Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2013: Tamelijk somber

De IEX-columnisten blikken - zoals gebruikelijk - weer vooruit op het komende jaar. Van AEX en Dow Jones tot dé verrassing en 'cliff' van 2013. U leest het in de aanloop naar 1 januari op deze site en in ons dossier Vooruitblik 2013.


Het voorspellen van economische ontwikkelingen is veelal een onzekere, soms zelfs hachelijke bezigheid. De voorspelkracht van economen is vaak gering gebleken, mede omdat de politieke onzekerheid ook groot is, en daarom is het goed verschillende scenario’s tegen het licht te houden.

Voor vermogensbeheerders wordt het nog complexer omdat zij niet alleen op de macro-economische groeiramingen moeten letten, maar ook de impact op zaken als bedrijfswinsten, grondstoffenprijzen en de rente, en vervolgens – natuurlijk het meest belangrijk– de reactie van de financiële markten en de waardeontwikkeling van de beleggingsportefeuilles moeten inschatten.

En het sentiment op de financiële markten kan snel omslaan. Economen en analisten van de grote onderzoeksinstellingen van IMF, OESO, CPB, DNB hanteren voor 2013 tamelijk sombere voorspellingen die dicht bij elkaar zitten:

  • de economie in Europa kwakkelt verder
  • in de Verenigd Staten is slechts sprake van een gematigde groei
  • in China en veel andere groeilanden trekt de groei echter weer wat aan, omdat zij zich meer op binnenlandse investeringen en consumptie richten

 

Voorspellingen Wim Zwanenburg Per 31 december 2013
AEX 400
Dow Jones 14.500
Euro-dollar 1,20
Goud 1900 dollar per ounce
Olie (WTI, per vat) 95 dollar per vat
ECB-rente 0,75%, de centrale banken houden de rente laag, en een ruim monetair beleid.
Fed-rente 0,25%, zie hierboven.
Tienjarige NL-obligatierente 1,75%, enige normalisatie, convergentie binnen Europa.
Economische groei in Europa in percentage 0,0%
Economische groei in Verenigde Staten in percentage 2,0%
Sterkste opkomende economie China
Top-3 aandelen
Flop-3 aandelen
De 'cliff' van 2013 De macro-economische ontwikkelingen in Frankrijk.
De verrassing van 2013 Griekenland stopt met krimpen en laat al weer enige groei zien.
2013: het jaar van aandelen of obligaties? Aandelen

 

Toelichting

Ik houd rekening met een aanhoudende recessie in Nederland in de eerste helft van 2013, maar omdat bedrijfsresultaten zich daaraan onttrekken vanwege het feit dat veel internationale beursgenoteerde bedrijven een groot deel van hun omzet behalen uit de emerging markets-regio en uit de Verenigde StatenS, kan de AEX toch winst boeken.

De winsttaxaties voor 2012 en voor 2013 zijn het afgelopen jaar eigenlijk steeds naar beneden bijgesteld dus de verwachtingen liggen laag. En eind 2013 kijken beleggers ook al naar de verwachte winstgroei voor 2014. De waardering in termen van koers-winstverhoudingen behoeft dan nauwelijks te stijgen om de AEX toch al behoorlijk te laten stijgen.

Op basis van aanhoudende winstgroei van Amerikaanse bedrijven en multinationals en de lage rente verwacht ik een goed beursjaar voor Amerikaanse aandelen en een stijging van de Dow Jones van 11 à 12%.

Dollar wordt sterker
Volgens de koopkrachtpariteitstheorie moet de eurodollar rond de 1.23 liggen als we kijken naar de inflatieverschillen van de afgelopen twintig jaar voor de economische regio’s.

Het vertrouwen in de eurozone neemt eerst nog verder toe, maar omdat later in het jaar opnieuw blijkt dat de economische groei in de Verenigde Staten hoger uitvalt dan in Europa zal ook de dollar  aan kracht winnen.

Ook de verbetering van de handelsbalans, het feit dat de Verenigde Staten steeds minder van olieimport afhankelijk wordt, zal de dollar doen aansterken.

Multifuncioneel goud
De vraag naar goud voor gebruik in luxe artikelen en juwelen vanuit het Midden-Oosten en het verre Azië houdt aan. Productie van goud door mijnbouw neemt nog steeds verder af. Centrale banken willen hun goudvoorraad niet verkopen terwijl de Chinese centrale bank en andere centrale banken uit de opkomende landen de internationale deviezenvoorraad juist naar goud wil diversifiëren.

Er zijn bovendien nog veel internationale beleggers die aanhoudend wantrouwen koesteren tegen de dollar èn de euro en daarom goud aan willen houden. Na het ruime monetaire beleid van de afgelopen jaren zijn veel beleggers ook beducht voor een ontluikende inflatie en zij zullen beleggingen in goud als een mogelijke hedge zien.

Kortom, goud past ook eind 2012 nog in meerder scenario’s.

Door de betrekkelijk lage economische groei en de exploitatie van nieuwe olie- en gasreserves in de Verenigde Staten zal de (WTI-)olieprijs niet sterk stijgen. Omdat de wereldeconomie niet in een recessie terechtkomt zal de olieprijs ook niet sterk onder druk komen.

Top-3 aandelen: SBM Offshore, BAM, Imtech, aandelen die in 2012 beslist niet of nog niet aan de verwachtingen hebben voldaan, of te hard zijn afgestraft. Ik verwacht dat SBM Offshore sterk terugkomt nadat eind 2012 alle pijn genomen werd.

Flop-3 aandelen: DE Masterblenders zal het komend jaar achterblijven. Vernieuwingen zullen meer tijd kosten en het fonds is in 2012 te duur naar de markt gegaan. Wolters Kluwer, te weinig vernieuwing, en Vastned Retail, vanwege de aanhoudende terughoudendheid van de Nederlandse consumenten.


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wim Zwanenburg

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Meer over Wim Zwanenburg

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. jun '14 Sweet Sanofi 1
  2. apr '14 Ali-Big-baba 9
  3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wim Zwanenburg 1 januari 2013 22:39
    Ik vind het jammer dat de kop van dit artikel zo somber oogt. Macro-economisch wordt 2013 een mager jaar, maar voor aandelenbeleggingen ben ik beslist niet pessimistisch, zoals blijkt uit mijn ‘voorspellingen’. We moeten ons in 2013 aan de somberheid en aan het cynisme ontworstelen. Ik ben overigens de eerste om mijn voorspellingen te relativeren, zeker als het om puntschattingen gaat zoals indexstanden. Het gaat meer om de richting en daar houd je bij beleggen rekening mee. Zie ook mijn tweets @beurscommentaar en het artikel in NRC Handelsblad van Philip Tetlock en Dan Gardner. In 2012 zijn belangrijke stappen gezet door beleidsmakers om de systeemrisico's in te dammen. Ondanks sombere voorspellingen over economische groei is dus toch wel enig optimisme gerechtvaardigd. Voor een meer compleet verhaal zie ook de Kwartaalvisie op www.stroevelemberger.nl bij “Publicaties”.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links