Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Toch nog óngezellig :-(

Update 22:30 uur: Cisco disco

New York ging zo'n beetje op de laagste koers de dag uit op weer een sáááí Wall Street. Het venijn zit 'm in de staart. Dow Jones-fonds Cisco, dat zojuist met prima KW3-cijfers komt, zorgt nog voor actie. Deze quote pik ik van CNBC:

Cisco's CEO John Chambers on CNBC: We Don't See a Compromise (fiscall cliff? AJK) in US; We're Going to Invest in Canada

Ja, net als in Europa maakt ook in de VS de politiek meer kapot dan u lief is met hun kinderachtige geruzie. Dat is wat mij zo verontrust: deze crisis reinigt niet, zoals het hoort. Financiële en (semi-)publieke sector en politiek zélf voorop. Alles blijft bij het oude, wat zo juist zo heeft gefaald.

Maar goed ik dwaal nu af. Cisco doet nu +6,29% in de handel nabeurs op aardig volume. Verder? Ach, kijkt u het rijtje even af. De AEX future (FTI) sloot -0,12% en EUR/USD watertrappelt om boven 1,27 te blijven.


Update 17:50 uur: Slot

Beurdag in twee delen: gelukkig was er om 15:30 Wall Street om de Europese indices uit het slop te trekken. Eigenlijk was die draai ook de enige actie van vandaag. Indices, EUR/USD, Bund future en goud doen niet veel. Bij de oliebenchmarks houdt WTI zich gedeisd, maar Brent daalt behoorlijk.

TNT Express en PostNL zijn zowaar een keer winnaars van de dag na al die klappeen van de laatste tijd, maar volgens mij is er nog geen nieuws over die hoorzitting van UPS bij de Europese Commissie. Opvallend ook dat veel grote, defensieve aandelen bij de winnaars van de dag staan.

Aan de onderkant zijn weer de bouwers de pineut, net als KPN en een paar usual suspects. Verder staan óók daar een paar (grote) defensieve aandelen. Zeg maar waarom... Oh ja, let morgen op, want de AEX begint met een handicap door die 0,43 dollar ex-dividend van Royal Dutch Shell.

Vanavond kijk ik nog met een half oog naar de cijfers van Cisco en vooral de koersreactie in de handel officieuze nabeurs. Oh ja, Apple-fans. Cisco was rond 2000 het grootste beursfonds ter wereld. Sinsdien is het allemaal wat minder en stiller geworden...


Update 17:30 uur: Hold de Heineken dief!

Wie o wie heeft even na 16:00 uur die 6000 stukje sofzo Heineken Holding verkocht? Mogen wij de helft van de winst, want dit is wel heel erg easy money :-) Kijk maar: collega Pieter kort schreef om 15:20 uur een blogje dat wij met de IEX-redactie - zie zijn disclaimer - long Heineken Holding zijn

Boing, gelijk een koopgolfje er achter aan en inderdaad even na 16:00 uur iemand die eieren voor z'n geld kiest. De mazzelaar :-)

Zonder dollen, hier heb ik Heineken (-0,04%) en Heineken Holding (+0,75%) in één grafiek en u moet zelf maar bepalen of wij meer mensen op het idee heebben geebracht van deze aloude Damrak-discounttrade.


Update 17:00: Asjemenou!

Wat is de trigger? De (valt u niet van uw stoel I) meevallende winstcijfers van UniCredit +4,21%, de (valt u niet van uw stoel II) de verhoogde winstraming, outlook en dividenduitkering van Xerox(+2,37%), of de spetterende outlook van Home Depot (+4,28%) - valt u niet van uw stoel III - door herstel van de Amerikaanse huizenmarkt?

Misschien wel alle drie, maar na een dagje herfstachtig muffen staan de indices weer in het groen en EUR/USD heeft de 1,27 weer op het bord. Met name onze financials zijn flink gedraaid.Tja, het blijven deze weken wispeelturig emarkten waarin bij het minste of geringste we compleet de andere kant uitdraven.

Ofwel, om een aloude beurskraker maar weer eens uit het vet te halen: vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van.


Update 16:45 uur: "Wie belegt is gek!"

Kent u dat? Als u iemand vraagt of hij of zij ook belegt, dat u dan bijzonder glazig wordt aangekeken? Beleggen is uit en voor velen zelfs een vies woord. Dat bijkt bijvoorbeeld ook uit de chronisch lage omzetten op de beurs, ondanks die prachtige rally van de indices (én AA(A)-obligaties) sinds 2009.

