Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Fed & Facebook

Update 22:10 uur: Auw!

Wall Street gaat net niet op de laatste stand de dag uit, maar daar is alles mee gezegd. Zeg maar waarom: winst nemen na een mooi jaar, angst voor de fiscal cliff en misschien voor geweld in het Midden-Oosten door die aanslag op een Hamas-leider door Israël. Olie dus. WTI en Brent doen +0,98% en +1,31%

Kijkt u het scorebord maar na. Niet om vrolijk van te worden...

Waar ik ook niet vrolijk van word is dat ik dit plaatje niet goed krijg. Excuses, maar ik geef het nu op.


Update 20:45: Facebook!

Facebook doet nu +11,98%, omdat vandaag een lock-up op 804 miljoen aandelen vervalt van personeel, grootaandeelhouders en andere gelukkigen van het eerste uur. Ja, dat leest u goed: omdat en niet ondanks. Dat die partijen vandaag niet als een haas al hun stukken hebben verkocht, wordt als een sterk signaal gezien.

Blijkbaar hopen zij op hogere koersen en omdat het veelal om (semi-)insiders gaat, vinden de aandelen gretig aftrek en zijn shortsellers de sjaak. Het is mooi aan de daggrafiek te zien hoe beleggers direct na opening ineens énorm veel vertrouwen krijgen, juist omdat de koers niet naar beneden kukelde zoals ze vreesden:


Update 20:30 uur: Targets voor de Fed?

Niks bijzonders aan de Fed-notulen van het laatste rentebesluit die zojuist uitkwamen. De Fed twist en quantitative east gewoon door. Wel is het zo dat sommige Fed-presidenten zich afvragen of ze zichzelf targets moeten opleggen. Iets van: als we zo en zoveel leningen opkopen, moet er zoveel procent minder werklozen zijn.

Wellicht horen we hier in de toekomst meer over. Als u echt alles wilt weten is - wie anders - Business Insider's Joe Weisenthal's artikel een aanrader. De koersen knikken een paar tienden beneden op de notulen, maar daar hoeft niemand van te schrikken. 


Update 17:50 uur: Slot

Met een keurig afgepaste -1,0089% sluit de AEX een toch weer miserabele beursdag. Ik heb al uitgebreid geblogd over opvallende namen en usual suspects onder hoofdfondsen, dus ik houd het nu kort. Het lijkt erop dat Amerikanen het zekere voor het onzekere nemen en de winst nemen voor dit jaar.

U snapt waar ik hierbij op doel, hoe loopt die fiscall cliff ruzie in Washington af? Uiteraard sleept Wall Street, nog altijd goed voor zo'n 60% van de wereldmarktkapitalisatie, de andere beurzen mee. Met de lage, huidige omzetten zijn vervolgens de gekste bokkensprongen van fondsen en items mogelijk.

Nu weer goud, zie ik ineens. Boem, zomaar een spike in de grafiek en een half procentje er bij. Ik kijk vanavond of New York nog reageert op de Fed-notulen en wat de Amerikaanse beurzen in dat altijd beslissende laatste half uur doen. Is er nog wat opmerkelijks, dan leest u dat hier. Zo niet, tot morgen.


Update 17:30 uur: Frivool Bloomie

Leuke homepage vandaag Bloomberg :-)


Update 17:20: Het IEX Beleggingsfonds heerscht!

Tsjakka, we staan bovenaan! Hebben jullie ons IEX Beleggingsfonds al gezien? Vandaar natuurlijk ook die mysterieuze Arcadis-stijging :-) Zonder gekheid, ga maar kijken wat wij uitspoken, bemoeit u er zich vooral ontzettend tegenaan en bovenal: begin zelf ook een beleggingsfonds. Gewoon, omdat het kan!

Nieuwsgierig? Kijk hier bij IEX Fondsmanager Gezocht #mooiman


Update 16:50 uur: Vreemde daling

New York in mineur, maar die -0,95% van de AEX ziet er erger uit dan het is. Ja, er staan veel fondsen fiks in het rood, maar daar zitten veel aandelen bij van wie we niets anders zijn gewend dan dat ze hard een kant opvliegen. Royal Dutch Shell is anders. Dat ex-dividend verklaart maar de helft van de daling.

Opvallend is dat van de weinige stijgers van de dag door de bank genomen de volumes veel en veel hoger zijn dan de dalers. Nog opvallender: waarom stijgt Arcadis relatief zo idioot hard op fikse omzet? Geen nieuws en geruchten; ik heb geen idee. U wel? Terug naar de AEX, waarvan de daling amper wordt bevestigd.

