Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

We zijn economisch depressief

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

30 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 december 2012 20:59
    Onze economie is ziek. En dat is ze niet omdat er even geen groei is, maar omdat er decennia lang alles is gedaan om groei te hebben, ook als die er eigenlijk niet zou moeten zijn. Zonder groei geen mogelijkheid om je schulden te betalen, ergo, meer schulden maken om groei te krijgen. Wat we hebben gehad de laatste jaren is cosmetische groei, en net als met echte make-up zit daar een hele fors prijskaartje aan vast. Amerika is kampioen hierin, die zijn nu weer aan het steggelen om het wettelijk schuldenplafond te mogen verhogen, maar ze kunnen wel iedere 3 maanden victorie kraaien want er is groei.
    Hoe zo'n schulden generator er uit ziet kun je volgen op www.usdebtclock.org Hier kun je ook kijken naar Europese schulden, en dan zie je dat die toch kleiner zijn, en minder hard oplopen, maar ja, de keerzijde is dat er ook minder groei is in Europa.

    Ik deel het verhaal van Polman. Je kunt niet jarenlang op te grote voet leven, op de pof, en dan net doen of dat nooit meer kan en mag veranderen. Broekriemen moeten overal aangehaald worden, particulieren, overheden en bedrijven zullen zich moeten concentreren op het afbouwen van de schulden, en dat betekent simpelweg nauwelijks groei, en misschien zelfs krimp. Leuk is het niet, en je wint ook geen verkiezingen met zo'n verhaal, maar realistisch is het wel.
    Meer hierover in deze draad www.iex.nl/Forum/Topic/1289581/1/Schu...

  2. Klazien 13 december 2012 21:13
    Wat ik niet gezien heb in deze discussie is het besef dat de aarde rond is en daarmee zijn oppervlakte vast staat.
    Zoals altijd nog heeft economische groei letterlijk ruimte (vierkante kilometers)nodig om te kunnen groeien. In dat opzicht is China 1 van de laatste onontgonnen gebieden. De huidige economise systemen zijn nog niet geprepareerd om op hetzelfde oppervlak opnieuw economische groei uit te rollen. De enige methodiek (die hiervoor getest is) is oorlog. Vergelijk het naoorlogse Duitsland met dat van Engeland.
  3. k2es 13 december 2012 21:48
    Ik ben het met Marcel Tak eens en oneens met theo1 Men is hier te depressief en negatief ingesteld waardoor de economie stagneert. Veel zaken die theo1 noemt gelden ook voor de VS (torenhoge schulden etc.etc, staten die uit de pas lopen en (bijna) failliet zijn.

    Het grote verschil is dat Amerikanen en hun media meestal positief ingesteld zijn, daardoor blijven zij consumeren en is hun economie al vrijwel weer op dezelfde hoogte als voor de kredietcrisis (voor de beurs geldt in ieder geval zeker). Zelfs de huizenprijzen gaan daar weer omhoog.

    Natuurlijk loopt Nederland altijd minstens een half jaar achter t.o.v. de VS, maar met de huidige negatieve instelling, zoals Polman ventileert (hij schaadt daarmee zijn eigen bedrijf), kan dat weleens veel langer duren.
  4. [verwijderd] 13 december 2012 22:36
    quote:

    k2es schreef op 13 december 2012 21:54:

    Als Amerikanen evenveel belastingen zouden moeten als Europeanen was hun schuld vele malen kleiner. Benzine b.v. kost daar minder dan de helft, auto's soms zelfs een derde van wat men in Nederland moet betalen.
    Kijk ff hiernaar: www.usdebtclock.org Je kunt daar ook jaren terug kijken, en dan zie je dat de Amerikaanse schulden de afgelopen 10 jaar 4 X zo hard zijn gegroeid als de economie. Met andere woorden Amerika heeft maar een keus en dat is doorgaan met heel veel schulden maken. Op eigen kracht (dus zonder alle overheidsstimulering) zou de Amerikaanse economie al jaren krimpen.
    Dit is dus gewoon een piramidespel, want er komt een dag dat de schuldgevers hun geld terug willen. Die dag breekt aan zodra de dollar geen wereldmunt meer is, en de olie bijv. niet meer in dollars wordt gerekend. En die dag komt m.i. sneller dan menigeen wil zien.
  5. clever 14 december 2012 01:38
    Het grootste probleem is de toegenomen productiviteit in combinatie met de globalisering en bevolkingsgroei. Tegenwoordig wil iedereen in de wereld on- geveer hetzelfde. Da's handig want dan kan alles door dezelfde fabriek gemaakt worden. Door de verhoogde productiviteit hebben we in die paar fabrieken ook niet veel arbeiders nodig. Verder groeit de wereldbevolking en dat levert wel
    meer vraag op maar dus niet navenant meer werk. De toenemende werkloosheid is nu deels maar structureel toenemend van aard.

