Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Week wááit voorbij

Update zondag 12:00 uur: Snel voorbij waaiende week?

Frankenstorm is de fantastische naam voor een heel eng ding, the perfect storm. Een tropische en arctische storm die samengaan, elkaar versterken en dan heel veel onheil aanrichten. Zeg maar een Hollywood storm. Anyway, dat ding kan de komende dagen in het noordoosten van de VS huishouden.

Lijkt me geen goed nieuws voor verzekeraars (wellicht dat Aegon ook een windvlaagje mee krijgt?), maar wel voor bouwbedrijven en technische dienstverleners. Wie weet is Arcadis (donderdag KW3-cijfers) een leuke Frankenstorm-dobbel, want die heeft een goede naam opgebouwd in New Orleans.

Spreekt voor zich dat de brede markten zeker gaan reageren op al dan niet rampen in de VS. Zeker als het echt fout gaat, is dat niet bevordelijk voor de door slechte cijferseizoen en macro-economische cijfers gedomineerde beurzen. Als het meeevalt, lijkt me dat weer geen trigger voor een rally

Ik zet net de - volgens oma's recept - oud-Hollandsche ambachtelijk gemaakte agenda mét consensus in de IEX One Monitor. Wat doen we in de laatste week voor de Amerikaanse presidentverkiezingen? Complottisten verwachten dan sowieso meevallende macrocijfers en dalende olieprijzen.

Grote Europese banken en oliemaatschappijnen, autobedrijven (en vooruit, ik zet er een paar Amerikaanse verzekeraas bij met die storm): het is de laatste KW3-cijferseizoenweek die de koersen gaat beïnvloeden. Er volgen nog zat namen, maar de grootste zijn door en de toon is gezet.

Belangrijkste economische cijfers zijn:

  • De moeder en vader aller macro's zijn er , ofwel donderdag ISM Manufacturing Index en vrijdag Payroll Report (let ook woensdag op ADP-arbeidsmartkrapport en donderdag op jobless claims)
  • Europese werkloosheidscijfers (de hele week) en vrijdag de Europese inkoopmanagerindcices
  • Donderdag zijn er ook Chinese inkoopmanagerindices
  • Oh ja, let even op dat uur tijdverschil deze week met de VS en de komende maanden met de rest van wereld, lees: Azië

Update 17:45 uur: Slot, -1,41%

En AEX, wat bakten we er deze week van? Nou, een vervelende -1,41%. Valt nog mee met meest tegenvallende kwartaalcijfers en niet te best economisch nieuws en cijfers. Wellicht is er dit weekend Griekse (en Spaanse?) reuring en hier in de polder gaat het om de nieuwe regering én hypotheekrenteaftrek.

Volgende week zijn er weer een hoop cijfers - dinsdag TomTom! - maar ik heb nog geen lean & mean agenda voor de IEX One Monitor gemaakt. Doe ik zondag wel. Oh ja, vanavond is er niks te doen op Wall Street. Als de koersen zich daar keurig netjes gedragen zie ik u in principe maandag weer. Tenzij...

Als New York verticale strepen in de grafieken gaat zetten, er aktie-aktie-harde-aktie is dit weekend in EU of VS, dan blog ik zeker. Bedankt voor uw vele, vele bezoek deze week en de nodige in- output. Fijn weekend dat een lekker een uurtje langer duurt.

Een hoop koersen die vandaag met grote percentages alle kanten uitvlogen, maar zo op het slot schurken de hoofdfondsen nog redelijk dicht tegen elkaar aan.

Oh ja, u ziet een hoop mislukte tweets hieronder in mijn stuk. Met twee techneuten heb ik alles geprobeerd om de boel te fixen, maar helaas. Excuses voor het énorme ongemak waarmee wij u opzadelen :-)


Update 16:15: Silvio is de bunga

De networks schreeuwen het uit:

BREAKING NEWS: Italy's Berlusconi sentenced to four years in jail in Mediaset TV rights case

Vrijdagmiddag na een drukke week, dan moet een geintje kunnen. De Milanese FTSE MIB Index is zo te zien solidair met de mediatycoon en ex-premier en zet demonstratief een bunga bunga in de gafiek. Of is 't gewoon Dubbel D :-)


Update 14:30 uur: SBM Onshore!

