Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Best of NL bedankt SBM

Hoera, de AEX dendert weer lekker door en is op weg om het 2012-hoogtepunt weer wat verder aan te scherpen. Waarom? "SBM helpt AEX aan winst," oppert onze huisnieuwsdienst ANP. Helpen doet SBM zeker, maar toch: met een indexgewicht van 0,68% is zelfs die +13% van vandaag slechts goed voor 0,1% van de +0,4% die nu op het bord staat.

Even ter vergelijking, de +0,7% die Unilever noteert heeft al een groter effect op de index (Uni's wegen voor 16,3% mee in de index.) Waar we wel een grote impact zien van SBM Offshore is in de redactieportefeuille Best of NL, die we aanhouden in de competitie Fondsmanager Gezocht.

Met een weging van dik 9% tikt de opleving van SBM Offshore flink aan in onze portefeuille van Hollands Glorie-fondsen. Mocht ook wel, eerlijk gezegd, want na de eerdere dramaberichten van Imtech, Fugro en datzelfde SBM Offshore konden we wel een zetje richting de benchmark (de AEX) gebruiken. 

Die zijn we nu weer dicht genaderd. Wordt het al tijd om onze resterende cash te gaan inzetten? Het investment committe gaat morgen voor het laatst in sessie dit jaar.  


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 21 mei “Er moet een gedragscode voor crypto-partijen komen” 2
 2. 17 mrt Fed hint op zes renteverhogingen, Azië swingt en de AEX opent in de plus 1
 3. 02 feb Azerion-topman: "Wij zijn niet afhankelijk van het geld op tafel"

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Ghestem 20 december 2012 21:20
  quote:

  Jopie81 schreef op 20 december 2012 15:25:

  Ik snap hem niet.
  SBM Offshore maakt een dure blunder van ruim 1 miljard euro en de koers gaat 15% omhoog. KPN koopt licenties van eenzelfde bedrag voor de toekomst en de koers gaat nog harder omlaag.

  Je bent niet de enige.
  Maar SBM schept blijkbaar duidelijkheid en KPN niet.
 2. Met Effekt 22 december 2012 13:39
  quote:

  Ghestem schreef op 20 december 2012 21:20:

  [...]

  Je bent niet de enige.
  Maar SBM schept blijkbaar duidelijkheid en KPN niet.
  Koers is de som van toekomstige winsten. Als je een drama in een keer afschrijft wordt de toekomstige winst niet meer gereduceerd door eventuele verassingen. Vandaar de koerswinst.
 3. [verwijderd] 22 december 2012 13:45
  sbm zit ook een sector waar de winst verwachtingen erg goed zijn. dit yme drama project zorgde al jaren voor onzekerheid. nu is deze onduidelijkheid weg. het word tijd dat kpn ook eens wat gaat zeggen. Daar blinken beide bedrijven niet in uit in communicatie naar aandeelhouders.
 4. [verwijderd] 22 december 2012 14:06
  quote:

  DAR schreef op 22 december 2012 13:45:

  sbm zit ook een sector waar de winst verwachtingen erg goed zijn. dit yme drama project zorgde al jaren voor onzekerheid. nu is deze onduidelijkheid weg. het word tijd dat kpn ook eens wat gaat zeggen. Daar blinken beide bedrijven niet in uit in communicatie naar aandeelhouders.

  Het schijnt dat Blok niet bij te houden is op de werkvloer. Hij communiceert niet goed en is altijd druk bezig. Hij maakt wel veel uren, maar is geen prater. Ik denk dat een wissel van de leider bij KPN noodzakelijk is. Blok werkt al te lang bij KPN en kan schijnbaar niet meer helder denken. Blok lat dus het op beslissende momenten afweten komt op onnodige momenten met verkeerde uitspraken, welke binnen 3 weken weer achterhaald blijkt te zijn.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links