
 6. [verwijderd] 3 januari 2013 18:12
  Welk verschil is er tussen Bankier, Politici en Centrale Bankier?
  Antwoord: GEEN verschil. Het zijn dezelfde mensen.

  Waarom toch telkens weer proberen deze mensen in een aparte groep te duwen omdat ze op een bepaald moment een specifieke functie hebben?

  Als je de situatie zonder label-behoefte bekijkt rouleren dezelfde mensen van politiek, naar bankier en/of centrale bankier.

  Hou anderen (en jezelf) niet langer voor de gek...
 7. [verwijderd] 3 januari 2013 19:57
  quote:

  Joh schreef op 3 januari 2013 17:58:

  Zo is het fiscaal beleid zo gemaakt dat schulden fiscaal worden beloond en sparen juist wordt gestraft.

  Het fiscale systeem is in de meeste landen zodanig ingericht dat het juist het verkeerde gedrag stimuleert.

  Klopt helemaal als je in dit land wat hebt gespaard en toch een klein inkomen hebt,raakt je al je toeslagen kwijt.Had je maar schulden moeten maken.
  Die toeslagen zouden überhaupt niet moeten bestaan. Als de zorgpremie voor sommigen niet te betalen is, dan is de premie te hoog of de uitkering te laag. Je hebt dan echt politici nodig om een ambtenarengedrocht zoals de zorgtoeslag te verzinnen. En deze redenering gaat op voor alle aanvullende inkomensvoorzieningen, tientallen in totaal.

  Maar dat mensen met vermogen geen recht meer hebben op inkomensvoorzieningen in het algemeen, vind ik wel billijk.
 8. pcrs7 3 januari 2013 20:07
  Als je goed doorgraaft kom je er achter dat regulering de crisis veroorzaakte. De initiatie van geweld (wat regulering is) leidt altijd tot het tegenovergestelde van wat als doel gesteld is.
  Lees bijvoorbeeld eens 'fooling some people all of the time' dan zie je hoe regulering fraude dient. Hoewel dit boek ook vol fouten zit.
 9. pcrs7 3 januari 2013 20:13
  De onderdanen worden gereguleerd door de elite/roverheid. En zodra het inkomen van de onderdanen als onderpand beschikbaar is voor de heerschers, dan zullen belangengroepen de juiste hielen likken om hier een deel van te krijgen. De politici delen ons salaris uit aan zij die het liefst voor ze zijn.
  De banken gedragen zich onverantwoordelijk, omdat ze diep van binnen weten dat het inkomen van die slaven beschikbaar voor ze is in geval van nood. Een heerschende en belastende elite is als een open wond in een lichaam, waar parasieten altijd een weg naar binnen zullen vinden.
  Je kunt geen heerschers en onderdanen hebben. Geen roverheid dus, geen goedgekeurde initiatie van geweld door sommigen maar een vrijwillige samenleving, waarin iedereen gelijke rechten heeft.
 10. [verwijderd] 3 januari 2013 20:31
  quote:

  LBR schreef op 3 januari 2013 19:40:

  " Allereerst werd er geen onderscheid gemaakt tussen retail- en zakenbankiers"

  Is ook niet nodig want dat is nu net het grote probleem! Het volledig ontbreken van scheiding tussen die 2 taken. En zolang er geen splitsing komt zullen de wantoestanden blijven bestaan en verergeren.

  Ik snap dat je de retailbanken en trading takken moet scheiden. Zodat de traders niet naar het casino kunnen met de fiches van particulieren. Van mij mogen ze zoveel risico nemen als ze willen, daar gaat het niet om. Als ze die risico's maar nemen met geld dat ze zelf ophalen en niet met het geld van nutsbanken.

  Wat de columnist denk ik bedoelt is dat je traders en bankiers niet moet verwarren.

  Ik ken ook mensen die bij een bank werken en gewoon spaarrekeningetjes en betaalrekeningetjes voor mensen openen. En dan op een verjaardag moeten horen dat ze een "vieze bankier" zijn.

  Terwijl het probleem ligt bij een elite binnen de banken, zowel de traders die gokken met het geld en de beleidsmakers binnen banken die dat gokken niet aan banden leggen. Al met al heb je het dan denk ik over 5% van alle mensen die bij een bank werken.

  De overige 95% verbaast zich net zo goed aan de bonussen in Londen, of lezen een boek als de Prooi met schaamrood op de kaken. Binnen banken zijn er ook netwerken van (jongere) mensen die de boel willen omgooien. Dat gebeurt ook geleidelijk aan. Maar zoals de columnist ook terecht zegt is er bij banken veel monocultuur, veel dezelfde soort mensen.

  Nu komen er steeds meer nieuwe mensen uit andere branches en meer vrouwen, want ook banken willen zichzelf verbeteren door oa diversiteit. Maar die nieuwe mensen lopen wel vrij regelmatig tegen een muur. Die muur bestaat niet uit bewuste tegenwerking, maar gewoon uit een totaal andere visie op wat bijvoorbeeld normaal is van mensen die er al lang werken en soms niet beter weten.
49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links