Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: iDaling

Update 22:15 uur: Apple en Facebook

Poing, precies op het moment dat Apple de prijs voor de iPad mini bekend maakte, klapte de koers. Om niet meer te herstellen: -3,26%. Blijkbaar geloven beleggers niet meer in die marges van het bedrijf, die nu zo'n 25% netto is. Al met al daalde Wall Street toch niet echt verder sinds het Amsterdamse slot.

Onze AEX future sloot net -1,95% en EUR/USD trok ook weer wat aan richting 1,30. Sorry, ik heb geen grafieken en tabellen bij de hand, want ik zit hier in het gezelschap van onder meer Corné van Zeijl, Cees Smit en half IEX de afscheid van de eerste van IEX te vieren. Heel gezellig :-)

Jullie krijgen de groetjes van Cees die long Facebook is dat nu doorkomt met cijfers en de koers After Hours doet nu +5,23% op hoog volume op de volgende cijfers (CNBC): 12 Cents EPS, Revenue of $1.26 Billion, vs Estimates of 11 Cents EPS, $1.23 Billion Revenue.


Update 17:45 uur: Slot

Het goede nieuws is dat de AEX niet op het laagste stand van de dag sloot. Tot zover het goede nieuws. Voor straf geef ik geen slotkoersen mee, dat hebben jullie niet verdiend met aandelen dumpen. Denk daar zo onder het draadjesvlees, de muf walmende aardappelen en die doodgekookte andijvie nog maar eens over na.

Om 19:00 is er zoals u hieronder ziet die Apple-presentatie en om 22:00 uur komt ene Facebook met cijfers. Ik hoop dat ik wifi heb in het Amsterdamse café-restaurant Riva, waar wij als IEX vanavond na dertien jaar afscheid nemen van Corné van Zeijl. Als de markt blijft emmeren houd ik u in Beurs Vandaag op de hoogte.


Update 17:00: iTestbeeld

Échte Apple-diehards kijken natuurlijk nog gretig precies twee uur naar dit iTestbeeld, dat vast véél en véél cooler is dan andere testbeelden. Om 19:00 uur gaat daar de presentatie van de mini iPad los en laten we hopen dat het écht een gaaf ding is, want de markt kan wel een positieve noot gebruiken.

Intussen zijn Apple-beleggers er niet gerust op. Het aandeel daalt nu ruim een procent en dat is in lijn met benchmark Nasdaq 100.


Update 16:45: Hot or Knot?

Intussen probeert DNB-president Klaas Knot de Tweede Kamer uit te leggen wat de ECB precies van plan is met de staatsobligaties van zeg maar de mindere goden binnen de EU. Klik op het plaatje en de goede man komt tot leven.


Update 16:30: Dé 327

De AEX staat nu zelfs onder 327 (-2,45%) en dat schijnt een belangrijk technisch niveau te zijn:

Creatief met charts: liefhebbers trekken hier hun eigen lijntjes of bekvechten hier met elkaar


Update 15:50: Sell-off

AEX onder 330 en EUR/USD onder 1,30: het is een echte sell-off nu. De directe trigger is vooral slecht Amerikaans bedrijfsnieuws. Uit laten razen... Stabilisatie is in principe just around the corner. Wacht u tot het 16:00 uur is geweest. Zoals ook de AEX vaak na 9:30 uur pas de échte richting in slaat naar de opening van New York toe, is dat in de VS ook zo.

Ik heb even niet zo gauw grafieken of data bij de hand, maar de belangrijkste handel in New Yok is altijd een half uurtje na beursopening en een een half uurtje voor het slot. Goed, de volatiliteit ontploft nu, goud en duo Olie (WTI) & Olie (Brent) dalen ook flink, maar de stijging van de Bund future (FGBLF) valt mee.

Intussen gaat het er stevig aan toe op het Damrak, alles moet weg. Schreef ik rond het middag uur nog dat ArcelorMittal opvallend pluste, kijk nu maar weer... Puinhoop. de volumes zijn gemideld als ik het zo snel zie. het is zeker geen - sorry voor het platte beursjargon - uitkotsmoment. Daar is meer voor nodig.

Ene UPS doet trouwens +3,12%, op haar KW3's. Goed gegokt TNT Express-beleggers (+2,96%)?. PostNL is de meest bescheiden daler met -0,40%.


Update 13:00 uur: Dag 330...

