Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Apple & Amazon Show

Update 22:10: Apple en Amazon!

Welkom bij de IEX After Hours Show met de KW3's van één heel groot en één superenorm groot fonds mét allebei een stevige nabeurshandel reputatie. En het gaat er heftig aan toe!

Update 11:00 uur. Het begon héél spectaculair met Amazon (zie hieronder), maar de boel gaat als een nachtkaars uit. Apple beweegt nog maar paar tienden heen en weer. Ik vind het saai worden en houd er mee op. Succes en tot morgen!

Apple:

  • Cijfers: $8.67 EPS, Revenue of $35.97 Billion vs. Estimates of $8.75 EPS, $35.8 Billion Revenu (CNBC). Klik hier voor het uitgebreide Nederlandse ANP bericht
  • Koers After Hours: -0,67% (11:00 uur: redelijk stabiele koers tussen -2,11% wat ik zag en -0,50%. Laag volume, nu zo'n 15% van vandaag)

Amazon:

  • Cijfers: 23-Cent Loss on $13.81 Billion Revenue vs. Estimates of 8-Cent Loss on $13.92 Billion Revenue (CNBC). Klik hier voor het uitgebreide Nederlandse ANP bericht
  • Koers After Hours: -0,19% (11:00 uur - schommelt enorm! De start was op dik -7,21%! Bijna het hele volume van vandaag is er al door)

Hier trouwens de slotkoersen voor vandaag (FTI is AEX future, FESXF is Eurostoxx 50 future, FDAXF is DAX 30 future en FGBLF is Bund future):


Update 17:45: Slot

Het is eerder regel dan uitzondering dat op gigadrukke beursdagen zoals vandaag de koersen eerder dicht bij huis blijven, dan dat ze het echt op hun heupen krijgen. Vandaag weer. De AEX eindigt waar ze mee begon: een miniem plusje. Milaan slecht en zilver goed, meer valt er niet over de beurzen te zeggen:

Aan het aandelenfront ging het er steviger aan toe. Dankzij die enorme plus en dik 15% indexgewicht van Unilever endigt de AEX nog net in het groen. Verder zijn het redelijk de usual suspects die hard stijgen en dalen. Oei KPN... Nou Carlos Slim van América Móvil: koop de tent maar helemaal op, zou je bijna zeggen.

Tja, zo blijft die AEX dobberen tussen 323 en 338. Kan nog lang duren. Waarom zou de index ook anders doen? Aandelen zijn op dit niveau aardig geprijsd en zijn misschien wel een tikkie duur met al die winstaanpassingen. Op het moment dat u het niet meer verwacht breekt de AEX dan uit. Zo gaat het vaak.

Hé, daar vind ik bevestiging dat aandelen eerder duurder dan goedkoop zijn. Vanochtend blogde ik al over Warren Buffett en kijk eens aan, wat een mooi plaatje. Buffett, de ultieme keep it simple and stupid belegger, zet de marktkapitalisatie van Wall Street af tegen het BBP en meent dat de markten duur zijn.

OK, vanavond zie ik u hier even na 22:00 uur met uw turbootjes, sprintertjes, speederjtes, chips en bier als Apple en Amazon met cijfers komen. Spannend, ik ben benieuwd of en wat voor spektakel dat in de handel After Hours oplevert. Deze aandelen hebben een reputatie :-)


Update 16:30: Dobbeltje Apple, wie durft?

Voor de gokkers onder ons die het leuk vinden om met een turbo, sprinter of speeder op Apple de cijfers van 22:00 uur af te wachten. De Bloomberg-consensus luidt een winst per aandeel van 8,85 dollar. Tot voor een jaar terug vielen de cijfers altijd mee, van de laatste vier keer ging het twee keer four.

Als ik zo her en der de vooruitblikken lees - dit een vrij gedetaileerde - gaat het er vooral om hoeveel iPhones Apple heeft verkocht. Dat is lastig in te schatten, want eerst viel die markt bijna stil door de release van de iPhone 5 om daarna weer aan te trekken. Hier is een tabel van Piper Jaffrey met cijfers.