Het duurt vast nog minimaal een generatie voordat de collectieve trauma's van het klappen van de beursbubbel na 2000 en de kredietcrisis van 2008 een beetje zijn verwerkt. dat blijkt ook uit twee interessante Google indices: de Google Investing Index en de Google Financial Planning Index.

Ze werken heel simpel: Google telt alle trefwoorden die ook maar enigszin verband houden met beleggen en financiële planning die in haar zoekmachine worden gegooid bij elkaar op en voilá: dat levert de volgende grafieken op met de meest geturfde trefwoorden:

Zei daar iemand goud en zilver...?

Gaat het nu niet om. U hoeft geen technisch analist te zijn om in beide grafieken een lange neergaande trend te ontwaren. Ofwel, het grote publiek is inderdaad hoe langer hoe minder geïnteresseerd in beleggen. Dat is nog tot daar aan toe, maar ook actief bezig zijn met de eigen financiële toekomst lijkt er niet meer bij..

Ik moet voorzichtig met conclusies omdat de grafieken gebaseerd zijn op Engelse trefwoorden, maar is er misschien verband tussen de aversie tegen beleggen en de spaarszin (in ons land)?


Update 15:20: Heerlijk, Helder, Holding

Even een kleine sneak preview: vandaag zijn we druk bezig om de eerste posities in te nemen in het redactiefonds waarmee we meedoen aan de competitie Fondsmanager Gezocht. Morgen plaatsen we een  beginselverklaring waarin we onze eerste posities toelichten, maar eentje krijgt u nu mee. Het is meteen een leuke update van een oude bekende trade. 

Om ons moverende redenen - morgen meer daarover - willen we ook Heineken in de portfolio opnemen. De vinger hing al boven de koopknop, toen me de verhalen van Corné van Zeijl en recent nog John van der Schenk te binnen schoten. Soms kan het verstandiger zijn om niet Heineken zelf, maar Heineken Holding te kopen.

Het een is simpelweg een houdstermaatschappij van de ander, maar toch lopen de waarderingen soms opvallend uiteen. En jawel hoor, de Van Zeijl-vuistregel (boven de 15% wordt de discount interessant om op te handelen) gaat volledig op: 18% zelfs!

Kortom, we spelen in ons fonds Heineken niet met het aandeel zelf maar met (dixit Corné) "een lui aandeel, dat achter zijn grote broer aansjokt". Komt mooi uit, want we vonden Heineken een beetje duur. Wie liever niet de long-exposure heeft kan ook iets soortgelijks optuigen als John van der Schenk heeft gedaan. (Pieter Kort)

Full disclosure: de IEX-redactie heeft per vandaag in haar Fondsmanager Gezocht-portefuille dus een longpositie (heel bescheiden, maar toch) in Heineken Holding. 


Update 14:00: Met recht spaarbanken

Nee, geen Nederlandse namen. Maar kijk, banken zijn net gewone mensen. Als ze bang voor de toekomst worden gaan ze sparen in plaats van geld te laten rollen. WSJ heeft uitgerekend hoeveel euro de Europese banken intussen bij centrale banken hebben uitstaan: een onthutsende 1,1 biljoen euro - and counting.

 

Nee, oppottende consumenten en banken, sanerende bedrijven (daar kunt u namelijk op wachten) en potverterende overheden, zo komt  Europa nooit uit de malaise. Klik op het plaatje om de - hallo, daar zijn ze weer - namen van de spaarbanken vol en leesbaar in beeld te krijgen:


Update 13:30: Griekse griezelschuld

Rapportje van Goldman Sachs in de mail. Over Griekenland. Die schuldenreductie tot 120% BBP in 2020. Gaat niet lukken hoor, meent Goldman Sachs. De zakenbank kan het weten, want ze kent de Griekse cijfers en mores als geen ander. Ooit hielp ze het land de Europese Unie in te moffelen.

Dit is trouwens de Griekse schuld. Eigenlijk is de EU al voor de helft eigenaar van het land:

Geef ik u nog de samenvatting uit het rapport mee. Goldman Sachs schrijft het allemaal heel diplomatiek op, maar het komt er op neer dat een rigoreuze afschrijving op de schuld onontkoombaar is.


Update 12:30: Apple en Microsoft dissidenten

Hardcore Apple-fans gniffelen natuurlijk dat Microsoft niet alleen de software, maar zelfs de managementperikelen van Apple overneemt. De gelijkenis is wel treffend: een paar weken geleden moest chef software én - volgens insiders dan - Steve Job's kroonprins Scot Forstall het veld ruimen.

