Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Drama met een grote D

Wow. We hebben niets teveel gezegd over Fondsmanager Gezocht. In twee weken hebben we met onze redactieportefeuille al aan den lijve ondervonden welke emotionele achtbaanritten professionele beleggingsfondsmanagers moeten doorstaan. En hoe moeilijk het is om het hoofd koel te houden in dramatische marktomstandigheden.

Was die markt dan zo dramatisch? Niet echt, maar een aantal van onze core holdings zorgden voor Drama met een grote D. Voor we daar meer over vertellen even een kleine uitleg voor de niet-ingewijden: sinds kort biedt IEX, samen met DeGiro, beleggers de mogelijkheid om zelf een fonds te beheren, met eigen geld, tegen zeer lage transactiekosten.

Wie dat goed doet, dat wil zeggen, wie op een steady manier outperformance weet te boeken tegen acceptabele risico's, maakt kans op een echt eigen DNB-AFM-gereguleerd beleggingsfonds. Of wint een reis naar New York. Er is geen minimumkapitaal en u kunt op ieder moment instappen. Enfin, meer leest u hier.  

Gewoon beginnen
Als redactie doen we ook een serieuze poging om een langetermijnportefeuille in Nederlandse aandelen te beheren. Omdat we zulke geniale fondsbeheerders zijn? Nee, maar we zijn er wel van overtuigd dat een portefeuille van solide wereldspelers het op termijn beter zou moeten doen dan de wispelturige en hypegevoelige AEX-index.

Voor een toelichting op onze beginselectie kunt u hier terecht, vandaag even aandacht voor de stand van zaken na twee weken. Van Corné van Zeijl hoorden we ooit de stelling dat een goede trade vaak eerst tegen je inloopt. Als dat echt zo is, hebben we een paar hele goede trades gedaan.

Onze startportefeuille stond nog in de verf toen we achtereenvolgens werden verrast door winstwaarschuwingen van SBM Offshore en Fugro en een rellend hedgefund bij Imtech. Rendementen tot vandaag respectievelijk -12%, -12% en -10%. "Zullen we per 1 december beginnen", vroegen we ons twee weken geleden nog hardop af. "Neh, gewoon beginnen, het is een langetermijnportefeuille."

Kleine achterstand
En dat is het ook, dus geen paniek, maar we beginnen natuurlijk liever met alleen maar rendementen zoals van ASML (+11%) en Boskalis (+13%). Die hebben we weer wel in de knip. Resultaat tot nu toe: een kleine achterstand op de AEX-index, die sinds 12 november +1,4% opliep, terwijl wij precies op de nullijn zijn blijven hangen.

We hadden al aangekondigd niet wild te gaan handelen en dat blijft zo. Maar we hebben nog wel ruim 15% cash op onze rekening staan en het jeukt toch wel ernstig om wat bij te kopen in op z'n minst één van onze gevallen engelen. We zijn niet de enigen die vinden dat zeker Imtech wel heel hard op zijn donder heeft gekregen.

We hebben geen haast, maar het kan zomaar dat we dat een dezer dagen gaan doen. Keep you posted. 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 21 mei “Er moet een gedragscode voor crypto-partijen komen” 2
 2. 17 mrt Fed hint op zes renteverhogingen, Azië swingt en de AEX opent in de plus 1
 3. 02 feb Azerion-topman: "Wij zijn niet afhankelijk van het geld op tafel"

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. johjoh 30 november 2012 12:27
  quote:

  pixel schreef op 30 november 2012 09:02:

  fugo turbo in 3 dagen 25% is altijd lekker ;)
  Soms is beleggen simpel
  Op 26 november wat calls FUR dec 43 gekocht voor 1,08
  Gisteren helaas de helft verkocht voor 2,69
  Doen nu 3,69 bij koers FUR 46,59 terwijl FUR vandaag nog op 47,16 gestaan heeft
 2. opa uil 19 juni 2013 15:25
  quote:

  damsterjack schreef op 30 november 2012 14:16:

  Wachten tot Fugro weer boven 50 en Imtech weer boven 20 noteren.
  Koersrange Fugro laatste 6 maanden tussen 50 en 55. Imtech tussen 18 en 22. Terugkeer naar deze niveau's moet op kortere termijn mogelijk zijn. Beslist niet verkopen!
  Beste damsterjack,
  Ik hoop dat je nog erg jong bent want anders zal je het niet zelf meer meemaken
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links