  • Guidance zijn de verwachtingen van Apple zelf (die traditioneel altijd aan de lage kant zijn)
  • Street is de analistenconsensus
  • PJC is Piper Jaffray

Goed, leuk om te weten, maar het blijft gokken wat Apple nabeurs, morgen voorbeurs en uiteindelijk morgen voor 't eggie doet. Iemand nog een turbo, sprinter of speeder op Apple misschien? Ik niet in elk geval, ik heb al te vaak met dit soort grappen de nieuwe badkamer van Mevrouw Beurs Vandaag vergokt :-(

Voor de langere termijnbeleggers in Apple is dit een meer dan lezenswaardig verhaal: Apple Just Set Itself Up For A Big Spring Product Launch: Finally, A TV?


Update 14:45: Douw Jones

Vandaag staan er geen Dow Jones fondsen op de rol om met cijfers te komen. En da's maar goed ook...

Update 16:00: Foutje van mij, Procter & Gamble heeft cijfers en doet nu een spetterende +3,51%.


Update 14:15: Spaarbubbel!

Zojuist kwam ik deze tweet van Robeco tegen...

... en het is niet persoonlijk bedoeld Robeco, maar ik kon mij niet beheersen om er op te reageren:

Dit is toch exact hetzelfde als er eind jaren negentig gebeurde? Toen werd iedereen op de meest fantastische en exotische manieren (Legio Lease!) de aandelen in gedreven en nu zijn het de meest fantastische en exotische manieren van sparen die de klok slaan. Pinsparen van ABN Amro is wat dat betreft nog de mooiste.

Onze nieuwe columnist Nico Pantelis had het gisteren over een pessimismebubbel. Hij heeft gelijk. Ik voeg daar spaarbubbel aan toe, want die twee gaan hand-in-hand. Al dat sparen - er zit in Nederland iets van 350 miljard euro in onze spaarvarkentjes - gaat tegen een per saldo negatief rendement:

Zeg 2,5% rente min 2,3% inflatie min 1,2% vermogensrendmentheffing is pak 'm beet -1,0%

Over zoveel jaar komt daar vrees ik net zo veel ellende, gezeur en gezanik van als in de afgelopen jaren met aandelenproducten, pensioenpolissen et cetera. Want hoezo is sparen ook veilig? Banken kunnen omvallen, inflatie kan uw geld wegvagen en de staat kan failliet gaan samen met het depositogarantiestelstel.

Full disclosure: mijn vermogen zit voor het gros in aandelenfondsen, een snufje obligatiefondsen en ik heb alleen wat spaargeld voor een kapotte koelkast, auto, racefiets etc etera. 

Update 15:00 uur: de discussie gaat door en ik vind het wel zo netjes de reacties van Robeco weer te geven:


Update 13:15: Buffett spreekt (lang!)

Liefst twee uur duurde het interview dat CNBC gisteren met Warren Buffett van Berkshire Hathaway hield. De zender heeft het in een stuk of tien stukjes geknipt. U vindt ze hier. Hieronder ziet u een videootje met wat Il Maestro de laatste tijd zoal gekocht en verkocht heeft. As usal, louter Amerikaans (grote) bedrijven.

Voordat u zich installeert om ze te bekijken, ik kan zijn boodschap ook in een paar zinnetjes samenvatten. Want die is zoals die altijd was en zoals die altijd blijft: koop aandelen voor toekomstig rendement. Oh, Buffett geeft grif toe dat het een financiële en economische puinhoop in de wereld is - vooral op ons continent.

Dat doet alleen niets af aan zijn strategie: waarde-aandelen kopen. Zo hoort het ook. Een lange termijnbelegger zoals Buffett trekt zich niets aan van de waan van de dag, een halve systeemcrisis en jarenlange malaise en recessie. Gewoon overheen kijken. Hij blijft bij zijn strategie en zijn belangrijkste kunstje: geduld hebben.


Update 12:00 uur: Gesnapt, ECB Ponzi-schema

Oh, zit dat zo. De geldstromen in de EU. Klikken voor een leesbaarder versie, maar of het er duidelijker van wordt? Hiermee maak je zelfs de knapste koppen van Goldman Sachs en Morgan Stanley duizelig. ECB Ponzi doopt Barry Ritholtz van superblog The Big Picture dit plaatje, van wie ik hem leen.