Gisteravond was er het nieuws dat de gedoodverfde Steve Ballmer-opvolger Steven Sinofsky zelfs per direct weg is bij Microsoft. Daar waren beleggers niet blij mee, want het aandeel daalde -2,91% op een volledig stilstaande brede markt. Pre-market doet de koers nu -1,04% op minuscule omzet.

Heb ik nog een Apple-dissident. OK, ze is niet de belangrijkste, maar ik vind het een veeg teken. Ik spreek net een kennis die al jaren toegewijd en fanatiek Apple-gebruiker is. Waarom weet ze zelf ook niet, maar ze is zat van haar MacBook en blieft ook geen iPhone: "Ik wil gewoon eens wat anders."

OK, het is maar één Apple-klant, maar ze was wel ooit zeg maar een early adaptor. Wellicht toch iets om rekening mee te houden voor Apple-beleggers die van geen downside willen weten. Het merk blijft niet eeuwig hip en hot, hé?


Update 11:30: "Blijf weg van TNT en Post"

Vandaag pas verdedigt UPS haar overnamepoging van TNT Express voor de Europese Comissie (sorry, ik dacht dat het gisteren was). Theodoor Gilissen zet in haar reseach vandaag precies uiteen hoe de vork in de steel zit. Het huis heeft ook een duidelijk advies: wegblijven! Ik copypaste een paar alinea's:


Update 11:15 uur: ZzzEW

De Duitse ZEW vertrouwensindex komt net uit en beleggers und änalisten zijn in dik twee jaar niet zo depressief geweest als nu. Britse humor dan maar:


Update 10:45 uur: Rondje langs de velden

Met nu 36% van de dagomzet van de laatste tijd is SBM Offshore nog het meest verhandelde fonds vandaag. De rest... Bijna niks te doen. De desinteresse druipt ook van de koersen af. De AEX lijkt ook wel vastgeroest aan die 330. Eens kijken bij de hoofdfondsen hoe het er voor staat:

  • SBM Offshore is daler van de dag. Credit Suisse (underperform) verlaagt het koersdoel van 12 naar 11,50 euro, meer nieuws is er niet. Of sorteren beleggers alvast voor op de cijfers van donderdag?
  • Verder zijn het de bekende namen bij de dalers van de dag, veelal fondsen die het altijd (net) beter of slechter doen dan de markt
  • De schade voor SNS Reaal door dat fraudeverhaal valt mij eerlijk gezegd mee. Het fonds is nog nét geen pennystock
  • Wolters Kluwer is wel een opvallende daler. Het aandeel heeft een mooi jaar achter de rug, maar de klad zit er nu in. Winst nemen? Zou kunnen, maar waarom blijft Reed Elsevier, dat het ook goed deed dit jaar, dan wel liggen?
  • Blijkbaar geeft dat grote belang van Norge Bank in het bedrijf  ASMI-beleggers vertrouwen
  • Vraag me niet waarom TNT Express zomaar stijgt, maar PostNL weer niet. Bij deze fondsen is alles mogelijk, pure speculatie
  • Verder liggen de financials, bouwers en uitzenders niet zo lekker, maar dramatisch is het niet. Ik heb het wel eens erger gezien
  • Zelfs binnen de AScX is er weinig actie. Zelfs Sligro doet helemaal niks op die overname

Nou, u wordt vast niet vrolijk van mijn teksten. Het spijt me, maar er valt vandaag niets van de beurs te maken. Te meer daar ook de indices en de toonaangevende andere items helemaal niks doen.


Update 08:50 uur: Karig ontbijtje

Paar dingetjes nog: SNS Securities verhoogt het advies voor Arcadis:

"Reaching Arcadis' 2013 strategic targets will be harder than in previous strategic plans. Nevertheless, we expect that most targets will be met and that Arcadis will deliver on its promises once again. We believe that Arcadis has not been rewarded enough for its changed profile. Buy, PT raised to 22"

Verder (ANP):

De koersen? Nou, zoek de verschillen met driekwartier geleden:

Hm, dit is echt een aardverschuiving:

Haha, geen idee wie dit is en hoe die in mijn Twitter-timeline verzeild is geraakt, maar hij is wel héél erg grappig :-)


Update 08:05 uur: IEX Voorbeurs

EUR/USD onder 1,27, meteen wakker dus. Griekenland dus. Iets met 31,5 miljard euro. Vraag me niet naar de details, die houd ik al lang niet meer bij. Maakt ook niet uit, het land houdt vanochtend (ik ben niet zeker over het tijdstip) een obligatieveiling en we zien wel aan de vraag en de rentes hoe hoe de gifbeker smaakt.