Er is ook nog ander nieuws:

Update 15:15 uur: Hier is het Reuters nieuwsbericht:

Update 16:45 uur: de reactie van ABN Amro op het nieuws:


Update 14:30 uur: BBP VS KW3 +2,0% (consensus +1,9%)

Update 15:00 uur: ING Global Huppeldepup Markets is héél snel met een commentaar:

Kijk zo reageerden de markten, met de klok mee vanaf linksboven:

AEX, Bund future, EUR/USD en goud (klikken voor groot)


Update 13:30 uur: Nog meer Apple!

Om 15:30 gaat de handel in hét volksaandeel van deze planeet los na de KW3's gisteravond: Apple. Het fonds is op een paar forse koerssprongen na bijna net zoveel waard als ExxonMobil en Royal Dutch Shell bij elkaar en dat vind ik wat veul voor een bedrijf dat vooral doet in trendgevoelige elektronica-gadgets.

Veel technologie in die Top 10. Ter memorie: een jaar of wat geleden waren dat nog banken, waaronder ene Citigroup... Toch is Apple niet duur: koerswinstverhouding 13,8 (Bloomberg). Dat heeft alles te maken met die krankzinnige nettomarges die het bedrijf maakt, maar nu wel teruglopen: 25,19% as we speak

Het kan zo maar dat het bedrijf volgend jaar (?) met een killer tv-applicatie komt, die markten én levens net zo op 'zn kop zet als vooral de iPhone en in iets mindere mate de iPad deed. Toch zou ik goed nadenken over het verdere opwaartse potentieel dat dit fonds heeft versus het risico op een daling dat u loopt.

Daavoor geef ik u deze grafiek met de belangrijkste spelers op de mobiele telefoonmarkt sinds 1995, toen ongeveer de omslag werd gemaakt van duur speeltje voor de happy few tot massaproduct. Van ongenaakbare marktleider tot verschoppeling en andersom: álles kan in deze sector.

Grappig hoe wij beleggers kuddedieren zijn. Samsung is koerstechnisch bijna net zo'n hype als Apple, maar die stijging is in tegenstelling tot Apple een non-story op de internationale beurzen. Dat is ook de moraal van dit verhaal: wees niet zo lui en zoek een mooi aandeel waar niemand naar kijkt en het over heeft :-)


Update 12:45 uur: Goldman verlaagt koersdoel Apple

Daar hebben we alweer Goldman Sachs met dit keer een koersdoelverlaging voor Apple: van 810 naar 760 dollar. Het advies blijft buy. De überbank is geschrokken van de cijfers gisteravond, want van de week bevestigde ze die 810 dollar nog. Het wachten is op de eerste tik van de pre-market koers.


Update 11:30 uur: HRA: Hyptheekrenteaderlating?

Juist omdat hij van de harde cijfers en data is en niet van die fact free prietpraat zoals zo veel van zijn vakgenoten, heb ik veel bewondering voor Mathijs Bouman. Hij heeft al op een sigarendoos uitgerekend wat de hypotheekplannen van VVD-PvdA huiseigenaren kost, Zolas hij het zelf zegt:


Update 11:15 uur: When China sneezes

When China sneezes... vult u deze slagzin zelf aan. FT pakt uit met een prachtverhaal (nou ja, prachtig? Somber vooral) over de Chinese groeivertraging na pak 'm beet dik dertig jaar - kent u deze term nog? - goldilocks economy. Ofwel, het was zo'n beetje louter goud wat er blonk. Volgens de officiële statistieken dan.

