Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vallende messen

Ik sprak de afgelopen week tijdens een etentje van de vereniging van vermogensbeheerders met een beheerder over de doorgeslagen kostenbenadering van beleggingsproducten. Een beleggingsfonds kent een TER (Total Expense Ratio), een totalekostenratio. 

Een nog betere variant is de TCO (Total Cost of Ownership). Bij mijn bedrijf gebruiken we al enige tijd deze kostenratio maar de discussie ging dus over dat het eigenlijk een raar verhaal is. Want we gaan er in portefeuilles vanuit dat losse aandelen geen TER of TCO kennen.

Maar een gewone aandelenportefeuille heeft ook kosten. Zelfs een aandeel heeft een TER. Bij een beleggingsfonds deel je namelijk de kosten van de directie en overhead door het vermogen. Bij een aandeel zou je dit ook moeten doen. Alle kosten die een bedrijf maakt zou je moeten verdelen over het aantal uitstaande aandelen.

Groeiaandeel
Maar goed waar gaat het over, denkt u wellicht. Dus gauw naar wat aandelen die me opvielen. KPN kwam met een paar goede berichten de afgelopen week. Ze waren dicht bij de verkoop van telefoonpalen waar ze een behoorlijke boekwinst op kunnen maken.

En ze versterken zich in de glasvezelmarkt. Het is in mijn ogen wel degelijk een groeiaandeel, omdat nog heel veel partijen (en consumenten) over moeten naar glas. Ook in de mobiele markt is er nog volop toekomst, gezien alle gadgets en de smartphonemarkt die nog lang niet uitgegroeid is als je het mij vraagt.

Maar ondanks goed nieuws viel het aandeel flink omlaag. Je zou zeggen dat een Slim toch zou willen bijkopen, maar door veranderde wetgeving ben je tegenwoordig al met 30% in bezit verplicht tot een bod op het geheel.

Trauma-aandeel
Nu ben ik zelf privé nogal getraumatiseerd door dit aandeel, want ik verdiende privé ooit een flink bedrag aan de stijging naar 70 euro en werd bij toeval heel negatief rond de 75 euro en verdiende met puts een enorm bedrag aan de daling naar de 17 euro.

Maar verloor in de rit van 17 naar 10 weer alles wat ik daarvoor verdiend had in dit aandeel. Het was leergeld dat me leerde dat een vallend mes heel moeilijk te vangen is. Maar aangezien het aandeel bijna op niveaus staat van na de internet crash heb ik me over mijn trauma heen gezet en privé een plukje KPN gekocht.

Ook zakelijk denk ik dat ik deze lange calloptie (het aandeel is zo laag geprijsd) wel wil kopen. Maar wellicht is het wel goed op te merken dat u een gewaarschuwd mens bent.

De afgelopen weken heb ik me op IEX regelmatig verbaasd over Air France-KLM. Ik begreep helemaal niets van de stijging, maar gelukkig voor mij hebben we nu ineens een verkoopsignaal in de Twindicator.

Ik heb nu ook eindelijk een officieel verkoopsignaal in Arcelor Mittal. Ook dit aandeel deed het veel beter dan ik me kon voorstellen.

Hoewel we in de Twindicator en de EB-indicator voor Apple nog geen koopsignaal hebben wil ik best mijn nek uitstekken en met een koopadvies voor Apple komen. Om te voorkomen dat het een te groot drama wordt koop ik een turbo long.

Mocht het aandeel dan nog veel verder dalen dan verlies ik maar een klein deel, maar mocht er een herstel plaatsvinden dan kan ik daar met een hefboom van profiteren.

Vuile D... 
Om maar dan toch weer met een voorbeeld te komen hoe gevaarlijk het is om een aandeel in zijn daling te kopen. Kom ik even met Dell. Dit is een aandeel dat ik probeerde op te vangen, maar dat uiteindelijk nog weer verder daalt dan ik voor mogelijk hield.

Vorige week kwam Dell met slechte cijfers, maar ik kocht dit aandeel juist voor de introductie van Window8 en dat zit nog niet verwerkt in de laatste cijfers. Dus als ik met mijn turbo niet wordt uitgestopt dan hoop ik alsnog te gaan profiteren van het succes van Windows voor hardware-fabrikanten.

Ook de concurrenten zoals Hewlett Packard (HP) blijven in een vrije val.

We zien ook bij dit aandeel al weer bijna niveaus van na de internetcrash. Is dit een koopniveau?

Ik zou Hewlett Packard zo langzamerhand best willen opvangen. Het blijft natuurlijk een sterk merk. Het meest veilige zou echter zijn te wachten op koopsignalen...

Maar ja zo heb ik ook Nokia opgevangen en ja we hebben hier al een tijdje koopsignalen. We horen positieve geluiden over de Windows-telefoons en ook lees ik dat mogelijk de kaarten en navigatie van Nokia door andere telefoonbouwers gebruikt kan gaan worden.

Google heeft volgens mij meer ruimte omlaag dan sommige van de fallen angels. Ook hier moet ik wachten op officiële koopsignalen alvorens ik dit aandeel koop.