Terecht! Want als steun zo ingewikkeld moet, dan klopt er écht iets niet, toch?


Update 11:30 uur: Drek tech, alarm?

Paniekverhaal op het alom zeer gewaarde Amerikaanse blog Bespoke.com: de semi's in fullswing naar beneden. Even snel: chippers & co gelden als vroeg-cylisch, ofwel de markten hobbelen altijd achter deze Sturm & Drang aandelen aan. Wacht ons nieuwe rampen nu ze zo hard kelderen?

Die S&P 500 Semiconductor group zegt mij niks, ik pak liever het veel bekendere broertje erbij: de Philadelphia Semiconductor Index, ofwel de SOX. Momenteel zitten deze fondsen er in. Is dat hóógcyclisch of niet?

Simsalabim, ik gooi net als Bespoke de SOX samen in een grafiek met de S&P 500 (rood) en ja, de chippers laten het lelijk afweten.

Vraag is alleen: heeft die SOX voorspellende waarde? Daarvoor rek ik de grafiek uit naar drie jaar...

... en vijf jaar

Tik mij op mijn vingers als ik het verkeerd zie. Alles wat ik aan deze grafieken aflees is dat de SOX meestal grotere uitslagen tegelijkertijd met de S&P 500 maakt. Voorspellende waarde is wel het laatste wat ik zie. Kortom, niet leuk die kukelende chippers, maar dat wil niet zeggen dat de brede markt nu per definitie volgt.

U denkt: leuk die SOX, dat gaat hard. Tof om die met een hefboompje te handelen! Ho, ten eerste zijn de hefbomen - kijk bij uw favoriete aanbieder - vaak lager dan bij gewone indices en ten tweede is er een bied-laat. Daar kan soms de USS Enterprise à 350 meter rondjes tussen draaien. Kortom, weet wat u doet.


Update 10:00 uur: Fondsenrondje

Onbegonnen werk om alle updates van analisten over de cijfers van vandaag bij te houden, daarom ik doe het op zeven mijlslaarzen. Ik copy-paste eerst de kopjes van de reacties uit de morning notes van respectievelijk ABN Amro:

SNS Securities:

KBC Securities:

Vervolgens pak ik alle hoofdfondsen er bij (geklokt om 10:01 uur) om te zien waar het spektakel zit:

Wat valt zoal op?

  • De cijfers van Unilever en Randstad laten beleggers zich smaken, ASMI is de sjaak. De andere cijferaars blijven al met al redelijk dicht bij huis (lees: de brede markt)
  • Binck heeft na lange, lange malaise ineens de wind in de rug door die cijfers maandag en dat haar beurs (TOM) van de rechter opties mag handelen op NYSE Euronext
  • TomTom heeft weer een dealtje gesloten en dan weet u het wel. Daar worden veel TomTommianen altijd erg opgewonden van :-)
  • KPN blijft voor haar doen redelijk liggen, ondanks dividendkorting France Télécom (ook groot vraagteken bij KPN) en een zuigend rapport van Moody's
  • Ziggo hangt al sinds 9:00 uur in de wacht bij de Beursplein 5 helpdesk. Met die dumpplannen van twee grootaandeelhouders is er de komende jaren een fnuikende verkoopdruk
  • TenCate daalt in de aanloop naar de cijfers morgen, ondanks een koersdoelsverhoging van SNS Securities van 27 naar 40 (!) euro (buy)
  • Hé, CSM en Wessanen stijgen zowaar ook eens op cijfers! Dat heb ik wel eens anders gezien...

Update 8:45 uur: Out of the box

De futures lopen een pietsie terug:

Ik weet niet waar ik moet beginnen met al die cijfers, maar misschien moet ik dat ook wel helemaal niet doen. Een goede belegger snuffelt toch juist op plekken waar de kudde en de camera's niet staan? Zo denkt SNS Securities ook, geloof ik. Kijk eens:

"The value of TenCate’s portfolio of product life cycles is hidden behind a bumpy ride of headline numbers. Ahead of the 12q3 report, we cut EPS forecasts by a third. We still see value opportunities in the group’s commanding positions in the various product markets. Buy, EUR 27 (was 40) target."