Deze leuke Bloomberg-mevrouw weet het Griekse gedoe héél bondig samen te vatten:

Aan de andere kant van de plas gaat dat kinderachtige gezeur over die fiscal cliff ook onverminderd voort. Ga er gemakshalve maar van uit dat als de kerstkalkoen al in de oven zit, er alsnog een (schijn)oplossing komt na veel gedoe. Het zal wel net als het Griekse probleem gewoon weer een tijdje vooruit worden geschoven.

Kortom, de markt staat nu in de risk-off modus: even geen aandelen en EUR/USD, maar veilige obligaties. Bij ons zijn geen KW3-cijfers, maar in het buitenland zijn een paar aardige namen. Die gaan de markt geen richting geven, maar misschien dat de Duitse ZEW-ondernemersvertrouwenindex de koersen een knikje mee geeft.

Mario's flitspaal

Weinig aandelennieuwtjes nog bij ons, of het moet zijn dat - een ongeluk komt nooit alleen! - volgens het FD er sprake is van fraude bij de vastgoedpoot van SNS Reaal, Publicis lanceert officieel het bod op LBi en Aegon haalt haar naam van het Ajax-shirt. Een vage Griekse bank zou een leuke en waardige opvolger zijn :-)

Intussen lopen de rentes op de bekende AA(A)-obligaties op en - juist - die op de rommel op. Italië staat weer boven 5% en Spanje krijgt 6% in zicht. Ergens daarboven staat de flitspaal van ECB-president Mario Draghi en daar wilt u echt niet tegen speculeren, want dat wint hij toch :-) Goed, we gaan naar de koersen kijken:

  • De futures openen lager, maar er is zeker geen man overboord. De Bund future bevestigt netjes de daling
  • In Azië presteer vooral Shanghai slecht, verder vallen de minnen   ook wel mee
  • EUR/USD is de draad wel helemaal kwijt en staat te huilen onder 1,27
  • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent moeten ook allemaal een paar tienden terug

Futures om 08:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Vorige week nog ging de markt zwaar nat op die naar beneden bijgestelde groeiverwachtingen voor de EU. Het goede nieuws is dat economen nog vaker als wij beleggers scheef zitten, het slechte nieuws dat de uiteindelijke cijfers nog lager kunnen zijn. Waarom economen het altijd verkeerd hebben, ziet en leest u hier.

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

Belangrijkste buitenlandse KW3-cijferkandidaten

Macro-agenda

  • 05:30 Japan: industriële productie oktober (consensus: -4,1%)
  • 10:00 Griekenland: obligatieveilingen
  • 10:00 Nederland: obligatieveilingen
  • 10:00 België: obligatieveilingen
  • 11:00 Duitsland: ZEW vertrouwensindex november (consensus: -9,8)
  • 20:00 VS: Federaal budget oktober (consensus: -113,0 miljard dollar)
  • EU: ecofin EU-budget

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 13 november 2012 09:54
    •De geplaagde vastgoedpoot van SNS Reaal is opgeschrikt door mogelijke fraude. Een zakenpartner van de bank-verzekeraar heeft aangifte gedaan bij de Fiod tegen puinruimer Buck Groenhof (FD)

    Goh, er is gefraudeerd bij de vastgoedtak van SNS. Ik ben geschokt.

    Je kunt het beter in de krant zetten als je ergens een eerlijke vastgoedhandelaar hebt gevonden.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Onderwerpen:

Gerelateerde instrumenten

  1. Aegon 17:37
    5,522
    -1,15% -0,064
  2. AEX 18:05
    860,01
    -0,62% -5,35
  3. Apple 18 apr
    167,040
    -0,57% -0,960
  4. Arcadis 17:38
    58,700
    -0,76% -0,450
  5. Fagron 17:35
    17,600
    -0,56% -0,100
  6. Heineken 17:38
    89,640
    +1,86% +1,640
  7. 74,600
    +1,63% +1,200
  8. 3,321
    -1,72% -0,058
  9. 404,330
    -1,82% -7,510
  10. 1,225
    -1,29% -0,016
  11. SBM Offshore 17:35
    14,560
    +0,69% +0,100
  12. 13,820
    0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links