Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Sandy bedankt, +1,2% :-)

Update 17:45 uur: Slot

Ja, een uptick op de slotveiling en de AEX gaat op de hoogste stand de dag uit: +1,2059% op 332,35. Tja, deze storm is meer een media-event dan een beurs-event concludeer ik alvast voorzichtigjes. Eerst de schade weten. Als het goed is, gaat Wall Street morgen weer open, maar ik zie nog geen officële mededeling.

Morgen zijn er cijfers van Sturm & Drang fondsen Air France-KLM en ArcelorMittal en in de VS cijfert onder meer MetLife. Misschien dat deze verzekeraar een eerste indicatie geeft van de schade door Orkaan Sandy en de gevolgen daarvoor voor de branche. Voor de TomTommianen zijn er cijfers van Garmin.

Over TomTom gesproken, KPN begint ook al zo'n hysterisch aandeel te worden. Vandaag tussen +1,59% en -0,60% bij een redelijk constante AEX. De teloorgang van wat ooit een degelijke, defensieve, hoogdividenderende (nieuw woord) hoeksteen was? Ik weet zo een betere naam voor KPN: Getronics :-)

Ik geef u nog zoals iedere dag de Europese slotkoersen mee. Tenzij er brekend nieuws uit de VS komt, meld ik mij in principe pas morgen voorbeurs weer.


Update 17:00 uur: Orcadis Sandy

Arcadis, BAM en PostNL ziijn niet te houden vandaag, de stijgers van de dag. BAM (lage omzet) drijft gok ik op een speculatiegolfje, want nieuws is er niet. Of beleggers moeten hoogstorigineel het regeerakoord uitleggen. PostNL zou mede stijgen op de mooie cijfers van Docdata vandaag, hoor ik in de markt.

Toch een beetje een Geert Schaaiij gevoel waarmee ik naar Arcadis kijk. Zondag tipte ik het aandeel tussen neus en lippen door als fonds dat wel eens positief op Orkaan Sandy kon reageren ennuh, de stukken gaan momenteel als warme zandzakjes over de toonbank. Of komt dat door de cijfers van donderdag?

Spannend moment wordt dat over twee dagen voorbeurs. Arcadis doet het erg goed dit jaar (+34% versus AEX +5% op basis slotkoersen gisteren) en juist die cijferpresentatie kan de aanleiding zijn om winst te nemen. Dat zeg ik niet op basis van die cijfers, maar op ervaring als koersentuurder.

Bovendien komt er langjarige technische weerstand in zicht zo rond 17,50 euro. Voeg dat bij dat de koers al maandenlang doelloos heen en weer pingpongt in een handelszone en.. vult u het verder zelf maar in. Aan de andere kant, als Arcadis nou donderdag een ziedende outlook afgeeft júist door Orkaan Sandy...

Tja, dat is beleggen. U moet altijd kiezen. Zekerheidjes zijn er niet.


Update 16:15 uur: "Post-Sandy rally"

Volgens JPMorgan Chase mogen de markten zich opmaken voor een post-Sandy rally. Gewoon, omdat het vaker gebeurt na een orkaan. Eerst is er een (kleine) sell-off en daarna trekt de boel weer aan. Jaja, beleggen en statistiek. Dat ken ik. We gaan het zien.


Update 15:30 uur: Bankiers ontslaan doe je zó

"Ik kwam aangereden en de slagboom ging niet omhoog met mijn parkeerpasje. De beveiliger zei: 'Dat klopt. U werkt hier niet meer'"
"De CEO liep over onze afdeling en wees een paar mensen aan: 'Jij gaat er uit en jij en jij'"

Wat hier precies waar en niet waar aan is weet ik niet, maar ik heb de afgelopen jaren bizarre verhalen gehoord over hoe mensen in de financiële industrie werden ontslagen. Meest bekende methode is: je lijnen worden gesloten, onder het oog van security-dudes heb je 5 minuten om je bureau te ontruimen en dan sta je buiten.

Dat is niet onlogisch, want als je meer tijd hebt is het mogelijk dat je cruciale data, sleutelgegevens van klanten et cetera nee neemt. Als ik FT mag geloven is er niet veel veranderd: UBS reorganiseert en het gaat er - in goed Zwitser-Duits - rücksichtlos aan toe bij de Londense vestiging:

"Some 100 of the Swiss lender’s fixed income traders discovered that their passes were no longer working when they tried to get to work at its Finsbury Avenue offices on Tuesday morning, bank insiders said. “I was glad to see that my pass was working this morning,” said one banker who made it into the offices."

