Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Binck: Weer de beste broker

Weer is BinckBank verkozen tot beste online broker in het IEX Netprofiler Internet Brokeronderzoek. Het onderzoek is dit jaar voor de zesde keer uitgevoerd en het is de vijfde keer dat Binck met de hoofdprijs naar huis gaat.

In 2011 ging het nog om een nipte overwinning met 0,1 punt verschil ten opzichte van de nummer twee, Lynx (7,6 tegenover 7,5). Dit jaar loopt Binck uit en is het verschil met de nummer twee, Alex, 0,6 punten (7,9 voor Binck en 7,3 voor Alex).

Zowel de consumenten als de experts zijn het meest positief over de site van Bink. In beide categorieën behaalt Binck dit jaar de hoogste score. Lynx, de runner up van vorig jaar is dit jaar weggezakt naar de vierde plaats, ten koste van respectievelijk Alex en Today’s Brokers.

Van de grootbanken heeft ABN Amro, net als in 2011, duidelijk de beste site. Rabobank, SNS en Saxo en als laatste ING scoren duidelijk minder in gebruiksvriendelijkheid, mogelijkheden en geboden informatie.

Experts en klanten
Het Brokeronderzoek is uitgevoerd in oktober 2012. Net als in de voorgaande jaren bestaat het onderzoek uit twee delen

 • de expertanalyse
 • een klantenonderzoek

In de expertanalyse zijn de websites van de tien voornaamste Nederlandse brokers onderworpen aan de kritische blik van de usability experts van Netprofiler. Hierbij zijn de basismodules voor de beginnende belegger geanalyseerd.

De sites van de brokers zijn beoordeeld aan de hand van elf criteria zoals geboden informatie, functionaliteiten en gemak van orders plaatsen. Elke broker heeft een cijfer van 1 tot 10 gekregen voor deze elf criteria. Het gemiddelde van deze cijfers is het eindcijfer van de expertanalyse.

Het klantenonderzoek bestond dit jaar voor het eerst uit een usability-onderzoek. Totaal twaalf meer en minder ervaren beleggers hebben de sites van alle instellingen bezocht, ze hebben orders geplaatst en hun oordeel gegeven over de diverse kenmerken.

Het gemiddelde van deze beoordelingen leverde het eindcijfer op van het klantenonderzoek. Het gemiddelde van de expertanalyse en het klantenonderzoek vormen samen het eindcijfer per broker.

 
Expertanalyse
Klantenonderzoek
Eindcijfer
1 Binck Bank
7,91
7,80
7,85
2 Alex
7,23
7,32
7,27
3 Today's Brokers
7,45
6,92
7,19
4 Lynx
7,09
6,82
6,95
5 Saxobank
6,82
6,82
6,82
6 ABN Amro
6,86
6,64
6,75
7 Mijnbroker
6,86
6,58
6,72
8 Rabobank
6,77
6,46
6,62
9 SNS Bank
6,41
6,27
6,34
10 ING
6,32
6,32
6,32

Kleinere verschillen
Binck Bank blijft de beste overall broker met het eindcijfer 7,9. In het voorgaande jaar zakte Binck naar een 7,6 vanwege de overgang naar een nieuwe website met wat kleine gebreken. Nu is de website zowel in het klantenonderzoek als in de expertanalyse weer gelijkwaardig beoordeeld.

In de expertanalyse scoorde Binck hoger dan de concurrenten op punten als:

 • navigatie
 • geboden zoekfunctie
 • aanmeld- en orderproces

Vrijwel alle brokers zijn het afgelopen jaar weer actief geweest met het aanpassen en verbeteren van hun websites en platformen, waardoor de uitslagen tussen de brokers steeds kleiner worden. Tussen de brokers en grootbanken wordt het verschil juist iets groter.

Uit het onderzoek blijkt dat er twee belangrijke zaken die beleggers op de website van de brokers willen uitvoeren zodra ze ingelogd zijn:

 1. het bekijken van hun portefeuille
 2. het zien van relevante ontwikkelingen op de markt

De beleggers geven ook aan dat ze klaar zijn voor personalisatie van de geboden informatie zodat ze bijvoorbeeld informatie over Philips en branchegenoten zien als dit aandeel onderdeel is van hun portefeuille.