Ai, de AEX staat weer onder 330. Optelsom van slecht nieuws en tegenvallende bedijfscijfers, waarop ineens de markt het welletjes vindt en met haar volle gewicht op de verkoopknop gaat zitten? Een greep:

Misschien dat nog voor beursopening van de Big Board 3M, United Technologies, Harley-Davidson en UPS beter doen. Kijk mee, bar slechte koersen hoewel de stijging van de Bund future (FGBLF) mij nog meevalt. EUR/USD is aan het zandzakken vullen om 1,30 te houden.


Update 12:30: "Wo ist unser Gold?!

Nou, do!

U hoeft geen goudkever te zijn om af en toe uw hoofd te schudden hoe het financiële establishment met goud om gaat. Neem centrale banken die het jarenlang tegen zeg 300 dollar verkochten en het nu ietsiepietsie duurder terugkopen. OK, timen is vreselijk moeilijk, maar dit staat toch wel erg slordig.

Over slordig gesproken, de Bundesbank heeft weer een deukje opgelopen in haar ooit Panzer-harde reputatie. Het Bundesrechnungshof (nooit van gehoord, maar klinkt erg belangrijk) maant de BuBa-bankiers om écht fysiek de Duitse goudreserves te controleren in Frankfort, Parijs, Londen en... Fort Knox.

De Duitsers bezitten op papier 3400 ton goud. Op papier, want dat schijnt de Buba al jaren niet meer te controleren. U kent uw goud-pappenheimers en begrijpt dat onder Duitse goldbügs de wildste complottheorieën de ronde te doen. Is het er nog wel? Zo zouden de Amerikanen het hebben gejat et cetera.

Uhm, hoe zit dat eigenlijk met het Nederlandse goud? Daar was begin dit jaar even gedoe over. DNB-president Klaas Knot zegt dat alles in orde is en dat ook in ons goud in New York veilig is.


Fotobijschift: goed herkenbaar aan het zware pantser: een Duitse Goldbüg

Update 11:00 uur: "Spelletjes CSM" en hé, Arcelor en TNT

Wat hebben jullie nu weer gedaan? Huilende lezer gisteravond in de mail:

"Hallo Arend Jan,
Kan je morgen in je dagelijkse column op IEX.nl eens ingaan op het opvallende koerspatroon bij CSM?
Die presenteren aanstaande donderdag hun cijfers.
Die blijft al een week op 15 euro hangen, de laat wordt steeds volgegooid op 15,000 euro....
Ik ben benieuwd wat er hier aan de hand is!"

In het beperkte boek op onze site is (nog) niks te zien, maar wie-o-wie? Zelf weet ik niet - ook niet na wat navraag - wat en of hier überhaupt iets speelt, maar bij CSM zijn natuurlijk vaker gekke dingen gebeurd. Eén van de grootaandeelhouders...? Als iemand iets weet of dit kan verklaren, graag.

Update 12:00 uur: Een handelaar mailt mij:

"Er zijn vaker grote blokken aan de verkoopkant.
Maar grote beleggers weten in principe niets meer dan kleine.
Het kan ook gewoon winstnemen zijn."

Update 13:30 uur: Verhip...

Verder is het malaise op het Damrak. Opvallend is dat ArcelorMittal aardig in de plus staat, normaal leidt dit fonds dan de daling. US Steel deed gisteren +3,43% (maar nabeurs weer -1,13%). Zit 'm daar de truc? Het Zuid-Koreaanse Posco cijfert net (-2,11% vannacht), maar daar reageert ArcelorMittal niet op.

Geen nieuws, maar vooral TNT Express (+2,40%) en in mindere mate PostNL (+0,47%) weten ook van wanten vandaag. Wellicht lopen beide vooruit op de cijfers en mogelijk gerustellende overnamewoorden van UPS straks?


Update 10:00: Roze Griekse voetbalwolk

Beurs in mineur, tijd voor luchtigheid. Haha, één keer raden welk scheldwoord deze Griekse voetballers de hele wedstrijd naar hun hoofd krijgen. De liedjes en spreekkoren op de tribune spreken ook voor zich. Ja, de crisis hakt er zo erg in Griekenland in, dat deze voetbalclub... ach kijk zelf. Leuk dat roze hansopje :-)

Nee, dit kan echt niet. Die gasten staan episch voor gek! Maar welke club is het nou? Het altijd zo degelijke wiewatwaarwanneerenwaarom Bloomberg vertelt het in de hilariteit niet. Iemand?


Update 9:15 uur: "Valt niet mee, KPN, DEMB en Besi"

AFN heeft nog geen reacties op de cijfers van vanochtend en vooral gezien de koersstrapatsen van D.E Master Blenders 1753 (nu -4,37%) en Besi (nu -6,27%) speel ik maar aangever. SNS Securities is door.