Kortom, er is in vier à vijf jaar crisistijd nog níets veranderd aan de heersende mores bij banken :-) Dat geldt ook voor beleggers, ze betalen momenteel +5,37% meer voor de reorganiserende bank dan gisteren, mede omdat die 10.000 deurpasjes blokkeert...


Update 14:15 uur: Rotte Apples

Uitgekookt of toeval? U kunt eindeloos soebatten over die vraag, maar antwoord krijgt u toch niet. En als het zo is, wat dan nog? Gisteren, toen bij wijze van het oog van Orkaan Sandy een bezoekje aan New York bracht, verstuurde Apple een persbericht dat ze twee topmanagers of boardmembers ontslaat.

Alsof er dan niemand op let... OK, het staat er niet zo hard, maar het komt op ontslag neer. John Browett en Scott Forstall kunnen hun biezen pakken en dat zou onder meer te maken hebben met het geflopte Apple Maps bij de introductie van de iPhone 5. Forstall zou geen sorry hebben willen zeggen daarvoor.

Apple-beleggers vragen zich hardop af wat er speelt in de top van het bedrijf en vooral: hoe reageert de koers er op. Helaas, daarvoor moet u wachten tot Wall Street weer open is, of... Ik kijk met een schuin oog naar de Duitse notering van Apple in Frankfort. Oh, dat valt mee: een bescheiden daling van -0,37%.

Wat niet meevalt is het volume: om precies te zijn zijn er nu 2953 stukjes rond 463 euro door heengegaan. Op de Big Board gaan die er zo ongeveer per seconde doorheen! Hecht daarom niet veel waarde aan die -0,37%. Als u een scherp hefboomproductje op Apple hebt blijft het billenknijpen tot New York open is.


Update 11:30 uur: Pimco ziet Spanje en Italië weer zitten

Helaas, ik kan in de gauwigheid nergens een nieuwsbericht vinden, maar opmerkelijk is het wel. Pimco, de grootste obligatiebelegger ter wereld, ach lees maar wat deze betrouwbare gigatwitteraars melden:

Voorspelt Pimco zo een draai op de obligatiemarkten? Die bevestiging kom ik niet in de tweets tegen, maar een gevalletje always expect the unexpected zou de Europese obligatiemarkten niet misstaan. De spreads (renteverschillen) met Duitsland lopen vandaag trouwens terug, maar niet spectaculair.

Als u het liever bij aandelen houdt: u weet dat Athene de beste Europese beurs heeft dit jaar, dus wellicht is Spanje of Italië een leuke dobbel? Met de nadruk op dobbel natuurlijk. Maar ach, moeten we met die tranasactietax niet wat extra risico nemen om nog wat te verdienen? :-)


Update 10:30: Oeps, Miss Liberty toch :-)

Ah, het beste nieuws so far uit die wegwaaiende VS. De Amerikanen hebben hun gevoel voor humor nog niet verloren, dus het komt allemaal wel goed. Mooi plaatje van The Statue of Liberty die een windvlaagje te verduren krijgt :-) Via deze meneer.


Update 10:15 uur: Rondje langs de velden

Zolas gezegd keurig marktje op meevallend volume. Blijkbaar hebben we geen zin meer om op die Amerikanen te wachten. Wat doen de hoofdfondsen nu?

  • TomTom zwabbert heen en en weer op haar KW3's, enige constante is dat het een dikke min is
  • Die winstwaarschuwing van Imtech hakt er psychologisch in bij analisten - KBC Securities spreekt zelfs van "vlek op de reputatie" - maar de taxaties gaan niet omlaag... en ik heb fondsen wel eens harder zien dalen op zo'n bericht
  • Royal Dutch Shell, Fugro en - ik noem het heel voorzichtig, want er is bij dit fonds meer aan de hand en het is een handelarenspeelbal - SBM Offshore lijken te profiteren van de mooie cijfers van BP (+4,02%), dat onder meer haar dividend verhoogt
  • De financials herstellen wat
  • Reed Elsevier blijft onbewogen onder een UBS-update ("Gradually improving momentum")
  • USG People blijft maar zwalpen waar Randstad en Brunel schade goedmaken
  • ArcelorMittal holt altijd hard (omhoog of omlaag), Arcadis draait weer lekker (stormschade VS-effect?), kneuzen KPN en Binck hebben ook eens mazzel en ASML blijft maar goed presteren

Update 09:30 uur: Niet allemaal tegelijk!

De AEX tikt lekker hoger (nu +0,63%) én dat ook nog eens op aardige omzetten (laatste kolom). Wie had dat gedacht? Ik niet, geef ik eerlijk toe :-) Rond 10:00 uur kijk ik even welke fondsen eruit springen.