Ik doel daarbij niet op de andere indices, maar op:

Met uitzondering van de Bund future duidt dit eerder op een stijging... maar nee, de AEX buigt nu al -1,13% het hoofd. Tja, in van die lichtgeraakte, pure handelsmarkten zoals deze is blijkbaar alles mogelijk.

Update 17:10 uur: willen jullie ophouden met mij te pesten? Ik heb de kop van dit blog nog niet veranderd in "Helaas, omlaag", of jullie zetten de index alweer een half procentje hoger. Zo blijf ik bezig :-)


Update 15:30: Zelfs dividend is niet veilig...

Alweer een stukje over dividend! Dit keer over de VS, want is het hoog dividendfeest daar over? Interessant stukje op CNBC - met gelukkig dit keer veel harde cijfers en weinig schreeuwerige meningen - dat dividend ook onder die fiscal cliff valt en misschien wel heel nadelig voor beleggers kan uitvallen.

Door die speciale belastingmaatregelen die nu dreigen te verlopen, moeten beleggers 15% belasting betalen over dividend. Het kan zijn dat deze winstuitkering weer bij het inkomen moet worden opgeteld en dan kan het percentage oplopen tot 39,5%! Dat is geen goed nieuws voor wie van dividend leeft.

CNBC vraagt zich of hoogdividend aandelen het daarom nu al minder doen en misschien wel een afstraffing wacht. Toevallig heeft Bespoke.com een lijstje met de actuele dividendrendementen van de Dow Jones fondsen. Als ik snel langs de grafieken roetsj met de hoogste percentages... Nee, die aandelen ogen niet vrolijk.

Als het doorgaat kan dit een vlucht van zeg maar kwaliteit naar crap met zich meebrengen, dat zich zelfs uitstrekt tot Europa. Dat hangt er dan wel vanaf wat professionele beleggers voor tax moeten betalen, want Amerikaanse particulieren weten bij wijze van spreken niet dat er buiten de VS ook beurzen zijn.


Update 13:45 uur: Turbo short CIA?

De Telegraaf geeft het prachtig grafisch weer, maar of het er echt duidelijker van wordt? Hier moet een turbo, speeder, sprinter of ander hefboomproductje op te verzinnen zijn, dunkt me. Vreemd, zelfs op Intrade.com kan je niet gokken wie al dan niet de kerst halen.


Update 13:30 uur: Dividenderend

"Als het dividendrendement hoger is dan dat van Royal Dutch Shell, dan moet u er nog eens goed naar kijken." Ik schud 'm ter plekke uit de mouw, maar het zou warempel zo'n typische Corné van Zeijl beurswijsheid kunnen zijn, toch? Het klopt momenteel aardig :-) De data is van VDW:

Vandaag dus Royal Dutch Shell en maandag gaan ArcelorMittal en Aperam nog ieder 0,19 dollar ex-interimdividend. Dat zit het dividendjaar er op en ja, de AEX doet zoals u ziet een dividendrendement van +4,2%. Daar moet u een ingewikkelde spaarrekening of hoogrisico staatsobligatie voor zoeken.


Update 12:30 uur: 14-18

Drie dagen geleden herdacht Europa de wapenstilstand van 1918. En wij dan? Onze economie blijft volgens Rabobank van 2014-2018 net zo vast zitten in de modder al het westelijk front in die gruwelijke oorlog. 


Update 12:00 uur: Spech gehad

Oh, dan maar helemaal geen weg? Op zo'n manier wordt het voor Nederland nog een hele toer om uit de crisis te komen. Stukje uit De Telegraaf:


Update 11:30: Bink over Binck

Het is een goed bewaard geheim op het Damrak wie AmsterTrader Jack is. Hij heeft vaak wel zinnige dingen te melden, of weet leuke weetjes uit het circuit. Vandaag laat hij zijn licht schijnen over de Binck-affaire:

Klik de tweets anders aan, want het wordt al hele discussie. Let wel, de conclusies zijn geheel voor rekening van Jack, want ik heb er geen verstand van en ben niet ingevoerd. De affaire komt Binck niet ten goede, want het aandeel doet nu -1,22%.


Update 10:30: Unilever goes Greece!