Over Besi:

"The pressure on revenue is not a surprise: the back-end equipment market is highly cyclical and industry order trends already pointed to a weakening. However, the extent of the drop in revenue that Besi forecasts for Q4 is worse than expected. We believe the profile of Besi is steadily improving but it is clear that in the short term the impact of market volatility is still substantial.

"At the current low valuation, we believe this risk is sufficiently reflected while structural improvement on the part of Besi as well as a market recovery in the course of 2013 offer upside potential."

DEMB:

"The Q1 trading update is clearly weaker than we and the market expected. Still, we should be cautious to read too much into DE’s quarterly updates. We continue to expects DE to reach its annual guidance, although our estimates will be reduced somewhat and will come out at the bottom end of the guided range. Valuation of the shares remains a concern in our view. Reduce, TP EUR 8.50."

KPN:

"Overall weak results and EBITDA below estimate. Service revenue growth in Consumer Mobile and E-Plus, the increasing net debt ratio are negative, while net addition in fixed broadband is a positive surprise. KPN maintains the outlook for the full year, but based on the trend in Q3 we believe it is clear that EBITDA will be towards to the very low end of the guided range. We maintain our Reduce rating."


Update 8:50 uur: Duimen draaien

Blijkbaar zijn de analisten nog druk aan het rekenen, want ik zie zowel in mijn mail als de newsfeeds nog geen enkele reactie op KPN, Besi en D.E Master Blenders 1753. Verder ook geen richtinggevend neiwus en de markt staat intussen vrijwel stil.

Oh wacht, hier is Rabobank over KPN (Dow Jones):

"KPN's 3Q results show a mixed picture, Rabobank analyst Frank Claassen says. It's positive that the company has reiterated its outlook, though meeting the targets will be challenging. Net profit and free cash flow are disappointing. The Dutch broadband market is looking a bit better, while the German mobile market is coming under more pressure. Rabobank rates stock at hold with a EUR7 target price."

Bloomberg tekent nu ook de meningen van JPMorgan Chase...

KPN’s 3Q results are weak, with mobile service rev. deteriorating in Netherlands, and also weakening in Germany and Belgium, JPMorgan says.
* Says small beat at Ebitda level is due to lower than anticipated restructuring costs
* Says consumer fixed-line trends have improved notably, with broadband, TV net adds beating ests.

... en Société Générale op:

* KPN’s 3Q results will be taken as “a relief,” SocGen’s telecoms sales specialist Saeed Bardar says in client note
* Says comments that co. is on track to reach domestic mkt. share targets and will keep its dividend payout are positive, relative to mkt. expectations

ING is intussen door over DEMB (Dow Jones):

"DE Master Blenders 1753 trading update on July-September is "disappointing", says ING-analyst Marco Gulpers. Especially volume decline of 2.7% was disappointing given the easy comparable basis with the previous year, when volumes declined already 6%. The analyst adds volumes declined also quarter-on-quarter, so the expected pick-up did not work out. He expects a negative share price reaction. ING rates DEMB hold with EUR10.50 target."

Heb ik nog twee tweetjes:


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

"KPN reiterates 2012 outlook" en "DEMB repeats 2013 targets", lees ik in de Dow Jones headlines. Mooi. Zodra er nieuwsberichtjes zijn over de cijfers van deze twee, krijgt u die van mij. Goedemorgen en welkom op wat hopelijk niet weer zo'n non-beursdag als gisteren wordt, maar het oogt nu nog niet spectaculair.

Belangrijkste nieuws tot dusverre is er in de categorie alles went: Moody's hakt weer in de cijfers en letters van een reutel Spaanse provincies. Wat de markt er van vindt leest u af aan de Spaans-Duitse rentespread en de belangstelling voor een Spaanse obligatieveiling vanochtend. Verder is er niet zoveel nieuws.

Dat kán er wel komen, want wat is er een leuke agenda vandaag!

 • In de polder cijferen KPN, Besi én D.E Master Blenders 1753. Dat lijkt geruisloos weg te komen komt met die Brazilië affaire, maar dat heeft vast met die stijgende koers te maken. Dan zijn aandeelhouders altijd soepeler over akkefietjes, om het héél zacht uit te drukken
 • Apple presenteert de mini-Ipad (en steeg gisteren +3,97% door een hernieuwde buy en koersdoel 810 dollar van... Goldman Sachs)
 • UPS komt met cijfers en dus letten TNT Express en PostNL beleggers goed op, begrepen?! :-)
 • Facebook komt ook door met haar kwartaalrapportage. Voor de jonge, groene, nog onbedorven lezers onder ons: Facebook was ooit, lang, lang geleden in het voorjaar van 2012 het hipste fonds evâh dat naar de beurs ging! Daarna is er weinig meer van vernomen
 • Niet het grootse, maar wel een apart fonds dat cijfert: Harley-Davidson. Heel Amerika let op de verkoopcijfers, want die zeggen veel over het zelfvertrouwen van het land. Het idee is dat je zo'n peperduur hebbeding (noodzaak is het niet) pas koopt als je de nabije toekomst vol vertrouwen tegemoet ziet