Update 09:15 uur: Deukje magie Imtech

SNS Securities heeft ook al haar mening klaar over Imtech (buy - 32 euro), dat met nu -2,93%daler van de dag is onder de hoofdfondsen:

"After the initial shock of a profit warning by Imtech, we expect that investors will look at the underlying result development, which is still strong. We see no reason to change our investment case and stick to our Buy rating. On the other hand, we will reduce our FY12 estimates somewhat and probably also our 2013 estimates due to the deteriorating market environment."


Update 09:00 uur: Rijk in Frankrijk

Zomaar een tweetje...


Update 08:45 uur:  "Slechts 52% omzet"

Wat voel ik mij onthand, zeg. Mijn Dow Jones newsfeed ligt er uit, ik hoop maar dat ik nog niets ernstigs heb gemist. Aan de futures te zien in elk geval niet:

Het begint intussen traditie te worden dat ik mijn 8:45 uur update deze meneer mee neem:


Update: 08:30 uur: "Wisselend TomTom"

Goldman Sachs over TomTom (klikken voor beter leesbaar)


Update 08:20 uur: "TomTom valt mee en valt tegen"

SNS Securities is geloof ik de eerste met een reactie op de cijfers van TomTom:

"Revenues a bit weaker than consensus (in line with SNS) due to Automotive (see news on FIAT, Renault), other lines ok EBIT and EBITDA way better than expected due to higher gross margin (services) and lower OPEX Guidance revised modestly at revenue level (from EUR 1.1bn to EURF 1.05bn) Guidance at EPS level maintained. Will be easily achieved"


Update 08:05 uur: IEX Voorbeurs

Chaos in New York en het noordoosten van de VS, ofwel Wall Street blijft vandaag weer dicht. De beurzen hopen morgen open te gaan, maar dat is nog allerminst zeker. De systemen moeten natuurlijk wel werken en nu met half New York dat zonder stroom zit, kan er best ergens een scherm op zwart blijven.

Intussen stellen sommige bedrijven hun cijfers uit (Pfizer), maar andere komen toch door (Ford). Kortom, maak u maar weer op voor een saaie beursdag met weinig omzet en een markt die niet echt richting kiest of cruciale technische niveaus gaat testen. Nieuws is er wel behalve Orkaan Sandy, nieuws is er zelfs zat.

Bij ons verlaagt TomTom de omzetverwachting en reorganiseert Imtech, waarbij onder meer 900 banen verloren gaan. Verder zijn er cijfers van Aperam, Arcadis, Imtech, Hitt en Macintosh. In het buitenland zijn Deutsche Bank en UBS de grootste namen. het zijn de allergrootste namen die de aandacht trekken.

Apple en Microsoft

Check:

  • Apple onslaat twee topmanagers, waarvan eentje omdat hij volgens WSJ weigerde sorry te zeggen voor het geflopte Apple Maps
  • Microsoft zegt in de eerste dagen na de launch meer Windows 8 versies te hebben verkocht dan zijn voorganger
  • Google heeft een nieuwe smartphone en heeft het aan de stok met Monsieur le Président
  • UBS saneert zo ongeveer haar hele zakenbank weg.

Veel economische cijfers zijn er niet. Let zeker op dat Spaanse BBP-cijfer. Is die-0,3% consensus niet een beetje te optimistisch...? Ik weet niet of de Amerikaanse cijfers ook uitkomen, maar dat zal toch wel? Kijk vooral naar die Case-Shiller huizenindex. Verder kijken we denk ik vooral naar de tv...

Over over naar de openingskoersen maar:

  • De aandelen futures doen vrijwel niets, maar de Bund future wel: die stijgt. Dat lijkt slecht nieuws voor andelen, maar de bewegingen zijn zo miniem
  • Azië bakt er niks van, ondanks dat de BoJ weer een blik geld open trekt om de economie te stimuleren. Minder dan verwacht en kop zeg, die stimuli hebbe nog nooit geholpen
  • EUR/USD trekt weer wat aan, maar he tis nog een heel eind naar 1,30
  • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent ogen ook richtingloos: kleine plussen en minnen

Futures om 8:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Dit spreekt voor zich...

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

  • 09:00 Spanje: BBP KW3 (consensus: -0,3%)
  • 09:00 EU: speech ECB-president Draghi
  • 09:30 Nederland: inflatie (PPI) oktober
  • 09:55 Duitsland: werkloosheid oktober (consensus: 6,9%)
  • 14:00 VS: Case-Shiller huizenindex augustus (consensus: +0,7%)
  • 15:00 VS: consumentenvertrouwen Conference Board oktober (consensus: 74,0)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links