Typisch gevalletje wal-keert-schip, want ze zijn wel goed maar niet gek bij Unilever. De loonkosten zijn in Griekenland al zo gedaald en blijkbaar zijn de andere vestigingsvoorwaarden van dien aard... ach, leest u zelf maar dit bericht over Unilever op - wie kent het niet - Ekathimerini.com (via ‏@evawiessing)

Op 22 oktober gaf ik u al deze grafiek van Mathijs Bouman mee over de loonkosten in Europa (hier zijn verhaal van toen) en daar heeft Unilever dus ook goed naar gekeken:


Update 10:15 uur: Rondje langs de velden

Hoe zeg ik wat zinnigs over deze koersen? Er gebeurt zo weinig, de omzetten zijn zo laag en er is geen enkele lijn of samenhang te bekennen. Daarmee bedoel ik dat een bepaalde sector (bijvoorbeeld vastgoed) of categorie (crap of kwaliteit) duidelijk en eensgezind richting kiest. Paar dingetjes dan toch:

  • Royal Dutch Shell levert door dat ex-dividend op opening al -1,26% in, maar staat veel lager. Blijkbaar is de markt niet blij met de bouw van die fabriek in Indonesië en die deal met Murphy Oil
  • Waarom Corio relatief zo hard daalt is mij een raadsel. Andere vastgoedfondsen dalen ook, maar veel minder. Hé, Nieuwe Steen ziet u in dit 10:00 uur overzicht nog op een plus staan, maar kleurt intussen rood
  • Nou ja zeg, PostNL ook al! Er is zo geen beginnen aan om een fondsenrondje te doen. Het is mede door die lage omzetten een pure speculatie- en handelarenmarkt
  • Oh, het cijferende Accell ook duidelijk in de min, terwijl het net nog... Juist

Ik geef het op, het fondsenrondje las ik verder af voor vandaag :-)


Update 10:00 uur: Renteverhoging?!

Er zijn ook nog landen waar geld niet gratis is en het zelfs duurder wordt. Neem dit eilandje in de Atlantische Oceaan. Is het toeval dat hier wel de complete financiële industrie gierend failliet is gegaan en het land met een schone lei opnieuw kon beginnen?


Update 09:45 uur: "Positief plasje Accell"

Accell krijgt een vrij vernietigend dopingrapport van SNS Securities. Het huis had het fonds al op reduce staan en hakt nu in het koersdoel: van 16 naar 10 euro (!) doordat de KW3-cijfers "weaker than feared" zijn:

"With ongoing margin contraction and limited organic growth, we would aim for a single digit EV/EBITA multiple. The perceived support from the dividend is insecure for the time being. As a first shot, we cut our target price to EUR 10, effectively 9x 2013E EV/EBITA, with a Reduce recommendation as a result."

De koers van Accell ontkent in alle toonaarden, want die doet nu +0,74% op ruim de helft van de dagomzet van de laatste tijd.


Update 9:05 uur: Sell Shell?

Mijn sommetje van -0,18% klopt precies: de AEX doet nu -0,36% zo even na beursopening en de AEX herbeleggingsindex (waar dat dividend van Royal Dutch Shell in blijft) staat nu op -0,18%%. Shell zelf opent zo -1,80% en dat lijkt me wat veel gezien dat dividend en de markt. Loopt er weer uit vandaag...?


Update 08:50 uur: Onvoorspelbaar

Kijk kijk kijk, de futures draaien bij! U moet er wel een vergrootglas bijpakken, maar het is iets. Zonder gekheid, héél voorzichtig zie ik een kleine draai (die de Bund future bevestigt). Verder weinig nieuws en ik mag aannemen dat het ASML-aandelenverhaal al in de koersen zit?

Wat een teleurstellende opkomst! Krach, zijwaarts of rally: doet u nog mee met gokken? Ik vind het stiekem wel een goeie: koersen voorspellen is de meest zinloze bezigheid op de beurs en u doet er niet aan mee :-)

Dan neem ik deze nog even mee...

.. en deze:


Update 08:05 uur: IEX Voorbeurs

Roept u maar in de comments: krach, zijwaarts of rally?

Al dat crash-gekrijs weer. Sla een beurssite of network op en er staat altijd wel iemand op de homepage die een (eindejaars)krach voorspelt. Waar was ie nu? Op CNBC stond net nog Marc Faber die meent dat eenvijfde van de koersen af kan. Nou, luidt de wijsheid: dat wat iedereen verwacht gebeurt niet...

Vandaar dit officieuze onderzoekje, ik vind het leuk om een beeld te krijgen wat u denkt. Ik gok zzzijwaarts tot de oliebollen. Over naar vandaag. De koerswinst van gisteren lijkt er op opening al weer door te gaan door een slap Wall Street, maar de koersen hebben nog een uur om bij te trekken. Of weg te zakken, zo u wilt.

