Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De jeugd van tegenwoordig

De jeugd heeft de toekomst. Als dat echt zo is maak ik me nog meer zorgen over de te verwachten economische ontwikkelingen in 2013. Kijk maar eens naar deze grafiek over de werkloosheid voor mensen jonger dan 25.

In Spanje en Griekenland heeft ruim 55 procent van de jongeren geen baan. Vooral de oplopende trend voor bijna alle landen baart me zorgen. Slechts één land toont een dalende trend, Duitsland natuurlijk. 

Ook de algemene werkloosheid in bovenstaande Europese landen loopt maandelijks snel verder op. In Nederland is dit ook goed merkbaar. Naar mijn idee biedt dit geen gezonde basis voor duurzame economische groei de komende jaren. Al helemaal vanwege de aangekondigde bezuinigingen die de overheden gaan doorvoeren vanaf 2013. 

Gevaarlijke cocktail
Oplopende werkloosheid en flinke bezuinigingen zijn een gevaarlijke cocktail die economische groei tegenhoudt. Toch word ik dan weer verbaasd als de Portugese overheid met haar nieuwe groeiverwachting komt voor 2013 en 2014. De tekorten zullen afnemen en de economische groei zal snel weer positief zijn.

Het zal allemaal wel. Voorlopig kunnen we verwachten dat Italië, Spanje en Portugal aan het Europese noodinfuus terecht komen in de loop van 2013.

Nieuwe obligatie-uitgiftes
De eisen die de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds dan weer zullen stellen zullen heus geen economische groei tot gevolg hebben en de werkloosheid nog verder doen oplopen. Mijn voorkeur blijft daarom bij obligatiebeleggingen binnen en buiten de Eurozone.

Nieuwe uitgiftes van obligaties bieden nog voldoende rente-opslag om rendement te genereren. Mocht deflatie haar intrede doen dan zullen de rentes in 2013 nog verder dalen. Aandelen blijf ik mijden, gezien de bovenstaande verwachtingen. U begrijpt het al, ik ga niet positief het nieuwe jaar in. 


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 december 2012 19:06
    Ha Richard, hoe gaat het met de voorspellinkjes? De zes maanden, na het geven van het interview in de telegraaf zijn nu wel voorbij. We zouden toch op maximaal 220 staan op dit moment volgens het betreffende beleggingsadvies in de krant.

    Ik stel voor dat je in het kerstnummer van de telegraaf een terugblik geeft op het betreffende artikel van jullie in de telegraaf van juni j.l.

    Prettig weekend,

    Roy
  2. [verwijderd] 8 december 2012 14:49
    quote:

    Warren Buffet Fan schreef op 8 december 2012 04:09:

    Ter herinnering Abma zijn voorspelling in juni (AEX ~300) dit jaar over 2012:

    www.telegraaf.nl/dft/20075393/__OHV__...

    Hij zal wel behoorlijk scheef zitten. Vandaar de negativiteit ;-)

    Grappig ook om eens terug te kijken
    www.iex.nl/Columns/Auteur/252/Richard...

    Titels als "afbouwen nu het nog kan" "wegwezen uit aandelen" "dowtheorie sell" "de AEX crash" zeggen toch genoeg over zijn persoonlijke standpunt.

    Wie weet komt er een grote correctie in 2013, maar dat weet niemand. Als je de laatste maanden zijn advies had opgevolgd, had je toch behoorlijk verloren. Een prof of paniekvogel? zeg het maar..
  3. forum rang 4 ischav2 8 december 2012 17:49
    Het geloof in een afstort heb ik verloren:

    - De rente is extreem laag en investeerders zoeken naar beter renderende alternatieven.
    - Bedrijven zijn over het algemeen tot nu toe nog steeds in staat geweest om in de kosten te snijden en daarmee hun winsten op peil te houden.
    - ECB en FED pompen "onbeperkt" geld in de markten.
    - Griekenland is failliet maar zal hoe dan ook overeind worden gehouden.
    - huizenmarkt trekt aan in de VS en daarmee is het wereldwijd herstel ingezet.
    - Schaliegas ontketend een ware energierevolutie in de VS en daarmee zal de VS meer gaan exporteren dan importeren.
    - De rente is extreem laag en daarmee het risico dat de obligatiekoeresen zullen gaan zakken bij oplopende rentes.
    - China begint weer te groeien.

