Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Grote Depressie 2013

Steeds sneller verdwijnen de keuzemogelijkheden die de Europese beleidsbepalers tot hun beschikking hebben. Waar het beleggend publiek in de media ervan wordt overtuigd dat oplossingen worden gecreëerd om een stabielere eurozone neer te zetten zie ik juist het tegenovergestelde gebeuren.

Het continu vooruitschuiven van cruciale beleidsbeslissingen zorgt voor een verslechtering van de Europese economie in haar geheel.

  • Dit weekend kwam er geen oplossing voor de aanhoudende Griekse geldbehoefte.
  • Ook is er nog geen oplossing voor de Spaanse failliete banken.

Wie gaat dit betalen? Duitsland en Nederland voelen er steeds minder voor om dit weer te gaan financieren. En terecht ,denk ik. Een land als Spanje met een werkloosheidspercentage van 25 is ten slotte veel te groot om eventjes te steunen.

Als daaraan wordt gecommitteerd is er geen weg terug, en daar loopt nu juist het hele verhaal spaak. Ondertussen neemt de kredietverlening aan consumenten steeds verder af zoals u kunt zien in onderstaande figuur.

Dit komt voort uit de toenemende bezuinigingen samen met het noodgedwongen laten krimpen van de balansen van banken.

Negatieve versnelling
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is er inmiddels ook achter dat dit gekozen pad niet leidt tot het gewenste effect. Bezuinigingen en extra regelgeving binnen Europa zorgen voor een negatieve versnelling van de economie in plaats van dat dit voor stabiliteit zorgt.

Dit kan zelfs leiden tot een economische terugval die historisch gezien niet eerder is gezien. Naast de daling in de kredietverlening daalt ook het Europese economische vertrouwen snel. Dit gaat het afgelopen jaar gepaard met versnellende economische krimp zoals te zien is in dit figuur:

Hoog gewaardeerde obligaties
Deze economische en politieke ontwikkelingen hebben een grote invloed op toekomstige verwachtingen voor de financiële markten. Het leidt geen twijfel dat een voortzetting van deze trend deflatie met zich mee brengt.

Ook zullen de winsten op de aandelenmarkten weer worden weggegeven als de paniek onder het beleggend publiek toeslaat.

Mijn voorkeur gaat daarom uit naar hoog gewaardeerde obligaties die als veilige haven kunnen dienen bij toenemende turbulentie. Bij deflatie hebben juist deze obligaties nog een aardige weg omhoog te gaan.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 oktober 2012 08:28
    Weer zo'n doemdenker.

    Richard heeft er zo vaak naast gezeten.

    Natuurlijk zitten we economisch nu wat moeilijk. Maar misschien is nu het dal. Koersen zijn wat hoog. De vraag is hoeveel is ingeprijsd.

    De wereldeconomie blijft domweg groeien. We zitten volgens Tostrams in fase II van de businesscycle. Dus de komende fasen komen eraan.

    Maar wat voorzichtigheid is natuurlijk geboden.

    Hoeba Hop!
  2. [verwijderd] 30 oktober 2012 08:56
    het zit er dik in dat ons nog financieel en economisch zware tijden staan te wachten. Niet alleen daarom lijkt het me als kleine belegger dan ook verstandig om te proberen eventuele risico's zo veel mogelijk af te dekken. Bijv. door het kopen van putopties of sprinters short, maar ja ook daar hangt een prijskaartje aan, en de timing is ook niet makkelijk. Zou de aanschaf van hoog gewaardeerde obligaties inderdaad een oplossing kunnen zijn. Maar dan is mijn vraag waar dhr. Abma dan concreet aan denkt. Om welke hoog gewaardeerde obligaties gaat het dan? Bijv. Duitse staatsobligaties die nu bijna niets aan rendement opleveren, maar in geval van deflatie gaan stijgen in waarde? En bij een versnellende economische krimp lijken bedrijfsobligaties ook niet zo voor de hand liggend. Dus svp wat voorbeelden van dergelijke hoog gewaardeerde obligaties.
  3. [verwijderd] 30 oktober 2012 09:37
    Ik la s vanmorgen o.a. dit: "2. Don't try to predict the future.
    A little more than a decade ago:

    Greece was strong.
    Russia was bankrupt.
    Oil cost $13 a barrel.
    AOL dominated the Internet.
    Smart economists thought the government would pay off the national debt by 2009.
    Apple (Nasdaq: AAPL ) was a joke.
    General Motors (NYSE: GM ) was at an all-time high.
    Mark Zuckerberg was in middle school.
    Y2K was a major worry.
    Fortune named Enron one of America's "most admired corporations."
  4. [verwijderd] 30 oktober 2012 12:16
    Daar zijn de bezuinigingen wel even van een andere orde als hier.
    Verder ben ik het eens met het treffende stukje van korbe007.
    NIet zelden zorgt crisis voor nieuwe innovaties, creativiteit, nieuwe uitvindingen om maar onderscheidend te kunnen zijn. En beside:hoeveel ellende zit er al wel niet in de koersen. Het is echt niet dat als je nu leest dat er in spanje werkeloosheid heerst dat het einde der tijden wel nabij móet zijn.
  5. Warren Buffet Fan 30 oktober 2012 23:41
    Iemand die positief kan zijn over de huidige situatie

    Ok, dan doe ik een poging:
    -Veel risico is ingeprijst
    -Veel bedrijven en marktpartijen hebben hun bedrijfsvoering en financiëen aangepast aan de laag conjuctuur/economische krimp.
    -Stijging in grondstoffenprijzen is tot een halt gekomen en rente op bedijfsobligaties dalen waardoor kosten voor bedrijven dalen.
    - Ondanks een fiscal cliff in de vs en vertraging groei in China, groeien deze economieën nog steeds en zorgen ze zo veel meer export vanuit Europa de komende jaren.
    - Lucht begint weg te lopen in vastgoedprijzen (NL/Zuid-Europa) en loonkosten, arbeidsmarkt inflexibiliteit in Zuid Europa.
  6. [verwijderd] 31 oktober 2012 00:23
    ja, komop zeg. Veel dit, veel dat. Wat is dat nu voor flauwekul. In de trend van " ik denk dat de koers van bedrijf A gaat stijgen omdat die veel is gedaald" . Ik zal je verhaal kopieren en dan gebruiken we even wat andere woorden die precies het tegenovergestelde laten zien die ook niks anders zijn dan een eigen beeldvorming zonder onderbouwing van cijfers.

    -Nog lang niet alle risico is ingeprijst
    -Lang niet alle bedrijven en marktpartijen hebben hun bedrijfsvoering en financiëen aangepast aan de laag conjuctuur/economische krimp.
    -Stijging in grondstoffenprijzen is nog niet tot een halt gekomen waarbij we kunnen spreken over een structurele ommekeer en rente op bedijfsobligaties is nog niet zodanig gedaald waarbij we kunnen concluderen dat er herstel is waardoor kosten voor bedrijven dalen.
    - De gevolgen van een fiscal cliff in de vs zijn nog onduidelijk en vertraging groei in China, groeien deze economieën steeds minder dan zorgen ze voor minder export vanuit Europa de komende jaren.
    - Lucht is nog niet weg gelopen in vastgoedprijzen (NL/Zuid-Europa) en loonkosten, arbeidsmarkt inflexibiliteit in Zuid Europa.

    Kennelijk voelen de markten zich tot wat meer aangetrokken aan dit verhaal. Dus wat een flauwekul om Richard dan als een doemdenker te bestempelen. Het gros van de beleggers heeft er geen vertrouwen in. Vraag me dan af wie er onder een steen heeft gelegen als ik sommige reacties lees.

17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links