Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Winsttaxaties AEX-fondsen -7%

Het werd verwacht: de winsttaxaties 2012 van ondernemingen denderen naar beneden. Dit geldt ook voor de AEX fondsen. Hun winsttaxaties gaan 7% omlaag. Nadat deze week SBM Offshore, Ahold en Boskalis (Fugro als hekkensluiter vandaag nabeurs ) als laatste de derde kwartaalcijfers of trading updates publiceerden, kan de balans worden opgemaakt; zie de tabel.

Klik op de tabel voor een grotere versie. Een negatief resultaat wordt op 0 gesteld en wordt dus niet meegenomen in de gemiddelde winst per aandeel.

  • De eerste groene kolom geeft recent winsttaxaties over 2012 aan na publicatie van derde kwartaalcijfers.
  • De tweede groene kolom geeft de procentuele verandering aan ten opzichte van de taxaties gebaseerd op de halfjaarcijfers 2012. Zoals is af te lezen betreft de gemiddelde gewogen daling 7%, waarbij met name forse 2012 taxatiereducties waren voor Aperam, Arcelor Mittal, PostNL en SBMOffshore. Lichte positieve bijstellingen waren er bij Aegon en AirFranceKLM.
  • De gemiddelde winst per aandeel van de AEX voor 2012 komt nu uit op 31,69 ten opzichte van 34,08 eind augustus.
  • Ook de winsttaxaties voor 2013 zijn gedaald ten opzichte van september. Deze zijn nu 36,42 vs 38,43.
  • De taxaties voor 2014 zien er goed uit, maar hier moet niet te veel waarde aan worden gehecht. Het is vaak een simpele extrapolatie van optimistische analisten.
  • Op basis van de 2012 taxaties is de koers-winstverhouding van de AEX index met 10,2 niet hoog, maar dit geeft natuurlijk ook het geringe vertrouwen weer in een markt waarin winsttaxaties dalen.
  • Niet alleen zijn winsttaxaties onzeker; dit geldt ook voor de vermeende dividenduitkeringen. Het gewogen dividendrendement van AEX-ondernemingen is 4,2% (zie tabel). Ik denk echter dat het dividend bij een aantal ondernemingen kan tegenvallen:

    1. ArcelorMittal kondigde al een dividenddaling aan.
    2. Het getaxeerde dividend bij SBM Offshore is onzeker.
    3. Zolang ING de schuld aan de staat niet heeft terugbetaald, is ook het getaxeerde dividend over 2012 zeer prematuur.
    4. Het is ook maar de vraag of PostNL contant dividend uitkeert. Dit is namelijk afhankelijk van de verkoop van TNT Express en dit is onzeker geworden.
    5. De dividendtaxatie van bijvoorbeeld KPN, die al meer dan gehalveerd is, zou best nog wel eens verder kunnen dalen.

Onder druk
Door inzakkende bedrijfsresultaten komen verschillende ratio's en convenanten onder druk staan zoals de net debt/EBITDA-ratio. Als we de genoemde getaxeerde dividenden schrappen, dan wordt het gewogen dividendrendement van de AEX fondsen 3, 3%. Dat is weliswaar meer rendement dan op spaargeld, maar wel met een ander risico.

Overzicht gemiddeld gewogen winstontwikkeling AEX-fondsen:

Bron: Keijser Research


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links