Een agenda is er niet vandaag. Vanavond zijn er notulen van het laatste Fed-rentebesluit, Griekenland en Portugal hebben BBP KW3 cijfers en er zijn geloof ik in Italië, Spanje en Portugal stakingen. Nabeurs Wall Street kwam Cisco met cijfers en de koersreactie in de officieuze handel After Hours was +7,54%

Let op, want Royal Dutch Shell gaat op opening 0,43 dollar ex-dividend (afgerond 0,34 euro), ofwel ongeveer -1,26%. Voor de AEX betekent dit een aderlating van plusminus -0,18%, want De Koninklijke heeft nu een indexgewicht van 14,38%. OK, ik zie groen en rood geknipper. De koersen komen tot leven:

  • De futures openen een beetje lager en de Bund future een beetje hoger. Gemakkelijker kan ik het niet maken :-)
  • In Azië zijn er louter minieme plusjes en minnetjes. Er gebeurt helemaal niks daar
  • EUR/USD staat nog altijd net boven 1,27. Tijd voor herstel, of komt er nog een tik?
  • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent zijn ook nog niet uit bed. Kleine plusjes

Futures om 08:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Turkije, Servië en Griekenland dus... Logisch, zou denk ik hooguit Johan Cruijff zeggen :-) Het gaat hier om de MSCI landenindices in dollars en exclusief dividend.

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

Belangrijkste buitenlandse KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

  • 09:30 Nederland: detailhandelsverkopen oktober
  • 11:00 Griekenland: BBP KW3
  • 11:00 Portugal: BBP KW3
  • 14:00 Staples: cijfers KW3
  • 14:30 VS: detailhandelsverkopen oktober (consensus: -0,1%)
  • 14:30 VS: inflatie (PPI) oktober (consensus: +0,2%)
  • 16:00 VS: bedrijfsvoorraden september (consensus: +0,4%)
  • 20:00 VS: notulen Fed-rentebesluit 24-10
  • Italië, Spanje & Portugal: algemene stakingen

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 november 2012 10:48
    Arend Jan,

    Begin dit jaar had je een bedrijfsportret van Accell. Waar het venijn in de staart zat, nl dat de bestuursvoorzitter zijn aandelen verkocht. Er was nog even discussie of dat er toe deed. En nu, een paar kwartalen later, weten we dat het er inderdaad toe deed.

    Een bestuurder die zelf geen aandelen van zijn bedrijf wil: AcSell dus.
  2. [verwijderd] 14 november 2012 11:32
    Hallo allemaal,

    davantage: oneens. Dat SNS toast is betekent nog niet dat geen kundige en integere mensen werken

    !@#$!@!: dank, wissik niet!

    Groenvoer: goed onthouden :-) Hier dat interview van 1 juni van mij met Accell CEO Rene Takens, zie de laatste vraag:
    www.iex.nl/Column/77476/Gele-Trui-Acc...

    In het register kan je idd zien dat Takens doorlopend verkoopt, behalve... dit jaar. De laatste transactie is alweer van 23 mei.
    www.accell-group.com/nl/insider-trans...

    Interpreteren moet iedereen zelf doen, maar vindt Taken de koers nu soms te laag dat hij z'n stukken vasthoudt...?

    Groet,
    Arend Jan
  3. [verwijderd] 14 november 2012 16:48
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 14 november 2012 11:32:

    Hallo allemaal,

    Groenvoer: goed onthouden :-) Hier dat interview van 1 juni van mij met Accell CEO Rene Takens, zie de laatste vraag:
    www.iex.nl/Column/77476/Gele-Trui-Acc...

    In het register kan je idd zien dat Takens doorlopend verkoopt, behalve... dit jaar. De laatste transactie is alweer van 23 mei.
    www.accell-group.com/nl/insider-trans...

    Interpreteren moet iedereen zelf doen, maar vindt Taken de koers nu soms te laag dat hij z'n stukken vasthoudt...?

    Groet,
    Arend Jan
    Ja leuk. Maar zie ik het nou goed dat Takens mei 2011 alles (ruim 100K stukken) heeft verkocht? Was toen met 20 euro de hoogste koers ooit.
    Ik zal iets niet snappen, maar het lijkt net of hij er de volgende dag weer 210K krijgt.

    2 miljoen extra, lekkere bonus.
    En dan slechte cijfers presenteren terwijl heel (noord) Duitsland op de elektrische fiets stapt. Dat lijkt erop dat ze van gazelle verliezen.
    En accell koopt raleigh helemaal in Amerika (ver van huis maar in zijn sas) terwijl ze kennelijk de oosterburen nog niet eens onder controle kunnen krijgen én Takens wil misschien (weer) een wielerploeg formeren.

    Lijkt op zonnegodgedrag, daar in Friesland. Advies: koop gerust een fiets van ze maar vooralsnog geen aandelen. Daar gaan vast nog meer lijken uit de kast rollen.

20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links