Nog een plusje: Yahoo! deed nabeurs New York +4,57% op zo'n 15% van de dagomzet op haar KW3-cijfers. Van nabeurs is het een kleine stap voor mij, maar een grote voor de mensheid om nu naar voorbeurs te gaan:

 • De futures openen ondanks Moody's keurig, maar de Bund future koerst ook noordwaarts. Altijd vreemd, vandaag daarom obligatiekoersen in de gaten houden
 • Azië is flauw door tegenvallende bedrijfsresultaten
 • EUR/USD weet het even niet en doet maar wat zo halverwege de 1,30'ers.
 • Goud en zilver hebben het momentum niet mee en oliebenchmarks WTI en Brent plussen een ietsiepietsie, maar het stelt alemaal weinig voor

Futures om 8:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

We hebben onze welvaart te danken aan het kapitalisme en bedrijfsleven, maar dat wil niet zeggen dat het alleen maar rozengeur en maneschijn is...

Corporations Are Sociopaths
Created by: OnlineMBAPrograms.org

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

 • 10:45 Spanje: obligatieveilingen
 • 16:00 VS: Richmond Fed Index oktober (consensus: 6,0)
 • 16:30 Nederland: speech DNB-president Klaas Knot

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 11:25 Hoe Nvidia in twee dagen 27,5% steeg en 23,7% goedkoper werd 2
 2. 08:10 Aardige uitslagen voorbeurs en alle markten draaien dit jaar op verschillende snelheden 2
 3. 26 mei Het is vlak voorbeurs, maar gelukkig is er tech om ons over te verbazen 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. humansRunderrated 23 oktober 2012 10:25
  Brr, m'n handen jeuken bij die onterechte, populistische aanval op bedrijven.
  Niet alleen hebben wij al onze welvaart te danken aan concurrende bedrijven, die zo goedkoop mogelijke produkten maken (in de woorden van Matt Ridley, er is geen bedrijf die zoveel de welvaart van Amerika heeft verbeterd als Walmart), ook zijn grote bedrijven vele malen verantwoordelijker dan kleine bedrijven, want ze hebben veel meer te verliezen.

  www.economist.com/node/771049
 2. johjoh 23 oktober 2012 12:00
  quote:

  Victor123 schreef op 23 oktober 2012 10:25:

  Brr, m'n handen jeuken bij die onterechte, populistische aanval op bedrijven.
  Niet alleen hebben wij al onze welvaart te danken aan concurrende bedrijven, die zo goedkoop mogelijke produkten maken (in de woorden van Matt Ridley, er is geen bedrijf die zoveel de welvaart van Amerika heeft verbeterd als Walmart), ook zijn grote bedrijven vele malen verantwoordelijker dan kleine bedrijven, want ze hebben veel meer te verliezen.

  www.economist.com/node/771049
  Waarschijnlijk nog nooit met je handen gewerkt dan :)
  De bedoeling van de meeste grote bedrijven is niet om te concurreren maar om een monopolie te verwerven
 3. [verwijderd] 25 oktober 2012 16:59
  Ik vraag me echt af wat de analisten verwachten, hadden ze nou echt verwacht dat Apple de iPad Mini zal gaan verkopen voor 200 euro? De overige bedrijven gokken op de verkoop van content, iets Apple niet doet en ook nooit zal doen, de iTunes inkomsten zijn peanuts vergeleken met de rest.

  www.worldofapple.nl/2012/10/apple-kon...
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen:

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 15:31
  762,42
  -0,22% -1,68
 2. Apple 26 mei
  175,430
  +1,41% +2,440
 3. 24,025
  -0,60% -0,145
 4. 105,650
  +2,42% +2,500
 5. Corbion 15:14
  26,460
  -1,49% -0,400
 6. 332,010
  0,00% 0,000
 7. 32,970
  0,00% 0,000
 8. 3,216
  -0,74% -0,024
 9. 262,040
  +3,70% +9,350
 10. Moody's Corp 26 mei
  313,000
  0,00% 0,000
 11. 1,510
  +0,23% +0,004
 12. 171,570
  0,00% 0,000
 13. Yahoo! Inc jun '17
  52,580
  0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links