Verder nog iets? Corné van Zeijl hoor ik zelden zo stellig en - voor zijn doen - ondiplomatiek:

Cees Smit mag een rondje geven aan de héle Koffiekamer en heeft hij vandaag weer zo'n gelukkige hand?

Goede vraag, Jan Maarten! Ik vrees alleen dat ik het antwoord wel weet...


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

Help, de belegger verzuipt! Zou een leuke romantitel zijn. Want lieve hemel, wat een tsunami aan cijfers en data wordt er vandaag over ons uitgestort. Ik val met de deur in huis en geef u meteen de belangrijkse punten:

  • Cijfers zijn er bij ons van Unilever, Randstad, ASMI, CSM, Mediq, Wessanen, Qurius en Reesink
  • Let op Ziggo waar verkoopdruk is en KPN, dat een een zuur rapport van Moody's kijgt en France Télécom verlaagt haar dividend
  • In het buitenland zijn de belangrijkse cijferende namen denk ik Apple, Amazon, Credit Suisse (niet best), Banco Santander, Renault en vooruit, omdat het een beetje van ons is: NXP Semiconductor
  • Microsoft presenteert Windows 8
  • London calling! Eerste schatting van het Britse BBP over KW3
  • Kijk met een schuin oog naar de Europese M3 geldgroei. Weer +3,0%? Zonder economische groei... Let verder op de Amerikaanse weekly jobless claims, orders duurzame goederen met die opvallende consensus van +7,0%, pending home sales en Dallas Fed Index
  • Ik zie overal berichten over Griekenland dat wel of niet extra tijd en leningen krijgt, maar ik kan er geen touw meer aan vast kopen hoe het zit. Eigenlijk interesseert het me ook niet meer. Wie nu nog niet door heeft dat de euro te duur is voor de Grieken, is een... Ach, laat maar

Lauw en flauw

Dan is er nog een lading nieuws van heb ik jou daar. Zie hieronder. Intussen openen de markten net een tikkie hoger, maar overtuigend is het allerminst. Net als Wall Street dat lauw reageerde op een flauwe Fed De AEX mag van mij harder weglopen daar aan die onderkant van de maandenlange handelszone 323-338.

Laten we maar gauw naar de markten gaan kijken, want er zijn wel wat bijzonderheidjes.

  • De Europese futures openen een paar tienden hoger, net iets minder dan de Amerikaanse. Opvallend is dat de Bund future er relatief hard de sokken naar beneden heeft inzitten. Als dat zo blijft, zou er meer upside in aandelen moeten zitten
  • Behalve Japan dat lekker draait, komt Azië amper van haar plek ondanks meevallende Chinese cijfers
  • Ja, EUR/USD staat weer boven 1,30. En nu doorpakken, meid :-)
  • Goud trekt aan nadat het gisteren bij het rentebesluit even onder 1700 dollar stond. Zilver gaat nog veel harder en oliebenchmarks WTI en Brent lopen met aandelen mee

Futures om 8:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Altijd leuk dit soort staatjes. Krijg nou wat, die koffieprijzen!!!

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

  • 10:00 EU: M3 geldgroei september (consensus: +3,0%)
  • 10:30 VK: BBP KW3 (consensus: +0,6%)
  • 14:30 VS: weekly jobless claims (consensus: 372.000)
  • 14:30 VS: orders duurzame goederen september (consensus: +7,0%)
  • 16:00 VS: Pending Home Sales Index september (consensus: +2,5%)
  • 17:00 VS: Kansas City Fed Index oktober (consensus: 5,0)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 oktober 2012 14:43
    Hoi kanhetlager.

    Er staat Beurs Vandaag boven deze rubriek en ik dat bewuste blog ga ik in op dagkoersen. KPN is volgens mij wel eens harder gedaald op minder erg nieuws - of zelfs zonder nieuws.

    Toen ik dat blog om 10:00 tikte deed KPN -0,1%. Op zo'n moment kan ik niet weten dat er een paar uur later -2,25% op het bord staat.

    Arend Jan
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links