Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Bodemvissers slaan toe

Steeds meer beleggers trekken de stoute schoenen aan en starten een eigen fonds in onze Fondsmanager Gezocht-competitie. Met tot nu toe niet onaardig resultaat: de helft van de gestarte fondsen schrijft het rendement in groene cijfers.

Outperformance realiseren is al een moeilijker opdracht. Dat lukt tot op heden zes fondsen. Dat het verslaan van de benchmark niet alleen maar een kwestie is van veel rendement maken wordt onder andere duidelijk uit de prestatie van een fonds als het Long term Alpha Fund, dat achtste staat op het totale rendementsoverzicht, maar als long/short equityfonds desondanks de benchmark achter zich laat.

Dat kunnen meerdere fondsen op een hogere plek in de lijst niet zeggen. Wat het rendementsoverzicht ook niet laat zien is het verschil in startpunt van ieder fonds. Het USA Partnership van fondsmanager Betist is nog maar net van start, noteert overall licht in de min, maar doet het desondanks wel beter dan de index. 

Wat waren deze week de highlights?

 • Het hoogste rendement tot op heden is sinds deze week in handen van Long/short equitymanager GIG. Belangrijkste driver achter dat succes is een omvangrijke positie in de Belgische houdstermaatschappij van bank KBC, KBC Ancora. Dat is sinds de start van het fonds met maar liefst 50% gestegen. 
 • Manager Ron Kerstens van het Spaarne Fund blijft ons voorbeeldig op de hoogte houden van alle nieuws, analyses en overwegingen die hij in zijn beleggingsbeslissingen meeneemt. In december kocht hij Royal Dutch Shell, om de portefeuille wat defensiever in te richten en nam hij afscheid van Fugro "na de recente korte herstelrally".
 • Sint, beheerder van het Nederlandse aandelenfonds Slapend Rijk, is de laatste twee weken aan het bodemvissen geslagen, door achtereenvolgens SBM Offshore, Imtech en - vandaag - KPN aan te schaffen. "Ik ga er nog steeds vanuit dat er een overnamebod komt van meneer Slim."
 • Pas van start is het fonds Overbeek*NL, dat in Europese aandelen belegt, maar vooralsnog vooral een zware voorliefde voor het aandeel Binck Bank aan de dag legt. Dat noemen ze 'strong conviction' in fondsmanagersland, maar we raden Overbeek toch even aan de spreidingsvoorwaarden te lezen, als hij (of zij) nog kans op dat eigen fonds wil maken.  
 • Ook Betist moet met het nieuwe fonds USA Partnership oppassen voor overweging in enkele posities. Tot nu toe zit de helft van het vermogen in twee Amerkaanse financials. Interessante keuzes, we zijn benieuwd waar de rest van de cash aan wordt besteed.

En dan is er natuurlijk ook nog ons eigen Best of NL-fonds, waarmee we als IEX-redactie meedoen in deze competitie. Onze portefeuille van Nederlandse wereldspelers (de beginselverklaring vindt u hier) heeft geen vliegende start gehad, dankzij de strubbelingen rond Fugro, SBM Offshore en Imtech. 

Toch weten we er ternauwernood nog een plusje uit te persen na ruim een maand beleggen, vooral dankzij ASML en Boskalis. We hebben vandaag en vorige week een paar dingen wel en een paar dingen niet gedaan:

 • Met vorige week nog ruim 16% cash jeuken onze vingers al een tijdje om gevallen engelen bij te kopen of op te pikken. Uiteindelijk besloten we vandaag Fugro bij te kopen. Dat middelt onze aankoopprijs enigszins, we brengen de weging weer naar een substantiële 7% en de koers lijkt zich inmiddels een beetje te hebben gevoegd naar de nieuwe fundamentele werkelijkheid van Fugro na de winstwaarschuwing.
 • Vopak zit nog steeds in de wachtkamer. het aandeel is inmiddels wat goedkoper, maar - vooruit, we kijken één keer technisch - is nu ook uit de lange uptrend gekukeld. Dat kijken we even aan voor we toeslaan.
 • Imtech is een lastig geval. Prima bedrijf, maar die 'catfight' (courtesy Arend Jan Kamp) met ABN Amro over de rapportage geeft toch niet echt een heel lekker gevoel. Grote beleggers houden niet van dat soort dingen. Niet dat wij dat zijn, maar die partijen bepalen wel het sentiment. Misschien hebben we het fout, maar we laten onze positie voor wat het is. 
 • De positie ASML hebben we vorige week ietsje opgehoogd. Vooral omdat de weging van het fonds vrij laag was geworden na het grote dividend van onlangs. Daarbij was er wat verwarring over hoe de koers van ASML na de splisting stond vermeld op de Fondsmanager Gezocht-website. Om dat te verhelpen hebben we vrijdag de hele positie verkocht en met een iets hogere weging teruggekocht. 