    De enige risicofactor die nu overgebleven is is m.i. de toestand in het midden-oosten, waarbij Iran de grootste bedreiging vormt. Bij een mogelijke oorlog in het gebied zullen de olieprijzen skyhigh gaan en de wereldeconomie een dreun gaan geven.

  4. forum rang 4 ischav2 8 december 2012 17:59
    quote:

    The Third Way.... schreef op 8 december 2012 17:53:

    @ischav2: inflatiespook?

    Ik zou niet graag obligaties bezitten bij oplopende rentes.... Bij een beter draaiende economie horen nu eenmaal hogere rentes. Mijn ervaring leert dat de renteontwikkeling zich slecht laat voorspellen. Neemt niet weg dat wereldwijd quantitative easing is/wordt toegepast en er bij te laat terugdraaien van deze maatregelen het inflatiespook m.i. kan opdoemen.
  5. [verwijderd] 9 december 2012 23:25
    Hoge jeugdwerkloosheid is een ramp, in de eerste plaats natuurlijk voor de jongeren ik kwestie, maar ook voor de toekomst. Als jongeren jarenlang noodgedwongen thuis op de bank zitten ontwikkelen ze zich niet (of juist negatief) en beperkt dat hun ontwikkelingen in latere jaren.

    Die miljoenen werkloze jongeren zijn er ook omdat ouderen gedwongen worden tot hogere leeftijd te blijven werken. Door verminderde uitstroom van ouderen is het aantal banen aan de onderkant beperkt.

    M.i. is het beter om ouderen de mogelijkheid te geven om tegen redelijke condities op bijv. hun 64e het arbeidsproces te verlaten, en een jongere te laten instromen.

    Van die oudere heb je sowieso nog maar 1 of 2 jaar arbeidsproductiviteit te verwachten (die door de hoge leeftijd vaak al wat aan het afnemen is) terwijl die jongere de kans wordt geboden om zich de komende 40 jaar nuttig te maken. Van die jongere moeten we het in de toekomst hebben, dus laat die generatie niet verpieteren op de bank!.

    En mocht het zo zijn dat de jongerenwerkloosheid afneemt, dat moeten de ouderen natuurlijk ook gewoon doorwerken tot hun 67e: het totaal benodigde arbeidsareaal moet optimaal worden benut voor de welvaart en het welzijn van allen.
  6. [verwijderd] 10 december 2012 00:16
    Moeten de ouderen nou wel of niet doorwerken tot 67?

    Wanneer je, zoals je aangeeft, de ouderen met 64 "naar huis stuurt" en de jongeren laat instromen, dan neemt de jongerenwerkloosheid waarschijnlijk af.

    Maar als de jongerenwerkloosheid afneemt, dan zeg je dat ouderen "natuurlijk" moeten doorwerken tot 67.

    Dat is wat tegenstrijdig vind je niet?
  7. [verwijderd] 15 december 2012 02:16
    quote:

    vinno777 schreef op 10 december 2012 00:16:

    Moeten de ouderen nou wel of niet doorwerken tot 67?

    Wanneer je, zoals je aangeeft, de ouderen met 64 "naar huis stuurt" en de jongeren laat instromen, dan neemt de jongerenwerkloosheid waarschijnlijk af.

    Maar als de jongerenwerkloosheid afneemt, dan zeg je dat ouderen "natuurlijk" moeten doorwerken tot 67.

    Dat is wat tegenstrijdig vind je niet?
    Tegenstrijdig? M.i. juist niet.
    De luxe om ouderen voortijdig met pensioen te sturen kan alleen als daar een aantoonbaar groter nut (werk voor jongere werklozen) tegenover staat. Als vrijwel alle jongeren aan het werk zijn, is er kennelijk werk genoeg, en daar moeten ook de fitte ouderen voor meewerken. Economisch is het niet goed als er onvoldoende arbeidskrachten zijn: dat stagneert.

    Maar voor de rest: het beschikbare werk gewoon zo goed mogelijk verdelen, en dat gebeurt niet als je 66jarigen dwingt nog een jaartje er aan vast te knopen, waardoor een jongere werkeloos toeziet.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links