    De niet productieven moeten we geld geven om te leven. In tijden van waardestijging gaat dat min of meer vanzelf. Maar nu is dat net het geval en zetten we de persen aan. En omdat er geen gouden standaard is kan dat en zal het ook gewoon zo doorgaan.
  6. [verwijderd] 14 december 2012 11:17
    Wederom een schitterende analyse. Wezenlijk voor economische groei zijn 'Economics of Trust'. Wat dát betreft gaat het nú dus de goede kant op! Onze Euro lijkt gered. Of zoals een econoom dit beeldend omschreef: ‘Het had een economische proces moeten zijn, het werd een politiek proces en het lijkt een religie’. Vanuit religieuze optiek worden vaker grootste dingen gedaan, die wij met ons verstand niet of nauwelijks kunnen volgen… Deze week ontving de Europese Unie haar Nobelprijs voor de vrede? Het vertrouwen binnen Europa zal vanaf 2013 gaandeweg verder toenemen! Ondanks het feit dat Europa o.a. marktconform wordt gehinderd door opportunisme van een riante overvloed aan 'beleggingsspecialisten', wint Europa, langzaam maar zeker, meer vertrouwen. Wij zijn binnen Europa, maar zelfs mondiaal, meer tot elkaar veroordeeld. Hoelang zal China bovenal de dollar blijven steunen? Gezond evenwicht vraagt om voldoende geduld-, wijsheid en wederzijds respect. Niet ons ondoordachte verleden, maar gezonde kijk op onze toekomst waarborgt veiligheid en vrede. Dát zou, zelfs vanaf 2013, meer hoopvolle perspectieven kunnen waarborgen...
  7. [verwijderd] 14 december 2012 15:20
    Het idee van de gevoelsrecessie is vergelijkbaar met de gevoelens van onveiligheid. Die gevoelens hebben ook de neiging uit de pas te lopen met de statistieken.

    Ja, je hebt twee soorten leugenaars: politici en statistieken maar toch.

    Wat op mijn eigen microniveau opvalt is dat het koopjesjagen nog geen extreme vormen aanneemt. Speciaal met de dalende besteedbare inkomens in het achterhoofd bied ik een kwaliteitsproduct tegen een bodemprijs aan. Nauwelijks enige marge. Maar vooralsnog betaalt men nog steeds liever de helft meer in de supermarkt.

    Meer circumstancial evidence levert de kapperscene hier ter plaatse. In de heersende overcapaciteit was het juist de tientjeskapper die het loodje legde.

  8. forum rang 5 theo1 14 december 2012 16:40
    quote:

    k2es schreef op 13 december 2012 21:48:

    Ik ben het met Marcel Tak eens en oneens met theo1 Men is hier te depressief en negatief ingesteld waardoor de economie stagneert. Veel zaken die theo1 noemt gelden ook voor de VS (torenhoge schulden etc.etc, staten die uit de pas lopen en (bijna) failliet zijn.

    Het grote verschil is dat Amerikanen en hun media meestal positief ingesteld zijn, daardoor blijven zij consumeren en is hun economie al vrijwel weer op dezelfde hoogte als voor de kredietcrisis (voor de beurs geldt in ieder geval zeker). Zelfs de huizenprijzen gaan daar weer omhoog.

    Natuurlijk loopt Nederland altijd minstens een half jaar achter t.o.v. de VS, maar met de huidige negatieve instelling, zoals Polman ventileert (hij schaadt daarmee zijn eigen bedrijf), kan dat weleens veel langer duren.
    Ja, en in Zimbabwe gaat het nog veel slechter dus er is geen reden voor paniek. Het gaat nu even over Europa. Amerika is het probleem van de Amerikanen en die moeten zelf maar een list zien te verzinnen voor hun problemen.
30 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links