Ook meedoen met Fondsmanager Gezocht? Hier leest u alles over de regels en hoe u zich kunt aanmelden.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 23 dec DeGiro-CEO: "Dit zijn geen verborgen kosten" 36
 2. 12 okt Ondertussen op het IEX-forum: 300.000 posts voor voda! 1
 3. 01 okt Rode koersen op het bord, maar Euronext kleurt blauw 1

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 roloff 17 december 2012 20:29
  .... en - vandaag - KPN aan te schaffen. "Ik ga er nog steeds vanuit dat er een overnamebod komt van meneer Slim."

  Meneer Slim kan (als hij zijn naam eer aan doet) goedkoper op deze niveau's aandelen op de beurs kopen dan een bod te doen (lijkt me). Daar hoef je niet zo Slim voor te zijn.
 2. forum rang 5 Nel 17 december 2012 20:55
  zie dat er niet wordt gekeken op de lokale markt.
  Daar zitten nu een aantal fondsen die noteren tegen weggeef koersen.
  Bes en Neways zijn daar voorbeelden van.
  Cash positie noteren fors hoger dan de huidige koers
  Schulden zijn nihil,en de kennis die de bedrijven hebben in hun vak gebied,zal voor vele een goede toegevoegde waarde hebben.

  Zijn vaak de schaduw aandelen die op de bodem noteren,en zullen worden opgegeten door de haaien.

  Succes
 3. [verwijderd] 18 december 2012 08:30
  ASML?, zelfs op dit niveau dan maar blind naar je % van de positie kijken en bijkopen op deze niveaus.

  Met uitzondering van de tech bubble periode, is het fonds nu op zijn duurst.
  De resultaten dalen al vele kwartalen en konden nog hoog gehouden worden door in te teren op een groot orderboek, maar daar zijn ze nu grotendeels doorheen gegaan en met een book to bill in october van 0,75 gaat het interen versneld door en dat gaat ten koste van de renvenue en ten koste van de marge.

  Niet voor niets is de verwachting voor Q4 nog maar net boven de 50ct per aandeel.

  Morgen de nieuwe book to bill over november.

  Alleen als er een enorm herstel komt en de book to bill weer van deze niveaus terug naar boven de 1 gaat, dan pas gaat de revenue weer toenemen en dat gaat niet heel snel gebeuren dus verwacht maar een paar kwartalen van dit soort winstgevendheid maximaal.
  Tegenover elk positief scenario staat gezien de mondiale staat van zaken ook een negatief scenario dus je gaat niet veel krijgen over 2013 en dan staat er deze koers...
  Dividend is er ook nauwelijks en de overname van Cymer brand een hoop cash weg en je betaald bovenop je toch al hoge eigen koers nog eens een 2 keer zo hoge waardering in aandelen dus verwaterd ook nog eens lekker mee.
  Het aandeel is heel cyclisch alleen onttrekt zich nu al een jaar aan de onderliggende trend, in tegenstelling tot de meeste andere bedrijven in de sector.
  Niet voor niets is de koers in het verleden ook flink op en neer gegaan, van 50 in 2001 naar 5 eind 2002/begin 2003 naar slechts 25 euro in de koek en ei periode van 2007 om vervolgens naar 10 euro te gaan eind 2008/begin 2009, begin 2011 33, maar met de index op 280 later in 2011 nog 22 euro.

  De CEO dumpt al zijn gewone aandelen/restricted aandelen en opties die hij kan verkopen eind 2011/begin 2012 in hoog tempo tegen het eigen inkoop programma in van ASML overigens zodra de koers 30+ gaat tot aan 35 euro.

  Als dat al niet genoeg is gaan de resultaten gedurende 2012 flink omlaag, de werkelijke ontwikkeling is duidelijk te zien aan de nieuwe orders maar revenue blijft hoog door interen in het orderboek.

  En nu komt ook nog het moment dat je niet langer zoveel kan interen en dus daalt de revenue nu in een paar kwartalen van 1,5 miljard naar 1 miljard en zo ook de winst van 0,75 naar 0,50 per kwartaal.

  Afbouwen op deze hoge niveaus en overstappen naar wat anders.

  Het enige wat nog voor ASML spreekt is dat door al het geld pompen de waarderingen van wel meer aandelen helemaal zoek zijn maar zelfs Apple wordt terug gefloten en dat betekend end game, realtity check.

  ASML komt ook aan de beurt.
 4. [verwijderd] 18 december 2012 11:07
  quote:

  rolof schreef op 17 december 2012 20:29:


  .... en - vandaag - KPN aan te schaffen. "Ik ga er nog steeds vanuit dat er een overnamebod komt van meneer Slim."

  Meneer Slim kan (als hij zijn naam eer aan doet) goedkoper op deze niveau's aandelen op de beurs kopen dan een bod te doen (lijkt me). Daar hoef je niet zo Slim voor te zijn.


  Gaat een beetje moeilijk met de meldingsplicht, dan valt hij zo door de mand.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. ASML Holding 28 jan
  566,100
  -2,83% -16,500
 2. Fugro 28 jan
  7,129
  -3,27% -0,241
 3. KBC Ancora 28 jan
  42,220
  -2,76% -1,200
 4. 2,899
  +0,55% +0,016
 5. 22,795
  -1,08% -0,250
 6. SBM Offshore 28 jan
  14,345
  -0,28% -0,040
 7. 30,450
  +0,36% +0,110

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links