Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Aanloopje

De opwaartse vaart zit er goed in, maar een stapje terug in de komende dagen zou een normale reactie zijn in de AEX. Zoals verwacht hebben de horizontale weerstanden (voormalige toppen) van 336,50 en 337,30 geen tegenstand geboden. De AEX vormde een hoger topje bij 338,55.

Op minder dan twee indexpunten is hij daarmee de dubbele jaartop van 340,20 genaderd. Ik verwacht in de laatste twee maanden van dit jaar nog steeds een opwaartse doorbraak door dit niveau en een test van mijn doelzone van 346,85 tot 351. Hier liggen de toppen van vorig jaar juli.

Pas in het eerste kwartaal van volgend jaar houd ik rekening met een test van de top van vorig jaar van 373. In de bewegingen vanaf begin oktober vanaf een dieptepunt van 321,80 is een stijgend trendkanaal te onderkennen. De bodemlijn loopt langs de bodems van 321,80 en 325,35 en ligt vandaag bij 327,10.

Niet volledig terug
Aan de bovenkant ligt een toppenlijn, momenteel bij 339,40 die afgelopen vrijdag op een haar na werd getest .Een stapje terug in de komende dagen is dan ook normaal. Ik verwacht echter geen volledige terugval naar de stijgende bodemlijn, dat lijkt een brug te ver.

Het eerste steunpunt van 336,50 lijkt juist te dichtbij en ik verwacht niet dat deze genoeg steun zal bieden. De belangrijkste steunzone ligt opnieuw in de bekende steunzone van 331,60 (50-daags gemiddelde) tot 332,85 (horizontale steun).

Zolang de AEX hier in de komende dagen boven weet te blijven (en dat is wel mijn verwachting), lijkt een opwaartse versnelling reëel. De verwachte terugval van vandaag en mogelijk enkele dagen dient als aanloopje voor de uiteindelijke opwaartse doorbraak van 340,20.

Hogere bodem
In het langere beeld stelde deze hele terugval weinig voor ondanks dat er sprake was van een echte correctie (minimaal 5%). De index vormde recent bij 321,80 (precies een maand geleden) wel een bullish engulfing op de weekgrafiek en dat zijn vaak belangrijke aanwijzingen voor een hogere bodem.

Het lijkt dan ook reëel dat hiermee voor de komende tijd de bodem is gevormd. Onder de genoemde stijgende bodemlijn ontstaat meer zwakte, maar dan ligt nog steeds een belangrijk tussenliggende steun bij 325,35.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Indicatoren: hogere bodems en toppen
De technische indicatoren onderstrepen het geschetste technische beeld. Beide indicatoren gaven koopsignalen met de opwaartse doorbraak van de dalende toppenlijn. Ook hebben beide indicatoren een patroon van hogere bodems en toppen gevormd.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

252 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. minister president Balkenende 5 november 2012 09:24
    Eerste Kabinet Rutte heeft in 24 maanden tijd geen AEX erbij opgeleverd.
    En nu?
    Elke premier die een keer met PvdA ging regeren, was het meteen het einde van zijn ambt. Lubbers (1989-1994),Kok (uiteraard ook), Balkenende, ikzelf (2006-2010) en nu dus Rutte.
    We gaan het meemaken!
  2. [verwijderd] 5 november 2012 09:30
    quote:

    fred optie schreef op 5 november 2012 09:27:

    [...]

    Warum dan wohl?
    Omdat het altijd zo is. Je verwacht een min vanwege USA, dan gaat het idd eerst een stukkie omlaag en vervolgens worden de beertjes weer genept.

    TA gezien een steunlijn die gehouden heeft en daar hou ik me aan vast. Ik zie niet hetzelfde als Platta, maar dat zal wel timeframe, interpretatie en gevoel zijn.

    Meestal zit ik fout als ik op gevoel ga, en dit was eerlijk gezegd meer een gevoelstrade dan een echte TA trade.
  3. [verwijderd] 5 november 2012 09:32
    Als de DAX binnen een paar dagen onder de 7200 komt dan denk ik dat de jaartop al in Sept gezet is (7479). De DAX zat in okt in een soort megafoon patroon, maar heeft voorlopig geen hogere top dan de 7448 van 18/10 weten te zetten. Komt de DAX zo rond de 7100 dan neemt de grafiek vanaf begin oktober een SHS vorm aan en op zijn best (voor de bulls) is er dan sprake van een licht neergaande trend.
  4. [verwijderd] 5 november 2012 09:32
    quote:

    De Roodjiever schreef op 5 november 2012 09:30:

    [...]

    Omdat het altijd zo is. Je verwacht een min vanwege USA, dan gaat het idd eerst een stukkie omlaag en vervolgens worden de beertjes weer genept.

    TA gezien een steunlijn die gehouden heeft en daar hou ik me aan vast. Ik zie niet hetzelfde als Platta, maar dat zal wel timeframe, interpretatie en gevoel zijn.

    Meestal zit ik fout als ik op gevoel ga, en dit was eerlijk gezegd meer een gevoelstrade dan een echte TA trade.
    ok ik begrijp het.
252 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links