TNT Express heb ik wel al gekocht en vreemd genoeg kreeg het weinig steun van het goede bericht dat ze de vliegtuigdivisie verkocht heeft. TNT Express vind ik een leuk aandeel om te kopen. Ik geloof nog steeds in een bod.

Post NL is daarmee ook nog steeds koopwaardig. Maar voor wie op save speelt wacht op de officiële signalen.

Recalcitrant
Ja ik ken de oprichters van Hyves, juist omdat ik in Dell geld verloor en al mijn ritjes in Facebook zijn nog goed uitgepakt, dacht iedereen dat ik voorkennis heb in dit aandeel. Nu is het gewoon een leuk aandeel waar je lekker recalcitrant en of contrair in kan zijn.

Als iedereen het wil hebben dan short je het en als niemand het meer ziet zitten dan koop je het. Ik geloof enorm in dit aandeel omdat men echt heel veel weet van de gebruikers en die gebruikers hebben toestemming gegeven om al deze info in te zetten voor advertenties.

Technisch hebben we al een tijdje een koopsignaal maar waar dit heen gaat leiden zou ik niet durven zeggen. Ik heb dan ook zelf winst gepakt en kijk liever naar andere aandelen die ik gemakkelijker kan voorspellen.

Nog een short om lekker af te sluiten. Om tegenover een paar longs in de IT-sector een leuke short te hebben zou ik zeggen: kijk eens naar Ebay. Er zijn na de rit omhoog niet veel keuzes meer maar juist omdat we een pullback zien zou ik wel de Ebay turbo short (NL0010132742) willen kopen.

Juist omdat ik het aandeel privé niet kan bewegen ga ik zowel zakelijk als privé turbo short.

Wie het geduld heeft kan nog heel even wachten omdat het theoretisch in de pullback nog iets verder omhoog kunnen, maar aangezien de rit omlaag best fors kan zijn ga ik niet teveel pingelen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. elschenk 19 november 2012 16:57
  Nog even naar KPN. Een ieder was van mening dat ene Slim de prijs omlaag bracht, bovenstaand geeft aan dat - bij het bezitten van zo'n 30% een bod op het hele bedrijf gedaan zou moeten worden - dit niet het geval kan zijn. Alle "goeie" berichten ten spijt, het aandeel blijft een vallend mes. Nu ligt dat weer aan de veiling terwijl aan deelname (gezien de enorme toekomstige inkomsten-potentie en de lange afschrijf-periode van het bedrag) weinig direct risico verbonden is. Wie kent de echte reden van dit drama?????
 2. [verwijderd] 19 november 2012 17:28
  Geheel eens met vinno777, als je gewoon onder het motto "Keep it simple" de hele tijd overzichtelijk contrair gaat met wat je van plan bent, dus nu even niet dit, of dat, of zus of zo, wat simpelweg niet kan missen en dan ook met een 100% garantie op een goed resultaat waar iedereen duurzaam de vruchten van kan plukken niet anders dan perfect kan werken, zodat iedereen in de Eurozone en de rest van de wereld eindelijk, of het nooit zou komen, op een doorsnee dag van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis in 1 keer in het paradijs is beland, wat alleen al door de duurzame rust vanwege de duurzame afwezigheid van permanent verontwaardigd verongelijkt scorende oneliners voor niemand gelijk helemaal verkeerd hoeft te zijn!
 3. [verwijderd] 19 november 2012 18:35
  quote:

  elschenk schreef op 19 november 2012 16:57:

  Nog even naar KPN. Een ieder was van mening dat ene Slim de prijs omlaag bracht, bovenstaand geeft aan dat - bij het bezitten van zo'n 30% een bod op het hele bedrijf gedaan zou moeten worden - dit niet het geval kan zijn. Alle "goeie" berichten ten spijt, het aandeel blijft een vallend mes. Nu ligt dat weer aan de veiling terwijl aan deelname (gezien de enorme toekomstige inkomsten-potentie en de lange afschrijf-periode van het bedrag) weinig direct risico verbonden is. Wie kent de echte reden van dit drama?????
  Eelco Blok!

  Die weet het fijne er wel van.
 4. [verwijderd] 19 november 2012 19:10
  Ik zit in hetzelfde schuitje met SBM. In okt.2011 gingen er geruchten dat er een bod zou komen op SBM. In mijn optimisme heb ik een call juni 2013 uitoefenprijs 14 gekocht en een put juni 2013 uitoefebprijs 16 geschreven. Ik dacht op rozen te zitten en zit nu op de blaren!!! Een kleine maar wel schrale troost
 5. [verwijderd] 19 november 2012 20:28
  Misschien vind jij het er niet uit zien, maar kijk eens wat een succes de voorverkoop van de lumia 920 is in frankrijk en italië. De Nokia lumia 920 heeft daar de iphone 5 ingehaald...
  even ter ondersteuning:
  www.phonearena.com/news/Nokia-Italy-L...
  www.phonearena.com/news/Nokia-Lumia-9...

  Trek je eigen conlusies.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links