Het is nu allemaal wat minder en misschien is China wel een grotere bedreiging voor de wereldeconomie dan comedy caper EU. Ook hier is een inlog nodig, maar gelukkig heeft FT een juweel van een plaatje gemaakt dat eigenlijk het hele verhaal vertelt. Klik er op voor een vergroting.


Update 11:00 uur: "Olie zat"

Voor WSJ-begrippen is dit een zwaar ronkende kop:

Supply Boom Upends the Oil Market
Only a few months ago, traders and investors were fretting about a shortage of crude oil. Now, many are worried there may be too much.

Als u graag handelt in olie zou ik dit verhaal zeker even lezen. Ja, ik weet dat er een inlog nodig is, maar ik kan en wil het niet maken om het hele stuk te kopiëren. Ik pik een paar soundbites:

  • Forecasters say that in the fourth quarter, global oil output will top demand by more than 630,000 barrels a day, the biggest surplus in four years.
  • Over the past month, hedge funds and other money managers cut by 23% their bullish bets on crude-oil futures and options on the New York Mercantile Exchange.
  • The International Energy Agency earlier this month forecast supplies from countries outside OPEC will rise to 53.6 million barrels a day in the fourth quarter, up 600,000 barrels a day from the third quarter.
  • Non-OPEC nations account for nearly 60% of world output. While OPEC tries to control its members' production to keep prices higher, other countries and private firms are more focused on increasing output.

Nu maar hopen op lagere prijzen aan de pomp...


Update 10:15 uur: Rondje lang de velden

De hoofdfondsen op een rij, wat valt er zoal op?

  • KPN! Zoals ik al schreef, Belgacom is 't mannetje vandaag en onze telecom surft mee? Daar doet zelfs een downgrade van Goldman Sachs (zie ook hieronder) niets aan af.
  • In een slechte markt is het niet vreemd dat hardcore defensials als Royal Dutch Shell, Ahold en Heineken zandzakvulcorvée hebben. Unilever mist in dit rijtje. Ik houd het op een tikkie winst nemen na dat mooie ritje van gisteren
  • De financials gaan denk ik gebukt onder die afwaardering van de Franse banken, die groweg -3% à -3,5% verliezen door die afwaardering van kredietgrappenmaker Moody's
  • USG People daalt licht op haar cijfers, dus de andere uitzenders ook? Brunel wel, maar Randstad lijkt midscheeps geraakt door een downgrade van Goldman Sachs (zie hieronder)
  • Nutreco wordt voor de haaien gegooid, omdat Marine Harvest een lange neus (van de zalm) trekt (zie ook hieronder)
  • Binck deed het zo leuk deze week, maar intussen is de winst al weer weg. Lijkt me dat kort op de bal spelende handelaren hier vooral van invloed zijn
  • TomTom bakt er ook niks van en... het zal toch niet waar dat mijn geintje van vanochtend klopt? Ik citeer me zelf: "Just one more thing! TomTom werd niet genoemd - ik herhaal: niet - genoemd bij de Apple-cijfers. Ik heb er géén verstand van, maar ik kijk niet raar op als de koers een tik krijgt"
  • Binnen de AScX vallen cijferaars Ballast Nedam - dat BAM en Heijmans mee sleept? - en Beter Bed op met stevige minnen

Helaas, helaas: het KW3-cijferseizoen wil niet echt vlotten. De intussen wereldwijde malaise dit jaar werkt nu echt door in de bedrijfsresultaten en - reken daar maar op - dat wordt weer een rondje saneringen.


Update 10:00 uur: "Ik zie, ik zie wat jij niet ziet"

"KPN alweer dik in de plus. Misschien gaat Carlos nu wel uitbreiden om KPN helemaal van de beurs te halen? Met het aanstaande paarse kabinet geen enkel probleem, die gaan lekker door waar ze gebleven waren", schrijft een lezer hieronder in de comments.

Jaja, buitenlanders en de regering de schuld geven dat onze bedrijven worden opgekocht. Ik zie dat anders. Vraag het willekeurig welke handelaar, fondsmanager, vermogensbeheerder of wie dan ook en hij of zij zegt dat Nederlanders momenteel niet beleggen in aandelen. Eng. Gevaarlijk. Lekker (schijn)veilig in cash blijven zitten.