Naamsbekendheid
Veilig handelen is in deze editie van het brokeronderzoek anders beoordeeld door de beleggers dan vorige jaren. Voorheen werden de grootbanken gezien als een veilige manier om te beleggen, nu wordt duidelijk dat specialistische brokers als Bincken Alex niet langer als minder veilig gezien worden.

Beleggers geven aan vooral te kijken naar de bekendheid van de broker. Websites als Today’s Brokers, Lynx en Mijnbroker zijn wat minder bekend bij het grote publiek.

Saxobank is dit jaar voor het eerste in het onderzoek meegenomen. Ervaren beleggers beoordelen het platform van Saxobank positief. Mede hierdoor komen zij direct in de middengroep van de brokersites binnen.

Totaal zijn de volgende zeven prijzen uitgereikt :

Prijs Winnaar
Beste broker overall Binck Bank
Beste broker volgens experts Binck Bank
Beste broker volgens de consumenten Binck Bank
Beste grootbank voor online beleggen overall ABN Amro
Beste grootbank voor online beleggen volgens experts ABN Amro
Beste grootbank voor online beleggen volgens consumenten ABN Amro
Beste nieuwkomer Saxobank

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

 1. 25 nov Aandelen kiezen in 6 stappen
 2. 22 nov Deze crypto-exchanges zijn favoriet onder beleggers 10
 3. 21 nov Online uw geld laten beleggen? Let op deze punten

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 1 november 2012 12:23
  ik begrijp niet dat LYNX op plaats 4 staat. Ik ben zowel klant bij LYNX als bij BINCK, maar ik denk er sterk over om mijn rekening bij LYNX op te heffen. Ondanks de lagere tarieven bij LYNX, maar vooral vanwege de klantonvriendelijke site om te handelen. Het is een zeer gecompliceerd handelssysteem, waarmee ik nog steeds niet overweg kan, ondanks een cursus (!) waarin e.e.a. werd uitgelegd.
 2. [verwijderd] 1 november 2012 15:19
  ten vervolge op mijn vorige reactie met een kritische noot t.a.v. het handelssysteem van LYNX wil ik toch graag bevestigen dat de service van LYNX via de telefoon vwb hulp bij het plaatsen en uitvoeren van orders alle lof verdient ! De medewerkers zijn erg behulpzaam en klantvriendelijk.
 3. Pieter Kort 1 november 2012 17:20
  quote:

  Bosbeer schreef op 1 november 2012 11:07:

  geachte redactie,

  Is er een rekenfout gemaakt in het overzicht?
  ABN AMRO 6,9 plus 6,6 is eindcijfer 6,9
  Mijnbroker 6,9 plus 6,6 is eindcijfer 6,7

  Er is inderdaad een foutje gemaakt. We hebben zojuist de goede cijfers (nu met twee decimalen achter de komma) ontvangen en hierboven in het artikel geplaatst.

  PK
 4. bergen333 2 november 2012 01:22
  Er werd op elf criteria beoordeeld, maar er worden er maar drie genoemd. Waarom niet alle elf even vermeld, kleine moeite. Als ik het goed begrijp telden de tarieven niet mee in dit vergelijkend onderzoek.
  Voor 'usability experts' bestaat een nederlandse vertaling: bruikbaarheidsexperts of gebruiksexperts.
  Twee decimalen achter de komma is een pleonasme: of twee decimalen, of twee cijfers achter de komma.
 5. Lynx 5 november 2012 09:37
  quote:

  bartholomeus schreef op 1 november 2012 16:29:

  Heb in het verleden ook met de software gewerkt die LYNX gebruikt (bij IB zelf), rampzalig vond ik het.
  Beste Bartholomeus,

  Het Lynx Handelsplatform is Nederlandstalig en vooraf ingesteld met alle grote beurzen. Hierdoor kunt u heel gemakkelijk starten met handelen. Dit is anders dan direct bij Interactive Brokers.
  Daarnaast heeft u natuurlijk toegang tot onze Nederlandse klantenservice.

  Heeft u vragen? Wij horen dit graag.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin Schavemaker
  Lynx
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links