Daar is niks mis mee, maar ga dan niet zeuren dat buitenlanders blij worden van sommige hoge kortingen op mooie bedrijven van ons, waar wij zelf onze centjes niet in durven te steken. Denk daar eens over na: wat zien slimme buitenlandse jongens als bijvoorbeeld Carlos Slim in onze fondsen waar wij zelf bang voor zijn?


Update 09:45 uur: Blast Nedam

Ballast Nedam wordt afgestraft op die winstwaarschuwing van vanochtend. De koers zwabbert als een gek: net nog dik -12% en nu -3,43% op niet eens zo hoog volume. Schrale troost als u de stukken hebt, dit is normaal. Een winstwaarschuwing min of meer out-of-the-blue wordt in een toch al slechte markt altijd überhard aangepakt.

Ik heb één reactie op de cijfers, SNS Securities is al door. Die vindt die koersdaling ook overdreven geloof ik:

"Ballast Nedam’s profit warning does not come as a surprise and adjusted for the one offs related to the restructuring, Ballast Nedam’s operational profit is in line with our estimate. We are convinced of Ballast Nedam’s strategy to focus on large integrated projects and niches and see no reason to change our Hold rating (PT 12)."

Laten we hopen dat het bij die ene -12%-kogel-door-de-kerk blijft bij Ballast... Ik heb veel Familie Doorzons van je Gerrit de Jager, dan mag ik toch wel voor één keer een plaatje van je lenen?


Update 08:55 uur: KPN

Oh jee en nog één. KPN... Ik vind het wel een beetje een bezitvandezaakeindevermaakadvies.

Update 9:25 uur: Onnavolgbare U-turn KPN, dat lager opende maar nu ineens staat te pronken met +1,43%. Wellicht dat die +7,80% van Belgacom op een verrassend goede outlook daar iets mee van doen heeft.


Upddate 08:45 uur: Randstad en Nutreco

Hangen en wurgen, maar de markt kruipt omhoog.

Weing nieuws, maar let op Randstad...

... en Nutreco:


Update 08:05 uur: IEX Voorbeurs

Apple deed +0,02% in de handel nabeurs op haar cijfers en Amazon -1,00% op haar rapportage. Dat is toch het eerste wat u wilt weten :-) Microsoft deed -0,08% op de presentatie van Windows 8 en óók een tablet. Waren het niet de Babyloniërs die spijkerschift op kleitabletten hadden? Ach ja, history repeats itself.

Goed, over naar vandaag. Wat is er te doen?

  • Eerste schatting BBP VS KW3 is de topperrr van de dag
  • Let op uw banken, want - hallodaarzijnweweer - Moody's gooit de Franse financials in de aanbieding waaronder BNP Paribas
  • Rits cijfers van vooral mid- en small caps bij ons en Unibail-Rodamco
  • In het buitenland is het niet vele soeps met de bedrijfscijfers. Samsung Electronics is op papier het leukst. Nutreco-beleggers letten op Marine Harvest
  • Japan gooit er het - pak 'm beet - 571ste stimuleringsprograma sinds 1989 tegenaan
  • Verder? Een Spaans werkloosheidcijfer (rond de 25%, wat erg) en consumentenvertrouwen van die Universiteit van Michigan
  • Just one more thing! TomTom werd niet genoemd - ik herhaal: niet - genoemd bij de Apple-cijfers. Ik heb er géén verstand van, maar ik kijk niet raar op als de koers gek gaat doen

Sign-o-the-times

Het grote wachten is dus op dat BBP-cijfer en alle bedrijfscijfers tot dusverre gezien te hebben, zal het niet overhouden. Dat is ook wat de beurzen in de greep houdt: tegenvallende bedrijfsresultaten. Als zelfs Apple al een zuinige outlook afgeeft... Die fabrieksluitingen van Ford kunnen ook wel eens een sign-o-the-times zijn.

Zo bezien zie ik zelf weinig opwaartse potentie voor de AEX, die met een koerswinstverhouding van 12,5 (Bloomberg) niet goedkoop is. Aan de andere kant betaalden we in 2000 ruim twee keer zoveel voor deze 25 aandelen die toen ongeveer evenveel winst maakten als nu. Dat zie ik met het huidige sentiment niet gebeuren :-)

Maar goed, je weet het nooit op de beurs en dat maakt het ook zo leuk. Eenmaal andermaal, we pakken de openingskoersen er maar bij:

  • De futures openen flink lager en de Bund future behoorlijk hoger, zodat aandelen en obligaties elkaar bevestigen. Of andersom
  • Azië kiest eindelijk weer eens duidelijk richting... neerwaarts. Oorzaak: slechte bedijfscijfers, melden networks
  • EUR/USD heeft een tik gehad, waardoor 1,30 even uit beeld lijkt. Ik weet even niet zo snel waarom
  • Goud, vooral zilver en ook oliebenchmarks WTI en Brent moeten terug door.. algehele malaise zal ik maar zeggen

Futures om 8:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

KPN -44,71% tegen de AEX +5,37% (exclusief dividend) is dit jaar met afstand het slechtste hoofdfonds. Even de helpdeks bellen, want wat een gruwelgrafiek. Het wachten is op wat voor rumoer dan ook. Dat kan toch niet uitblijven?

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

  • 09:00 Spanje: werkloosheid KW3 (consensus: 25,1%)
  • 14:30 VS: BBP KW3 (consensus: +1,9%)
  • 15:55 VS: consumentenvertrouwen Universiteit Michigan oktober (consensus: 83,1)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 oktober 2012 10:20
    Je impliceert nogal wat AJ. Dat ik Carlos "de schuld" geef dat hij KPN misschien opkoopt. Verre van dat, hij moet doen wat hij niet laten kan, laat me helemaal koud.

    Dat ik het regeringen uit het recente verleden kwalijk neem dat er teveel geliberaliseerd en geprivatiseerd wordt? Ja. Teveel kort-door-de-bocht marktwerking? Ja.
  2. [verwijderd] 26 oktober 2012 10:52
    Rosser,

    Ik impliceer niks.

    Ik constateer dat buitenlanders veel belangstelling voor onze bedrijven hebben (kijk maar wat er alleen al dit jaar al is verkocht), waar wij zelf ons geld van tafel hebben gehaald.

    Als Nederlanders minder sparen en meer beleggen waren die bedrijven misschien niet verkocht. Daar heeft welke regering dan ook verder weinig mee van doen.

    Arend Jan
  3. [verwijderd] 26 oktober 2012 11:29
    "...schrijft een lezer hieronder in de comments.

    Jaja, buitenlanders en de regering de schuld geven dat onze bedrijven worden opgekocht."

    Is toch echt jouw quote AJ.

    Daarmee impliceer jij dat ik "buitenlanders en de regering" de schuld geef. Met betrekking tot de buitenlanders is dit dus pertinent niet waar, en mbt tot de regering heb ik alleen gesuggereerd dat zij niet in de weg zullen liggen. Allerlei andere kwalificaties en duidingen zijn voor jouw eigen rekening en hoogst speculatief.

    -Rosser-

  4. [verwijderd] 26 oktober 2012 19:49
    quote:

    Psylo schreef op 26 oktober 2012 19:42:

    Overigens Arend Jan complimenten voor deze blog! Ik kijk elk uurtje wel een keer of meteen als er iets raars gebeurt op de beurs. Meestal vind ik hier het antwoord wel. Het is prettig dat er zo vaak updates plaatsvinden in plaats van 2x per dag ofzo :-)
    ik vind het een geweldig blog
    actueel
    als ik effen niet meer weet wat de kwartaal groei op jaarbasis van de VS is
    kan ik het opzoeken
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links